Русенски истории
Спортът - воля, дух, обединение на хората

От 2006 г. 17 май е обявен за Ден на българския спорт и празнуват всички, които работят в сферата на спорта. През далечната 1894 г. българският спорт прави първите си крачки, с пристигането на швейцарските учители по физическо. Русе може да се гордее, че е един от малкото градове, в които Шарл Шампо, Луи Айер и компания внасят футболни топки, боксови ръкавици, ски. Луи Айер дори е учител по физическо в Русенската мъжка гимназия в периода 1912 – 1915 г. Повече за постиженията на Русе свързани със спорта може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

Новини

15 истории за родовата памет се борят за приз
13.11.2017

6 ученици разказаха 15 истории, илюстрирани със снимки, в рамките на конкурса „Изследователска мисия „Истории и снимки от моя град“. Участниците в инициативата са както от Русе, така и от Емирство Кувейт и Република Финландия.

 

Началото на изследователската мисия беше поставено през пролетта на 2017 година от Държавен архив – Русе, Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Фондация „Еконт“. Инициаторите отправиха покана към учениците от 1 до 12 клас да намерят интересна семейна снимка и да я публикуват на специално създадена за конкурса страница във Фейсбук. Заедно със снимката, децата трябваше като коментар да напишат нейната история, като задължителното условие беше тя да е свързана с миналото на Русе. Желаещите да се включат в конкурса можеха да направят това до 31 октомври 2017 година.

 

В рамките на конкурса бяха публикувани любопитни снимки и разказани интересни истории. Събраните материали ще остават във фонда на Държавен архив – Русе.

 

Постъпилите истории ще бъдат разгледани от жури в състав:

 

Елена Минкова – Изпълнителен директор на Фондация „Русе - град на свободния дух“, Венцислава Николова – Председател на Фондация „Еконт“, Петя Лазарова - инспектор по история от РУО - Русе и Толя Чорбаджиева - представител на Държавен архив - Русе.

 

По-любопитните истории ще получат награди, а всички участници ще бъдат удостоени с грамота „Пазител на родовата памет“.

 

Церемонията по награждаването на участниците в конкурса „Изследователска мисия „Истории и снимки от моя град” е предвидена за 21 ноември 2017 г., на празника на християнското семейство, от 18 часа  във фоайето на Доходно здание – Русе.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици