Русенски истории
Няколко поколения русенски лекари Фамилия Доганови

Фамилия Доганови - една известна лекарска фамилия от нашия град, дала много на медицината и хората. Това са поколения  лекари с високи постижения  за развитието на медицината у нас. Повече може да прочетете тук. 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

Освобождението на Русе

120 години от първата кинопрожекция в България

Добри Немиров

Бални страсти от преди две столетия

Русенската тарла

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

"В началото бе словото"

Димитър Вятовски

Здравко Кисьов 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

Река Дунав

Васил Левски - 180 години безсмъртие

Спомен за ваканцията

Стоян Михайловски

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

Как русенци са творили добро в миналото

Леон Даниел

Пробуждането като състояние на духа 

Сирни Заговезни

Всички лица на жената

Спасяването на българските евреи

Проф. Венелин Ганев 

Надя Винарова 

Български червен кръст

Спортът - воля, дух, обединение на хората

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Началото на волейболната игра в Русе и региона

115 г. от създаването на археологическата сберка при русенската мъжка гимназия "Княз Борис"

- 125 г. от рождението на Негово Величество Цар Борис III Обединител - последният властвал български монарх

- Любовни писма на повече от 100 години ни разкриват непреходната сила на любовта

- Зараждане на борбата в Русе и региона

- Разходка до Париж за рождения ден на Айфеловата кула

- Мотоциклетни вълнения... или как се заражда този спорт в Русе

- Светлините на града 140 години от изобретяването на електрическата крушка

- Каква е връзката между пощенските марки, магазин за шапки и американския град Чикаго?

Балетът като магия

- Русенецът Йордан Змейски срещу Дико Илиев за авторството на любимото "ДУНАВСКО ХОРО"

- 125 години от рождението на Гео Милев - космополита борещ се срещу глупостта

- С поздрав към носителя на Оскар за шахмат Веселин Топалов

- Русе и борбата му с епидемиите в миналото

- 60 години куклен театър в Русе

- Животът на "ПЕВЕЦА НА БЪЛГАРИЯ" в Русе. 170 години от рождението на Иван Вазов

- Бадминтонът в Русе - вчера, днес и утре

- Фамилия Оджакови

- Когато в киносалоните започва да звучи екранът

Новини

7 ГОДИНИ ФОНДАЦИЯ "РУСЕ-ГРАД НА СВОБОДНИЯ ДУХ"
15.11.2019

НАЧАЛОТО

На 15 ноември 2019 година се навършат 7 години от основаването на  Фондация „Русе – град на свободния дух“. От тази дата е решението на местния парламент на Русе да съществува такава организация. В началото на следващата година тя вече има и първия си бюджет. Тогава започна и активната й дейност, свързана основно с кандидатурата на Русе за „Европейска столица на културата 2019“.  Въпреки че Русе не се увенча със званието „Европейска столица на културата 2019“, усилията по подготовката на кандидатурата, които бяха положени, обединиха много хора и доведоха до публичен дебат за ролята на културата, за устойчивото развитие на града, за преструктурирането и обогатяването на събитийния календар. За една година Фондация „Русе – град на свободния дух“ натрупа опит и спечели доверие, което я задължи да надхвърли формата и контекста на своето създаване и да продължи да съществува като устойчива форма на диалог за създаване на междусекторни партньорства с една обща цел утвърждаване на имиджа на Русе, като град на традиции и новаторство, като един от водещите центрове на културата, образованието и спорта.  От 2014 година до днес екипът на Фондация „Русе – град на свободния дух“ влага усилия в реализирането на дългосрочна едноименна кампания, която включва подкрепа на лица с изявени дарби от Община Русе, организиране и подкрепа на местни инициативи, създаване и разширяване на партньорска мрежа между представители на администрация, културните среди, творци, културни институции, читалища, училища, университет, неправителствени организации, медии и бизнес среди.

 

ЛИЦАТА НА РУСЕ

Вече шеста година екипът на Фондация „Русе – град на свободния дух“ работи усилено за благородната мисия да предостави на можещите и знаещите шанс за развитие, зависещ изключително от техните качества и умения, трудолюбие и постоянство. През 2014 година беше създаден фонд „Лицата на Русе“ с цел да стимулира дейността на талантливи русенци, изявяващи се в различни сфери на науката, образованието, изкуството и културата, които със своите постижения, популяризират дунавския град в национален и международен мащаб. Чрез него беше направена инвестиция в таланта, в иновативното образование и подготовката във всички области на науката, технологиите и изкуството, свързани с интересите и дарбите на русенци.

Данните за последните шест години показват, че с помощта на средствата от Фонд „Лицата на Русе“,  Фондация „Русе – град на свободния дух“ е подпомогнала изявата и развитието на 493 таланти в различни сфери на обществения живот. Това са 17 лица с изявени дарби и 27 екипа. Изразходваната сума от Фонд „Лицата на Русе“ е в размер на 181 619 лв.

В търсене на Лицата на Русе екипът на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Фондация „Еконт“ реши да отправи предизвикателство към русенските ученици и да им даде възможност да определят кои са „посланиците на свободния дух“ в тяхното училище сред техните учители. Конкурсът „Посланик на свободния дух“ възникна през 2014 година с цел да утвърди ролята на учителите, като съвременни будители и е посветен на Денят на народните будители – 1 ноември. До този момент със званието „Посланик на свободния дух в моето училище“ са отличени 28 русенски учители, избрани от своите ученици.

В контекста на мисията на Фондация „Русе – град на свободния дух“ за подкрепа на таланта, с Решение на УС на Общинска фондация „Русе – град  на свободния дух“ през 2016 г., стартира благотворителна кампания „Талант без граници“, чиято кауза е обновяването на музикалните инструменти на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“.  За тази цел на 20.01.2016 г. Фондация „Русе – град на свободния дух“ разкри специална банкова сметка и организира популяризирането на кампанията. Заедно, представители на бизнеса, Фондация „Америка за България“ и русенската общественост, събрахме над 180 000 лв. и помогнахме за закупуването на нов роял Steinwey и за смяната на механиката на съществуващия роял и още 25 пиана. Така показахме, че талантливите деца на Русе не са сами в трудния си професионален път.

Кампанията „Талант без граници“ продължава и към настоящият момент. За да може училището да реализира отговорната си мисия са необходими средства в размер на 146 250 лв. за постепенно закупуване на нови 15 пиана, които да заменят неподлежащите на ремонт инструменти. До момента общата събрана сума е 6 600 лв.

 

МЕСТНИ ИНИЦИАТИВИ

През 2014 година беше създаден и Фонд „Местни инициативи“, който даде възможност на Фондация „Русе – град на свободния дух“ да организира събития и да подкрепя инициативи на различни организации. Разчупи се утвърденият модел за общуване и се даде възможност за реализиране на най-иновативните идеи в областта на културата, изкуството, образованието, науката, новите технологии и масовия спорт, които създават „чувство за общност“ и намират трайно място в събитийния календар на Русе. Те създават възможности за обмен на идеи между български и чуждестранни творци. Превръщат откритите градски пространства в сцена за изява на хора на различна възраст и от различна националност. Представят българската култура и културното наследство, като част от европейската и световната, чрез съвременни, авангардни и многообразни форми на изкуство. Създават положителен ефект върху развитието на туризма и презентирането на Русе, като привлекателна туристическа дестинация.

За периода от 2014 година до 30 октомври 2019 година в областите култура и изкуство са реализирани 123 проекта на стойност 603 946,19 лв.

Осъществени са 358 събития с 28 000 активни участници, които са привлекли средно 80 000 зрители годишно. Създадените творчески продукти са 2111, а инициативите са намерили отзвук в 2400 медийни публикации. Сред реализираните проекти с широк обществен отзвук са Парад на ретро автомобили, Грийн рок фест,  3D STREET ART, RUSE SAND FEST, RUSE ICE FEST. Създадено беше трайно партньорство с културните институции в града, сред които Държавна опера – Русе,  Драматичен театър „Сава Огнянов“, както и с неправителствени организации и творци.

 

РУСЕ – ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД НА СПОРТА 2016

През 2016 г. Русе стана част от клуба на градовете,  носители на престижното звание „Европейски град на спорта“. Това е важно признание за усилията, които местната власт, спортната общност и гражданите полагат, за да утвърдят града като привлекателно място за спорт и активен начин на живот и като домакин на големи национални и международни състезания.

Титлата „Европейски град на спорта 2016“, също така ни даде възможност да изпълним вълнуваща и разнообразна програма от забележителни събития, които не само да обогатят местния спортен календар,  а и да вдъхновят русенци да дадат най-доброто от себе си. Основен двигател на кампанията „Русе – Европейски град на спорта“ беше Фондация „Русе – град на свободния дух“.

Така през 2016 г. елитният и масовият спорт си подадоха ръка в името на една значима кампания, оставила след себе си хиляди последователи на спорта и здравословния начин на живот. Участие в нея взеха над 20 000 активни спортисти и стотици любители на възраст от 3 до 80 години, а ангажираната публика надхвърли 100 000 души. Проведоха се стотици спортни събития, голяма част от които финансирани от общинска фондация „Русе – град на свободния дух“. Тя подпомогна над 100 спортни инициативи на повече от 60 организации, институции и спортни клубове в Русе.  Динамичната, разнообразна и вълнуваща програма от инициативи, които подкрепихме, мобилизира потенциала на гражданите на Русе, насърчи тяхното чувство за общност и допринесе за подобряване качеството на живот чрез спорт.

Спечелването на наградата „Европейски град на спорта 2016“ не беше самоцел, а ново начало за спортната общност, както и вдъхновение за всички участвали в едноименната кампания да продължат да работят за утвърждаването на Русе, като посланик на спорта в национален и  европейски мащаб. През следващите години Фондация „Русе – град на свободния дух“ се зае да продължи създадените традиции, подкрепяйки идеи, свързани с развитието на масовия спорт.

 

ПРОЕКТ С ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ

За периода 2016 - 2018 година  Фондация „Русе – град на свободния дух“ беше част от реализирането на Проект: „Интегрирана мултимедийна платформа за активни култура и туризъм“ („IMPACT“), финансиран по Програма Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г. Стойност на проекта е  1 387 448,53 EUR, от тях за дейностите, които реализира Фондацията постъпиха близо 190 000 EUR.

Проектът беше разработен в партньорство със Сдружение „Регионални партньорства за регионално развитие – Видин“, Община Лом и Асоциация за проекти „Алексис Филиаши“, Румъния. Той получи одобрение по Европейската програма за трансгранично сътрудничество България-Румъния. Водещ партньор по проекта е Сдружение „Регионални партньорства за регионално развитие – Видин“, а Фондация „Русе-град на свободния дух“, Община Лом и Асоциация за проекти „Алексис Филиаши“ са партньори.

Изпълнена беше целта на проекта - да популяризира трансграничния район, като атрактивна туристическа дестинация на базата на устойчиво използване на природните и културни ресурси, чрез иновационни и интерактивни ИТ решения за предоставяне на туристически услуги.

Постигнатите резултати са:

  • Създаване на пространствена база данни за културни, природни и исторически обекти на територията на целия трансграничен район

  • Разработване на иновативна и интерактивна онлайн базирана географска информационна система за предоставяне на информация и туристически услуги

  • Обединяване на минимум 5 комплексни туристически маршрута за целия трансграничен район – култура и история, природа и спорт, религия, селски туризъм, вино и гурме.

 

ПРОГРАМА „ЗНАНИЕ И РАСТЕЖ“

Една от най-успешните инициативи на Фондация „Русе – град на свободния дух“ е програма  „Знание и растеж“, която създадохме през 2016 година заедно с дългогодишния ни партньор „Еконт Експрес“ ООД и едноименната фондация на дружеството.  За кратко тя се превърна в успешен модел за местно партньорство в сферата на образованието, науката, новите технологии, личностното израстване и историята и се усъвършенства с всяка изминала година.  Програма  е съобразена с Иновационната стратегия за интелигентна специализация на Община Русе за периода 2016 - 2025 г., в която акцентите са:  - подобряване на взаимовръзките между публичния сектор, науката, образованието и бизнеса; - създаване на структуриран диалог между заинтересованите страни; - ускоряване на иновационните процеси чрез управление на наличните ресурси –

предприемачески, технологични, научни, човешки, културни и творчески, при това по начин, който гарантира тяхното ефективно, целенасочено и устойчиво използване. Програмата „Знание и растеж“ допринася за подобряване на условията за личностно и професионално израстване на хората в Русе, като за периода от 2016 година до 30 октомври са одобрени 69 проекта на обща стойност 354 088, 50 лв. Към момента се реализират още 20 проекта.  В рамките на проектите по програма „Знание и растеж“ са реализирани 407 събития, които са привлекли 8233  активни участници и 92 853 зрители. Създадени са 1194 творчески продукта. Събитията са намерили широк обществен отзвук в 1041 медийни публикации и са допринесли за създаването на 312 партньорства.

 

ФОНДАЦИЯ „РУСЕ – ГРАД НА СВОБОДНИЯ ДУХ – МОДЕЛ ЗА ПАРТНЬОРСТВО

Изграждането на устойчива партньорска мрежа между институции, читалища, неправителствени организации, творци и изобретатели, медии и представители на бизнеса стои в основата на дейността на Фондация „Русе - град на свободния дух“. Заедно вървим по пътя към успеха, осеян с доверие, сигурност, съпреживяване на чувства и мисли. Заедно търсим най-оригиналната идея и я превръщаме в реалност. Заради успешното създаване и разширяване на  партньорска мрежа Фондацията не веднъж през годините е посочвана като модел за партньорство и е предпочитан партньор. Присъдени бяха и награди.

За да се осъществи каузата на кампанията „Русе – град на свободния дух“  е изключително важно тя да бъде припозната като обща кауза от Общинска администрация и Общински съвет – Русе , както и от представителите на бизнеса. Към всички изказваме нашата огромна  благодарност за доверието и подкрепата.  

 

ФИНАНСИРАНЕ

За да се осъществи каузата на кампанията „Русе – град на свободния дух“  е изключително важно тя да бъде припозната, като обща кауза от Общинска администрация и Общински съвет – Русе, както и от представителите на бизнеса. Към всички изказваме нашата огромна  благодарност за доверието и подкрепата.  

Бюджетът на Фондация „Русе – град на свободния дух“ се формира от публични целеви финансови средства, предоставени от Община Русе, в размер на 100 000 лв. годишно и от дарения. За периода от 1 януари 2013 до 30 октомври 2019 година във Фондация „Русе – град на свободния дух“ са постъпили средства в размер на 888 022 лв. от 235 дарения.  Средствата са изразходвани в полза на кампаниите „Русе – град на свободния дух“ и „Талант без граници“.  Сред дарителите са фирми, нотариуси, частни съдебни изпълнители и граждани. Някои от тях подкрепят Фондацията още от годините на нейното прохождане.

СЪРДЕЧНА БЛАГОДАРНОСТ ЗА ПОДКРЕПАТА!

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                               

 

                                                           

 

                                                      

 

                                                                  

 

                                                    

 

                                                                                                                  

                                                                                

Съмишленици