Русенски истории
ЕНЬОВДЕН, БИЛКАРИ И АПТЕКАРИ, ПРЕПЛЕТЕНИ С МАГИЧЕСКАТА…

Според традициите, на 24 юни всяка година отбелязваме Еньовден! И тъй като Еньовден се свързва с лечението и лекарствата, то това е професионалния празник на всички фармацевти. Този факт ни предизвика да разровим старите архивни документи и да се върнем в миналото на Русе, за да разберем кога са създадени първите аптеки. Повече може да научите тук

 

В продължение на 11 месеца Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

Лицата на Русе

Цветелина Стефанова
13.04.2016

Осмокласничката от СОУЕЕ „Свети Константин – Кирил Философ“ в Русе, Цветелина Стефанова, извоюва 12-то място измежду близо 100 участници във Всерусийската олимпиада по математика и лингвистика, която се проведе в Санкт Петербург, Русия,  от 4 до 6 март 2016 г. Придружавана от своята преподавателка по математическа лингвистика Илияна  Раева, русенката беше най-малкият участник от българския отбор и се състезава в групата за 11 клас. Цветелина е носителка на ред отличия и грамоти в различни сфери на науките. За да постигне поредния си успех на международно ниво, тя  трябваше да премине през 3 национални кръга.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                 

                                        

                                    

 

                                                          

 

 

Съмишленици