Русенски истории
МОТОЦИКЛЕТНИ ВЪЛНЕНИЯ…ИЛИ КАК СЕ ЗАРАЖДА ТОЗИ СПОРТ В…

Първото мотоциклетно състезание в света е проведено през 1895 г. по маршрут Париж – Бордо – Париж.  Само след 8 години и Русе се нарежда до големите европейски градове, които организират мото-състезания. В Държавен архив – Русе се пазят спомените на легендата на колоездачния и мотоциклетен спорт Милко Клайнер. Повече по темата можете да научите тук. 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

Освобождението на Русе

120 години от първата кинопрожекция в България

Добри Немиров

Бални страсти от преди две столетия

Русенската тарла

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

"В началото бе словото"

Димитър Вятовски

Здравко Кисьов 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

Река Дунав

Васил Левски - 180 години безсмъртие

Спомен за ваканцията

Стоян Михайловски

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

Как русенци са творили добро в миналото

Леон Даниел

Пробуждането като състояние на духа 

Сирни Заговезни

Всички лица на жената

Спасяването на българските евреи

Проф. Венелин Ганев 

Надя Винарова 

Български червен кръст

Спортът - воля, дух, обединение на хората

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Началото на волейболната игра в Русе и региона

115 г. от създаването на археологическата сберка при русенската мъжка гимназия "Княз Борис"

- 125 г. от рождението на Негово Величество Цар Борис III Обединител - последният властвал български монарх

- Любовни писма на повече от 100 години ни разкриват непреходната сила на любовта

- Зараждане на борбата в Русе и региона

- Разходка до Париж за рождения ден на Айфеловата кула

Новини

ДЪЖД ОТ НАГРАДИ ЗА НЧ ”ПРОБУДА-1901г.”
06.08.2018

Изминалите три дни донесоха дъжд от награди за НЧ ”Пробуда - 1901г”. В петък Смесеният народен хор и малката певица Кристина Димитрова взеха участие в Осмия национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор”, който се проведе от 2 до 5 август в с. Царевец, общ. Свищов. Участниците от читалището се представиха отлично във фестивала и се завърнаха с плакети, грамоти и парични награди. Същия ден започна и традиционният празник Ден на отдиха в Лесопарк ”Липник”, организиран от Община Русе, Кметство с. Николово и НЧ ”Пробуда-1901г”, с. Николово.  Съборът се проведе под открито небе. Поздравления поднесоха г-н Андриан Райков - депутат от ПП Герб и Сашо Щерев - началник отдел „Образование”. В петък вечерта за посетителите свири народен оркестър, а за децата имаше люлки и лакомства. Втория ден за осми път се проведе националният фолклорен фестивал на любителските клубове за народни танци „Да се хванем на хорото, на Текето под небето”. В този станал известен в цялата страна конкурс се включиха 15 колектива. След оспорвана битка в четири кръга от танци и надиграване по двойки, журито в състав Богдан Донев - хореограф към ФТТ ”Найден Киров и преподавател в НУИ ”Веселин Стоянов”, Кънчо Върбанов - хореограф и ръководител на ФС ”Абритус” Разград и Велико Димитров - хореограф от гр. Русе, отличиха няколко състава. Специалната голяма награда и първо място спечелиха домакините от ТФ”Липник” от с. Николово, втора награда спечелиха също толкова отлично представилите се участници от Клуб по български народни танци „Чанове” от гр. Русе. Трето място завоюваха ТК ”Марико” от гр. Свищов. Наградата на публиката спечелиха ТК ”Калипетровци” от с. Калипетрово, наградата на журито отиде при ТФ ”Магия” от с. Зараево, а наградата на кмета на с. Николово - Марийка Генова, която бе и водеща на фестивала се присъди на СТФ ”Радост” от с.Гложене. Медали за най-атрактивна група спечелиха ТК ”Заирай” от с. Българе, за сценична обработка ТГ ”Исмарос” от с. Осмар и победителите от надиграването по двойки. След награждаването празникът продължи с хоротека под звездите с участието на оркестър „Разград” до 1 ч през нощта. Третият ден започна в 9.30 ч с провеждания за втори път и станал традиционен в рамките на този събор Турнир по народна борба „Липник - 2018г.. В борбите се включиха над 40 участници - деца, ученици и кадети.  Всички победители получиха грамоти и парични награди. Гюрай Хамдиев, който е шампион тежка категория спечели Коча на борбите. Следобед празникът продължи с концерт на певицата Стефани и оркестър „Русенски ритми”.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                               

 

                                                                          

 

                                                                           

                                                                                                                                                       

 

                                                                              

 

                                                                         

                                                                                

Съмишленици