Русенски истории
ФАМИЛИЯ ОДЖАКОВИ

Петър В. Оджаков се включва в съзаклятието на капитан дядо Никола през 1856 г. Сътрудничи на Георги С. Раковски при издаването на в. “Българска дневница” през 1859 г. Повече по темата тук. 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

Освобождението на Русе

120 години от първата кинопрожекция в България

Добри Немиров

Бални страсти от преди две столетия

Русенската тарла

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

"В началото бе словото"

Димитър Вятовски

Здравко Кисьов 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

Река Дунав

Васил Левски - 180 години безсмъртие

Спомен за ваканцията

Стоян Михайловски

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

Как русенци са творили добро в миналото

Леон Даниел

Пробуждането като състояние на духа 

Сирни Заговезни

Всички лица на жената

Спасяването на българските евреи

Проф. Венелин Ганев 

Надя Винарова 

Български червен кръст

Спортът - воля, дух, обединение на хората

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Началото на волейболната игра в Русе и региона

115 г. от създаването на археологическата сберка при русенската мъжка гимназия "Княз Борис"

- 125 г. от рождението на Негово Величество Цар Борис III Обединител - последният властвал български монарх

- Любовни писма на повече от 100 години ни разкриват непреходната сила на любовта

- Зараждане на борбата в Русе и региона

- Разходка до Париж за рождения ден на Айфеловата кула

- Мотоциклетни вълнения... или как се заражда този спорт в Русе

- Светлините на града 140 години от изобретяването на електрическата крушка

- Каква е връзката между пощенските марки, магазин за шапки и американския град Чикаго?

Балетът като магия

- Русенецът Йордан Змейски срещу Дико Илиев за авторството на любимото "ДУНАВСКО ХОРО"

- 125 години от рождението на Гео Милев - космополита борещ се срещу глупостта

- С поздрав към носителя на Оскар за шахмат Веселин Топалов

- Русе и борбата му с епидемиите в миналото

- 60 години куклен театър в Русе

- Животът на "ПЕВЕЦА НА БЪЛГАРИЯ" в Русе. 170 години от рождението на Иван Вазов

- Бадминтонът в Русе - вчера, днес и утре

Новини

БАДМИНТОНЪТ В РУСЕ – ВЧЕРА, ДНЕС И УТРЕ
21.10.2020

Много или малко са 45 години? В човешкия живот това е възрастта, когато настъпва зрелостта. В спорта – това е значителен период, в който натрупаният опит дава резултати. За всеки, който за първи път хваща малката ракета и непослушното бяло перце началото е трудно. Какво обаче е било началото за тази красива и динамична игра - бадминтон в Русе? То е положено през лятото на 1975 г. от Росица и Стефан Христови, които събрали около себе си първите ентусиасти – Пенка и Кънчо Трифонови, Стефка и Димитър Агатоклиеви, Димитър Стоянов, Михаил Михайлов. Първите занимания се провеждали на площадките и в салоните на ТЕЦ „Запад“ и Английска гимназия. Тласък на развитието на бадминтона дало включването му в програмата на работническите спартакиади. Тогава се сформирали и първите отбори, не само в Русе, но и в други градове. За по-добрата подготовка на спортистите помогнала отзивчивостта на управителя на спортната зала към Захарния завод, който осигурил подслон за тренировките. Първото официално състезание се провело в Добрич, а в състава на новосформирания отбор влезли Стефан Христов, Михаил Михайлов, Димитър Агатоклиев, Димитър Стоянов, Кънчо Трифонов, Росица Христова, Жана Тодорова и Стефка Агатоклиева.

През 1978 г. станало бойното кръщение на русенските бадминтонисти на международна сцена в гр. Жилина (дн. Словакия). То доказало, че спорта се развива в правилна посока. Изградена била и Секция по бадминтон към Дружество за физкултура и спорт „Дунав“ – Русе, а редовното участие в работническите спартакиади привличало нови ентусиасти. Започнало редовното организиране на градски първенства, сформирал се и женски отбор в града под ръководството на Росица Христова. От първите русенски състезатели ще се запомнят имената на Румен Захариев, Злати Стойчев, Йордан Райков, Юлия Радославова, Петър Великов, Ахмед Таракчиев, Валентин Колев, Николай Парашкевов, Тодор Андреев, Милена Йорданова, Виктория Йорданова, Снежана Димитрова, Галина Енчева, Велика Гавазова.

С времето неуморните тренировки, често до полунощ, дали своя резултат. Дошли първите успехи. Мъжкият отбор бил неизменен призьор на работническите първенства, а през 1984 г. станал републикански шампион – в състав: Стефан Христов, Румен Захариев, Ахмед Таракчиев, Николай Парашкевов и Злати Стойчев.

От 1986 г. на треньорите Росица и Стефан Христови се посветили на работа с подрастващите. Създали групи в училищата „Любен Каравелов“, „Йордан Йовков“, „Тома Кърджиев“, Техникум по зърнопреработване и зърносъхранение „Проф. Асен Златаров“, Селскостопански техникум „Ангел Кънчев“ в Образцов чифлик. С бързи темпове 13-14 годишните деца преминали от „Б“ републиканска група в „А“, като основен бил приносът на Мартина Касимова, Татяна Христова, Анна Емилова и Анелия Йорданова при девойките и Пламен Борисов, Радослав Йорданов, Камен Лазаров, Стилиян Йорданов и Александър Божидаров – при момчетата. През следващите години успехите не спирали и се редували републикански титли от най-малките (10 годишни) до девойките старша възраст, а треньорката Росица Христова била определена от Българската федерация по бадминтон като най-добър треньор, работещ с деца. Ползотворното сътрудничество с училищата получило своето отражение в учредения в далечната 1988 г. Международен турнир за купата на Основно училище „Любен Каравелов“, инициатор на който била директорката на училището, Росица Рангелова. Този турнир продължава и до днес.

През 90-те години Русе се утвърдил като един от водещите бадминтон-центрове в страната. Именно тогава, през 1991 г., Росица и Стефан Христови, Александър Стоянов, Георги Косев, Борислав Андреев, Светлана Петкова и Адриан Даракчиев са в основата на създаденият Спортния клуб „Бадминтон“. Той е от първите в страната спортни клубове, регистрирани, като сдружение с нестопанска цел и задача да развива и популяризира бадминтона в града ни. Най-големи били успехите при жените, които в няколко поредни години заемали призови места на републиканските първенства и неизменно в били в челото на „А“ републиканска група. Отборът включвал Татяна Христова, Мартина Касимова, Сибел и Сузан Таракчиеви. Най-голям успех в международен мащаб станала балканската титла за девойки, извоювана от двойката Татяна Христова и Мартина Касимова от Балканиадата в гр. Галац (Румъния). Включени в различни гарнитури Сибел и Сузан Таракчиеви, Искрен Атанасов, Илиян Илиев, Михаил Емилов, Боряна Богомилова, Кремена Венциславова, Татяна Витева и от по-малките Силвана Генкова, Данаил Великов, Зорница Христова се окичили с републикански и балкански титли и отличия. От 1995 до 2000 г. клубът по бадминтон в Русе е удостояван с приз „Номер едно“ в детско-юношеския спорт.

За доброто развитие на клуба говори и отговорността, която Федерацията по бадминтон му гласува, като му предоставя организирането на републикански първенства, Балканиади (1995 и 1999) и други международни прояви. Международен турнир, организиран от клуба и свързан с града ни е турнирът „Русенско лято“. Той се провежда под егидата на кмета на Русе и през 2019 г. премина ХХІІ-то му издание. Участници в него са бадминтонисти от България, Румъния и Македония, а в предходни години е имало представители от Украйна, Германия и др.

И през новия век бадминтонът в Русе намира своите последователи, заразени от примера на по-големите и успели състезатели, сред които трябва да отбележим участниците в националния отбор, балкански шампион за юноши и девойки до 15 г., Данаил Балкански, Виктор Минчев и Мария Мицова, която и понастоящем е национална състезателка. Младите им последователи трупат опит и подобряват своите умения, участвайки на държавни първенства и бадминтон-турнири и печелят медали, стараейки се да поддържат високото ниво.

            Клубът по бадминтон, който в най-силните си години е наброявал около 100 активно занимаващи се деца и днес продължава да събира в залата си в комплекс „Ялта“ бързоноги любители на ракетата и пачето перо. Деца, които живеят за спорта, обичат спорта и искат да бъдат победители. Деца, които ще продължат да носят любовта към този спорт и ще я предават на идващите след тях.

 

Таня Великова
Държавен архив - Русе

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                               

 

                                                           

 

                                                      

 

                                                                  

 

                                                    

 

                                                                                                                  

                                                                                

Съмишленици