Русенски истории
Пробуждането като състояние на духа

На 1 ноември празнуваме Деня на народните будители. Обикновено на този ден се споменават имена като Паисий Хилендарски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Иван Вазов …. Все познати и неоспоримо заслужили признанието ни. Но замисляме ли се колко много незнайни българи са се трудили ежедневно, давайки знания, вяра и сила българска. В Русенска област, във всяко едно село е имало училище, а в по-големите дори две, повечето отворили врати още преди Освобождението. Училището е свято място, а учителят - важна личност, заради силата, която вдъхва у децата. Повече за будителите от началото на миналия век може да прочетете тук

 

В продължение на 11 месеца Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

Новини

15 истории за родовата памет се борят за приз
13.11.2017

6 ученици разказаха 15 истории, илюстрирани със снимки, в рамките на конкурса „Изследователска мисия „Истории и снимки от моя град“. Участниците в инициативата са както от Русе, така и от Емирство Кувейт и Република Финландия.

 

Началото на изследователската мисия беше поставено през пролетта на 2017 година от Държавен архив – Русе, Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Фондация „Еконт“. Инициаторите отправиха покана към учениците от 1 до 12 клас да намерят интересна семейна снимка и да я публикуват на специално създадена за конкурса страница във Фейсбук. Заедно със снимката, децата трябваше като коментар да напишат нейната история, като задължителното условие беше тя да е свързана с миналото на Русе. Желаещите да се включат в конкурса можеха да направят това до 31 октомври 2017 година.

 

В рамките на конкурса бяха публикувани любопитни снимки и разказани интересни истории. Събраните материали ще остават във фонда на Държавен архив – Русе.

 

Постъпилите истории ще бъдат разгледани от жури в състав:

 

Елена Минкова – Изпълнителен директор на Фондация „Русе - град на свободния дух“, Венцислава Николова – Председател на Фондация „Еконт“, Петя Лазарова - инспектор по история от РУО - Русе и Толя Чорбаджиева - представител на Държавен архив - Русе.

 

По-любопитните истории ще получат награди, а всички участници ще бъдат удостоени с грамота „Пазител на родовата памет“.

 

Церемонията по награждаването на участниците в конкурса „Изследователска мисия „Истории и снимки от моя град” е предвидена за 21 ноември 2017 г., на празника на християнското семейство, от 18 часа  във фоайето на Доходно здание – Русе.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                      

                                                                                                                                                                                

 

 

Съмишленици