Русенски истории
Спортът - воля, дух, обединение на хората

От 2006 г. 17 май е обявен за Ден на българския спорт и празнуват всички, които работят в сферата на спорта. През далечната 1894 г. българският спорт прави първите си крачки, с пристигането на швейцарските учители по физическо. Русе може да се гордее, че е един от малкото градове, в които Шарл Шампо, Луи Айер и компания внасят футболни топки, боксови ръкавици, ски. Луи Айер дори е учител по физическо в Русенската мъжка гимназия в периода 1912 – 1915 г. Повече за постиженията на Русе свързани със спорта може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

Новини

"Дари стари документи и снимки – получи книга"
10.10.2017

Във връзка с 10-ти октомври, професионалният празник на архивите, Държавен архив – Русе обявява дарителска документална кампания под мотото “Дари стари документи и снимки – получи книга”. Книгите ще са издания на Държавен архив – Русе. 


Целта, която си поставя по този нестандартен начин екипът на Архива, е за пореден път да популяризира дейността си, а чрез дарените издания да припомни за интересни личности, факти и събития от миналото. И заедно с това - да обогати Националния архивен фонд с постъпления от стари и не толкова стари документи и снимки. Експертите приканват всички, които притежават документи и снимки за миналото на Русе и околността, да дарят тези документи в Архива. Те ще бъдат съхранени за поколенията, но и “съживени” чрез различни мероприятия – като част от експонирани изложби по различни поводи, чрез представяне пред ученици при открити уроци и др. 


Хората могат да дарят всякакви документи и снимки без ограничения – с изгледи от Русе, стари семейни снимки, от обичаи, снимки от войните, кръщелни свидетелства, дипломи, грамоти и др. Срещу дарението всеки ще може да си избере книга от изданията на Държавен архив – Русе. Бройките са ограничени. 


Кампанията ще продължи през целия месец октомври в сградата на Държавен архив – Русе, намираща се на територията на завод “Найден Киров” – Русе, бул. “Липник” №38 от 9.00 до 16.30 часа.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици