Русенски истории
Всички лица на жената

8 март е денят, в който жените днес си припомнят и почитат дамите от миналото, които стъпка по стъпка са допринесли за една по-голяма независимост във всички сфери на живота. Тази независимост е изградена от малки триумфи, като правото да носиш къса пола или големи – като правото да гласуваш и сама да бъдеш избирана. Толкова много жени по света са били пионер в различни области, че е трудно да обхванем с поглед цялото това наследство, което днес малко или много приемаме за даденост. Нашето родно наследство също не е за пренебрегване. Любопитна информация, посветена на празника може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Лицата на Русе

Димитър Косев
18.01.2015

Младият диригент и пианист Димитър Косев е възпитаник на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" - Русе. Има многобройни участия в майсторски класове и награди от конкурси. Веднага след завършване на средното си образование русенецът е приет в Prayner Konservatorium - Виена, Австрия, със специалност "Дирижиране и пиано" при проф. Максимилиан Ченчич и проф. Щефан Мьолер. Завършва Консерваторията с отличие през 2014 г. През 2013 е поканен за пианист на операта "Fang den König" с която обикаля Германия и Австрия, а в началото на 2014 г. гастролира в Совето и Йоханесбург, Южна Африка. Дебютира на диригентския подиум в България през ноември 2013, откривайки международния конкурс - "Франц Шуберт". В началото на 2015 дирижира Новогодишния концерт на Русенска Филхармония. Свирил е в групите Division One, Lumberjack Blues Band, Jimi Nicoll Blues Band, Paulo Luemba - Family Business, Alive ´N Kickin, Kristal Bardess и с братя Владигерови като басист, пианист и барабанист. През ноември 2014г. става част от "Vienna Traditional Classic Orchestra". В началото на 2015 Димитър Косев беше удостоен със златна значка "Русе" от кмета на Община Русе - Пламен Стоилов.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици