Русенски истории
Пробуждането като състояние на духа

На 1 ноември празнуваме Деня на народните будители. Обикновено на този ден се споменават имена като Паисий Хилендарски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Иван Вазов …. Все познати и неоспоримо заслужили признанието ни. Но замисляме ли се колко много незнайни българи са се трудили ежедневно, давайки знания, вяра и сила българска. В Русенска област, във всяко едно село е имало училище, а в по-големите дори две, повечето отворили врати още преди Освобождението. Училището е свято място, а учителят - важна личност, заради силата, която вдъхва у децата. Повече за будителите от началото на миналия век може да прочетете тук

 

В продължение на 11 месеца Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

Лицата на Русе

Екипът на РУ "Ангел Кънчев" в SHELL ECO-MARATHON EUROPE 2014
19.05.2014

Екипът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ се представи най-успешно от българските отбори в дебютното си участие в престижното автомобилно състезание Shell Eco-marathon Europe 2014, което се проведе от 15 до 18 май в Ротердам, Холандия. Русенската "ракета", управлявана от 21-годишната Сюзан Мехмедова и 23-годишния Виктор Стоянов, измина 168 км само с 1 к Втч. Това осигури на отбора 23-то място в генералното класиране. В надпреварата взеха участие 49 отбора от цяла Европа, като 20 от тях отпаднаха още на техническите прегледи.

 

За участието си в състезанието, русенският екип, състоящ се от 15 души, преподаватели и студенти, създаде уникален електромобил, който заради атрактивния си външен вид бе наречен „ракета“. Разработването на машината и участието на студентите в надпреварата се осъществи с финансовата подкрепа на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Общинска фондация „Русе-град на свободния дух“.

 

 

Shell Eco-marathon е едно от най-иновативните и свързани с редица предизвикателства състезания за ученици и студенти от целия свят и се провежда всяка година в Европа, Америка и Азия. Целта на инициативата е да мотивира младите хора да допринесат за намаляване на вредните емисии във въздуха, като намерят решения за устойчива мобилност в отговор на световното енергийно предизвикателство. Победител е отборът, който измине най-голямо разстояние с 1 кВтч. или 1 литър гориво.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                      

                                                                                                                                                                                

 

 

Съмишленици