Русенски истории
Проф. Венелин Ганев

Денят на Конституцията и юриста е ден за гордост и преклонение пред нашите предци, които, с приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 г.,  поставят началото и въвеждат конституционализма и правото като основополагащи принципи в устройството на  младата българска държава. Учредителното събрание изработва първата българска конституция в духа на възрожденските идеали, съчетани с най-модерните възгледи за държавността в Европа, за да осигури и защити своите граждани във всички сфери на обществения живот.  От тогава до днес българските юристи отстояват тези достижения, а ние като русенци можем да изпитваме огромна гордост, че част от големите имена - пазители на правото е роденият в Русе проф. Венелин Ганев. Повече за живота на известния общественик можете да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

Лицата на Русе

Екипът на РУ "Ангел Кънчев" в SHELL ECO-MARATHON EUROPE 2014
19.05.2014

Екипът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ се представи най-успешно от българските отбори в дебютното си участие в престижното автомобилно състезание Shell Eco-marathon Europe 2014, което се проведе от 15 до 18 май в Ротердам, Холандия. Русенската "ракета", управлявана от 21-годишната Сюзан Мехмедова и 23-годишния Виктор Стоянов, измина 168 км само с 1 к Втч. Това осигури на отбора 23-то място в генералното класиране. В надпреварата взеха участие 49 отбора от цяла Европа, като 20 от тях отпаднаха още на техническите прегледи.

 

За участието си в състезанието, русенският екип, състоящ се от 15 души, преподаватели и студенти, създаде уникален електромобил, който заради атрактивния си външен вид бе наречен „ракета“. Разработването на машината и участието на студентите в надпреварата се осъществи с финансовата подкрепа на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Общинска фондация „Русе-град на свободния дух“.

 

 

Shell Eco-marathon е едно от най-иновативните и свързани с редица предизвикателства състезания за ученици и студенти от целия свят и се провежда всяка година в Европа, Америка и Азия. Целта на инициативата е да мотивира младите хора да допринесат за намаляване на вредните емисии във въздуха, като намерят решения за устойчива мобилност в отговор на световното енергийно предизвикателство. Победител е отборът, който измине най-голямо разстояние с 1 кВтч. или 1 литър гориво.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици