Русенски истории
Каква е връзката между пощенските марки, магазин за шапки…

Наглед несъвместими области като пощенските, модните и пътешествията са обединени по странен и неочакван начин от един исполините на българското перо Алеко Константинов. Повече по темата можете да научите тук. 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

Освобождението на Русе

120 години от първата кинопрожекция в България

Добри Немиров

Бални страсти от преди две столетия

Русенската тарла

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

"В началото бе словото"

Димитър Вятовски

Здравко Кисьов 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

Река Дунав

Васил Левски - 180 години безсмъртие

Спомен за ваканцията

Стоян Михайловски

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

Как русенци са творили добро в миналото

Леон Даниел

Пробуждането като състояние на духа 

Сирни Заговезни

Всички лица на жената

Спасяването на българските евреи

Проф. Венелин Ганев 

Надя Винарова 

Български червен кръст

Спортът - воля, дух, обединение на хората

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Началото на волейболната игра в Русе и региона

115 г. от създаването на археологическата сберка при русенската мъжка гимназия "Княз Борис"

- 125 г. от рождението на Негово Величество Цар Борис III Обединител - последният властвал български монарх

- Любовни писма на повече от 100 години ни разкриват непреходната сила на любовта

- Зараждане на борбата в Русе и региона

- Разходка до Париж за рождения ден на Айфеловата кула

- Мотоциклетни вълнения... или как се заражда този спорт в Русе

- Светлините на града 140 години от изобретяването на електрическата крушка

Новини

200 МУЗИКАНТИ УЧАСТВАХА В ПЪРФОРМАНСА „ЕВРОПА – ТОВА СМЕ НИЕ“
29.06.2018

Днес. се състоя пърформанса „Европа – това сме ние“, организиран по повод Деня на Дунав и Българското председателство на Съвета на ЕС. На събитието присъства зам.-кметът по европейско развитие в Община Русе д-р Страхил Карапчански. По-рано през деня бяха изложени информационни корнери на няколко ключови градски локации, представящи приоритетите и постиженията на Българското Председателство.

По време на пърформанса, 200 музиканти от различни жанрове, професионалисти и аматьори, представиха заедно три емблематични произведения – Дунавското хоро на Дики Илиев, валса „На хубавия син Дунав“ от Щраус и „Одата на радостта“ от Бетовен, като по този начин пренесоха публиката от Русе през Дунавския регион до Австрия, която утре поема ротационното Председателство на Съвета на ЕС. В изпълненията се включиха още оркестърът и хорът на Държавна опера – Русе, Общинският духов оркестър, китарният оркестър при НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Фолклорният ансамбъл „Найден Киров“, Тамбурашкият оркестър, хор „Дунавски вълни“, Школата по народно пеене  при Общинския детски център за култура и изкуство и рок музиканти. Музикалният пърформанс „Европа – това сме ние“ бе своеобразно представяне на българската култура като част от дунавското и европейското пространство чрез обединяване на различни форми на музиката.

Общински младежки дом и Младежки парламент направиха представяне по темата „Консенсус и дебати за бъдещето на ЕС“, а Областният информационен център  презентира темата „Кохезия и Европейски структурни и инвестиционни фондове“. Корнерът на Русенски университет „Ангел Кънчев“ бе под мотото „Конкурентоспособност и иновации“. Асоциацията на дунавските общини „Дунав“, заедно със Съвместния секретариат по Приоритетна ос 3 на Дунавската стратегия, представиха информация за Дунавския регион и трансграничното сътрудничество. Бяха показани успешни практики и проекти, бяха организирани игри и демонстрации, както и дискусии.

Събитието бе част от програмата за Международния ден на река Дунав и приключването на първото Българско председателство на ЕС. То се реализира по проект „Познаваме Европа – повишаване информираността на гражданите на Община Русе относно приоритетите на Българското Председателство на Съвета на ЕС“ на Община Русе, който се реализира по грантова схема "Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018“ на НСОРБ.

Партньори по проекта са Фондация „Русе – град на свободния дух“, Асоциацията на Дунавските общини „Дунав“, Областният информационен център, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Общински младежки дом, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Държавна опера – Русе и др.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                               

 

                                                           

 

                                                      

 

                                                                  

 

                                                    

 

                                                                                                                  

                                                                                

Съмишленици