Русенски истории
Стоян Михайловски

Тази година се навършват 90 години от смъртта на Стоян Михайловски - общественик, преподавател, писател, публицист. По време на своя 71-годишен живот Михайловски учи, твори, критикува, създава и защитава закони. Автор е на поеми, книги, басни и публицистични творби. Разглеждайки философската и сатиричната линии в творчеството му, едно стихотворение ни изненадва. При това въпросното стихотворение е върхов момент най-вече за българския народ, който той толкова дълбоко обича и брани. Става дума за Химна на светите братя Кирил и Методий, чийто текст Михайловски написва през 1892 г. в Русе. Малко известни факти за живота на Стоян Михайловски, запазени в Държавен архив – Русе, може да прочетете тук.

 

В продължение на 11 месеца Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

Новини

Елица Камбурова от ДВГ "Слънце" с Гран при от Националния конкурс за млади изпълнители "Полските щурчета"
12.09.2017

В периода 7-9 септември 2017 г. в гр. Полски Тръмбеш се проведе 3-тото издание на Националния конкурс за млади изпълнители ''Полските щурчета'', традиционно организиран от Веселин Маринов.

 

Както и предходните издания, така и това събра най-големите таланти от всички краища на България. След направената селекция до финала на конкурса бяха допуснати 98 деца, разпределени в 4 възрастови групи. Като най-многобройни и с голяма конкуренция се оказаха както винаги най-малките – първа и втора група. По регламент децата се състезаваха в 2 конкурсни дни и се представиха с 2 песни, като едната беше задължително българска. Надпреварата беше голяма, защото призовете бяха точно определени – по едно първо, второ и трето място във всяка възрастова група и разбира се големите награди - ГРАН ПРИ и парична премия от 500 лв. Тази година статуетките ''ГРАН ПРИ'' бяха дело на известния български скулптор Иван Кулински, ръчно отлети и изработени от бронз и мед. За голяма гордост на русенци малката Елица Камбурова на 8 г. успя безапелационно завоюва най-голямото отличие - статуетката ''Гран при'' и парична премия след блестящите си изпълнения на песните ''Мама'' и ''Ах ,този дивен свят''. Шестчленно звездно жури в състав: Мими Иванова, Росица Кирилова, Развигор Попов, Светослав Лобошки, Пламен Велинов, Краси Гюлмезов оценяваха даровитите деца.

 

Припомняме, че тази година Елица Камбурова участва в 7 конкурса и спечели 8 златни медала, Голямата награда на гр. Банкя и безапелационното ''Гранд при'' на конкурса ''Полските щурчета''.

 

Елица Камбурова е възпитаник на Общински детски център за култура и изкуство - гр. Русе и е солист от Детска Вокална група ''Слънце''.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                 

                                        

                                                                                            

 

 

Съмишленици