Русенски истории
Спортът - воля, дух, обединение на хората

От 2006 г. 17 май е обявен за Ден на българския спорт и празнуват всички, които работят в сферата на спорта. През далечната 1894 г. българският спорт прави първите си крачки, с пристигането на швейцарските учители по физическо. Русе може да се гордее, че е един от малкото градове, в които Шарл Шампо, Луи Айер и компания внасят футболни топки, боксови ръкавици, ски. Луи Айер дори е учител по физическо в Русенската мъжка гимназия в периода 1912 – 1915 г. Повече за постиженията на Русе свързани със спорта може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

Лицата на Русе

Димитър Косев
18.01.2015

Младият диригент и пианист Димитър Косев е възпитаник на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" - Русе. Има многобройни участия в майсторски класове и награди от конкурси. Веднага след завършване на средното си образование русенецът е приет в Prayner Konservatorium - Виена, Австрия, със специалност "Дирижиране и пиано" при проф. Максимилиан Ченчич и проф. Щефан Мьолер. Завършва Консерваторията с отличие през 2014 г. През 2013 е поканен за пианист на операта "Fang den König" с която обикаля Германия и Австрия, а в началото на 2014 г. гастролира в Совето и Йоханесбург, Южна Африка. Дебютира на диригентския подиум в България през ноември 2013, откривайки международния конкурс - "Франц Шуберт". В началото на 2015 дирижира Новогодишния концерт на Русенска Филхармония. Свирил е в групите Division One, Lumberjack Blues Band, Jimi Nicoll Blues Band, Paulo Luemba - Family Business, Alive ´N Kickin, Kristal Bardess и с братя Владигерови като басист, пианист и барабанист. През ноември 2014г. става част от "Vienna Traditional Classic Orchestra". В началото на 2015 Димитър Косев беше удостоен със златна значка "Русе" от кмета на Община Русе - Пламен Стоилов.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици