Русенски истории
Спортът - воля, дух, обединение на хората

От 2006 г. 17 май е обявен за Ден на българския спорт и празнуват всички, които работят в сферата на спорта. През далечната 1894 г. българският спорт прави първите си крачки, с пристигането на швейцарските учители по физическо. Русе може да се гордее, че е един от малкото градове, в които Шарл Шампо, Луи Айер и компания внасят футболни топки, боксови ръкавици, ски. Луи Айер дори е учител по физическо в Русенската мъжка гимназия в периода 1912 – 1915 г. Повече за постиженията на Русе свързани със спорта може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

Новини

Елица Камбурова от ДВГ "Слънце" с Гран при от Националния конкурс за млади изпълнители "Полските щурчета"
12.09.2017

В периода 7-9 септември 2017 г. в гр. Полски Тръмбеш се проведе 3-тото издание на Националния конкурс за млади изпълнители ''Полските щурчета'', традиционно организиран от Веселин Маринов.

 

Както и предходните издания, така и това събра най-големите таланти от всички краища на България. След направената селекция до финала на конкурса бяха допуснати 98 деца, разпределени в 4 възрастови групи. Като най-многобройни и с голяма конкуренция се оказаха както винаги най-малките – първа и втора група. По регламент децата се състезаваха в 2 конкурсни дни и се представиха с 2 песни, като едната беше задължително българска. Надпреварата беше голяма, защото призовете бяха точно определени – по едно първо, второ и трето място във всяка възрастова група и разбира се големите награди - ГРАН ПРИ и парична премия от 500 лв. Тази година статуетките ''ГРАН ПРИ'' бяха дело на известния български скулптор Иван Кулински, ръчно отлети и изработени от бронз и мед. За голяма гордост на русенци малката Елица Камбурова на 8 г. успя безапелационно завоюва най-голямото отличие - статуетката ''Гран при'' и парична премия след блестящите си изпълнения на песните ''Мама'' и ''Ах ,този дивен свят''. Шестчленно звездно жури в състав: Мими Иванова, Росица Кирилова, Развигор Попов, Светослав Лобошки, Пламен Велинов, Краси Гюлмезов оценяваха даровитите деца.

 

Припомняме, че тази година Елица Камбурова участва в 7 конкурса и спечели 8 златни медала, Голямата награда на гр. Банкя и безапелационното ''Гранд при'' на конкурса ''Полските щурчета''.

 

Елица Камбурова е възпитаник на Общински детски център за култура и изкуство - гр. Русе и е солист от Детска Вокална група ''Слънце''.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици