Русенски истории
Началото на волейболната игра в Русе и региона

Източниците за появата на волейболната игра в Русе и региона са оскъдни. Според историческата справка на Димитър Млекаров – известен спортен деятел от миналото, запазена в Държавен архив – Русе и базирана на спомените на представители на спортни клубове от близкото минало, за появата на волейбола в Русе няма точни данни. По спомените на Благовест Николов - председател и Никола Павлов – секретар на спортния клуб “Победа” от с. Хотанца, Русенско в селото още през 1925-1926 г. е бил основан спортният клуб и впоследствие през 1930 г. легализиран към Б.Н.С.Ф. като си изработили печат, създали архив и др. 

 

Прочети повече тук

 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

 

Спортът - воля, дух, обединение на хората

 

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

 

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

 

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Новини

Екомузей с аквариум с най-голям брой посетители през 2017-та
09.01.2018

Екомузей с аквариум е експозицията с най-голям брой посетители през 2017 г. През залите на най-предпочитания русенски музей са преминали 17 852 човека. Най-голям е делът на учениците от 1 до 12 клас (над 7 000) и на индивидуалните посетители – 5 204 човека. По традиция на второ място по посещаемост се нарежда Археологически резерват „Ивановски скални църкви“. Обектът, включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, е приел 14431 туристи. Чуждестранните гости са предимно от Япония, Германия, Румъния, Великобритания и идват основно като организирани групи. Сред лидерите по посещаемост са също Археологически резерват „Средновековен град Червен“ и Исторически музей. Висок е броят на туристите в обекти като Пантеон на възрожденците, музей на градското всекидневие (Къщата на Калиопа) и Римска крепост „Сексагинта Приста“.

 

Над 33% от всички посетители на обектите на Регионален исторически музей – Русе са учащи – ученици и студенти. Най-посещаваните от тях обекти са Екомузей с аквариум, Археологически резерват „Ивановски скални църкви“, Исторически музей, Сексагинта Приста и Пантеон на възрожденците. Делът на чуждестранните гости е 20,53%. Това са организирани групи и индивидуални туристи от Япония, Румъния, Белгия, Великобритания, САЩ, Швейцария, Франция, Италия, Русия, Полша, Швейцария, Финландия.

 

Общият брой на туристите през 2017 г. е 72 170 човека. Това е с почти 8% по-малко в сравнение с предходната 2016 г. След високия бум на посетители при откриването на новите музейни експозиции Къща музей „Баба Тонка“ и Екомузей с аквариум, отчетените стойности се завръщат към обичайните. Занижените цифри в посещаемостта се дължат също на по-малкият брой туристи, пристигнали с туроператорски фирми, както и на провежданите през активните месеци от годината ремонтни дейности в близост до няколко музейни обекти.

 

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                    

 

 

                                            

 

                                                                       

 

                                                        

 

                                                                   

 

                                                                                                                           

 

 

Съмишленици