Русенски истории
Как е отбелязван Денят на детето в Русе преди 100 години

„Най-добрият начин да направим децата добри е като ги правим щастливи“ е написал отдавна Оскар Уайлд. И е прав! Защото щастливите деца, стават щастливи възрастни, които ще направят света едно по-добро място за живеене! Дали от тази максима са водени хората, които някога някъде вземат решение да има празник, посветен на децата, ние не знаем. Факт е, обаче, че вече почти 100 години много държави по света отделят специален ден от календара, за да покажат на малките човеци, че са важни и обичани! Това се случва през 1925 г. на Световна конференция в Женева, на която се разискват въпросите на детското здраве и благосъстоянието на децата. Включването на България в тази кауза става след създаването на Съюз за закрила на децата (1925 г.) от Констанца Ляпчева, княгиня Евдокия и д-р Стефан Ватев. Много скоро се учредяват и клонове на съюза в по-големите български градове. Повече ТУК:

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

Освобождението на Русе

120 години от първата кинопрожекция в България

Добри Немиров

Бални страсти от преди две столетия

Русенската тарла

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

"В началото бе словото"

Димитър Вятовски

Здравко Кисьов 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

Река Дунав

Васил Левски - 180 години безсмъртие

Спомен за ваканцията

Стоян Михайловски

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

Как русенци са творили добро в миналото

Леон Даниел

Пробуждането като състояние на духа 

Сирни Заговезни

Всички лица на жената

Спасяването на българските евреи

Проф. Венелин Ганев 

Надя Винарова 

Български червен кръст

Спортът - воля, дух, обединение на хората

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Началото на волейболната игра в Русе и региона

115 г. от създаването на археологическата сберка при русенската мъжка гимназия "Княз Борис"

- 125 г. от рождението на Негово Величество Цар Борис III Обединител - последният властвал български монарх

- Любовни писма на повече от 100 години ни разкриват непреходната сила на любовта

- Зараждане на борбата в Русе и региона

- Разходка до Париж за рождения ден на Айфеловата кула

- Мотоциклетни вълнения... или как се заражда този спорт в Русе

- Светлините на града 140 години от изобретяването на електрическата крушка

- Каква е връзката между пощенските марки, магазин за шапки и американския град Чикаго?

Балетът като магия

- Русенецът Йордан Змейски срещу Дико Илиев за авторството на любимото "ДУНАВСКО ХОРО"

- 125 години от рождението на Гео Милев - космополита борещ се срещу глупостта

- С поздрав към носителя на Оскар за шахмат Веселин Топалов

- Русе и борбата му с епидемиите в миналото

- 60 години куклен театър в Русе

- Животът на "ПЕВЕЦА НА БЪЛГАРИЯ" в Русе. 170 години от рождението на Иван Вазов

- Бадминтонът в Русе - вчера, днес и утре

- Фамилия Оджакови

- Когато в киносалоните започва да звучи екранът

- Няколко поколения русенски лекари - фамилия Доганови

- Заедно на сцената и в живота

- Петър Морзов - талантлив художник, първи в България фоторепортер и творец с безброй интереси

- Община Русе в Деня на Общините

- Как се строи град

- 1918 г. или как епидемия прекъсва русенския театрален живот

- Магията на танца води Димитър Гайдаров в Русе

- От партийните архиви за строителството на летище Русе

- 60 години русенски духов оркестър

- Посещение на Цар Борис III в Русе преди 100 години

- От архивите на русенския Яхтклуб

90 години от рождението на маестро Георги Делиганев

Дарителски фондове в русенска девическа гимназия

Новини

ЕДНО УЧИЛИЩЕ НА 60 ГОДИНИ!
26.06.2023

Със заповед от № 211 от 28 юни 1963 г. на министъра на Народната просвета Ганчо Ганев, считано от 15 септември 1963 г. в Русе се открива гимназия с преподаване на английски език като общообразователно средно езиково учебно заведение с петгодишен курс на образование. В заповедта се упоменава, че гимназията в Русе обхваща районите на 13-те окръзи в Северна България.

 

На 5 юли 1963 г. е проведен и първият приемен изпит по български език. Държавният план-прием е определен за 75 ученика, разпределени в 3 паралелки по 25 деца като едната паралелка е за Русенски окръг, а другите две за останалите окръзи. На изпита се явяват 840 ученика, което показва огромния интерес още от първата година и определя необходимостта от такъв род училище в региона. Интересно е да се отбележи, че още през 1960 г., началникът на отдел „Просвета и култура“ при Окръжен народен съвет – Русе, Йордан Саманджиев, подготвя докладна записка в която обосновава необходимостта от разкриване на Средно политехническо училище с преподаване на чужди езици в града ни. Доводът е, че Русе като „един от крупните стопански и културно-просветни центрове“ се посещава от много чужденци, а река Дунав и Мостът на дружбата, както в онези години се нарича Дунав мост, „правят нашия град прозорец на страната ни към Европа“. Местата, където може да се изучава чужд език са малко – освен задължителните часове има и езикови школи към читалищата, но те не могат да удовлетворят потребностите. А „владеенето на чужди езици е един от показателите за общата култура на народа“.

 

За учебна сграда по Решение на Бюрото на Окръжен комитет на БПК (Протокол № 14 от 6 юли 1963 г.) и със заповед на Окръжен народен съвет – Русе е определена сградата на Медицинския техникум на ул. „Ив. Вазов“ № 24а, от която да се отделят 3 класни стаи и 2 по-малки стаи за административни нужди, а за пансион – сградата на бившата община на ул. „Д. Благоев“ (дн. ул. „Княжеска“). И въпреки, че времето за организация и обзавеждане на учебните помещения и пансиона е твърде кратко, ентусиазмът на ръководството и назначените учители и помощен персонал е голям и те успяват да се подготвят за началото на учебната година на 15 септември 1963 г. Условията обаче са трудни – сградата, определена за училището е малка, липсват учебни помагала, в стаите има само малки подвижни черни дъски. В Русе липсват и преподаватели по английски език. За да се попълни нужният щат са привлечени учителки от София и Пловдив, а от Англия пристига преподавател по физика и химия. В различни времеви периоди по договор са назначавани и други преподаватели – англичани, на които Окръжен народен съвет предоставя обзаведени жилища. Интересен учебен прийом от първите години, с цел учениците да бъдат изолирани от родителите си и гражданите и да общуват само на английски език, е задължителното нощуване в пансиона (дори и за учениците от Русе), като само в събота се разрешава да бъдат в домовете си. Тази система отпада през 1967 г. 

 

Със заповед на Окръжен народен съвет от учебната 1966/1967 година гимназията и пансионът са преместени в Парка на младежта, в сградата на някогашния френски пансион „Нотр Дам де Сион“. Това е сграда с история, която обвързва бившия френски колеж с настоящата английска гимназия и я прави продължител на традициите на чуждоезиковото обучение в Русе. Тя е построена в далечната 1908 г. по проект на италианския архитект Михаил Пернигони като част от комплекса на Католическото братство. Според проекта сградата е трябвало да има П-образна форма, но той е изпълнен отчасти, без едното крило, и по този начин придобива Г-образна форма. Поради тази причина главната фасада е асиметрична, а входът е разположен в средата й. Третият етаж е предназначен за пансион, отначало – само за момичета, общежитието за момчетата до 1975/1976 учебна година си остава на старото място, а след това е преместено.

 

През септември 1968 г. по решение на Окръжен народен съвет Гимназията с преподаване на английски език е наименувана „Гео Милев“. Тогава е създаден и Химн на гимназията по текст на ученичката Румяна Захариева и музика на преподавателя по пеене Добри Балабанов.

 

Първите випуски изучават само английски език, но от учебната 1983/1984 г. със заповед на министъра на Народната просвета се разкриват две паралелки с изучаване на френски език, а от учебната 1984/1985 г. и две паралелки с изучаване на немски език, факултативно се изучава испански език. Това разрастване увеличава и престижа на училището. Установен е пряк контакт и се извършва обмяна на опит с езиковите гимназии в София и Варна. Създават се и се поддържат близки интеграционни връзки със Софийски университет „Св. Кл. Охридски“, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ и Русенски университет „А. Кънчев“, с културните институции в града, които допринасят за хармоничното развитие на младите хора.

 

Гимназията е училище с утвърдени дългогодишни традиции. Тя е едно от първите в България училища, асоциирани към UNESCO (от 1976 г.), включвайки се в неговите програми, насочени към образование в интерес на международното сътрудничество и мира. Признание за авторитета, който има сред останалите асоциирани училища в България е избирането ѝ за домакин на Първата национална конференция на асоциираните училища в България през 1982 г. и за главен представител и координатор за провеждането на международен семинар по проблемите на образованието за околната среда в рамките на проекта на UNESCO „Синият Дунав“ през 1993 г. В семинара вземат участие 76 представители на средни училища и университети от всички крайдунавски държави, експерти от UNESCO, представители на международни организации и научни институти. През своето 60-годишно съществуване училището се включва в разнообразни регионални, национални и международни проекти („Синият Дунав“, „Култура на мира“, „Това е нашето време“, „Европа в училище“, „Сократ“, „Сътрудничество“, „Изграждане на мрежа от студентски и ученически сдружения за защита на природата“, „Обич за града, в който живеем“, „Перспективи“, „Младежки парламент“ и др.), даващи възможност и на учители и на ученици да обогатят знанията си, да общуват с колеги от други държави, осъществявайки ползотворно сътрудничество, а чрез опознаване на чуждите образователни системи да спомогнат за подобряване на образователната система в България. Проектите за опазване на околната среда, за защитата на човешките права и мира, за глобалните проблеми и международното разбирателство са приети от Секретариата на UNESCO и по негова препоръка добрите постижения и практики на училището са разпространени до другите асоциирани към UNESCO училища и клубове.

 

В Английската гимназия работят утвърдени учители, чиито професионални качества ги правят конкурентноспособни при подбор за съставяне на учебници и помагала за специализираните езикови училища. Те участват и в проекти на Британския съвет за езикова подготовка, с които надграждат знанията си.

 

През годините гимназията има решава роля в живота на много млади хора както в личен, така и в професионален план. Тя ги изгражда не само като знаещи и можещи професионалисти, тя ги изгражда като хора с широка обща култура и знания в различни области, като личности, готови да заемат своето място в живота. И не случайно голяма част от възпитаниците се връщат след години като преподаватели в гимназията.

Таня Великова
Държавен архив - Русе

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

 

     

 

                                                                                       

                                                                                

Съмишленици