Русенски истории
ФАМИЛИЯ ОДЖАКОВИ

Петър В. Оджаков се включва в съзаклятието на капитан дядо Никола през 1856 г. Сътрудничи на Георги С. Раковски при издаването на в. “Българска дневница” през 1859 г. Повече по темата тук. 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

Освобождението на Русе

120 години от първата кинопрожекция в България

Добри Немиров

Бални страсти от преди две столетия

Русенската тарла

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

"В началото бе словото"

Димитър Вятовски

Здравко Кисьов 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

Река Дунав

Васил Левски - 180 години безсмъртие

Спомен за ваканцията

Стоян Михайловски

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

Как русенци са творили добро в миналото

Леон Даниел

Пробуждането като състояние на духа 

Сирни Заговезни

Всички лица на жената

Спасяването на българските евреи

Проф. Венелин Ганев 

Надя Винарова 

Български червен кръст

Спортът - воля, дух, обединение на хората

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Началото на волейболната игра в Русе и региона

115 г. от създаването на археологическата сберка при русенската мъжка гимназия "Княз Борис"

- 125 г. от рождението на Негово Величество Цар Борис III Обединител - последният властвал български монарх

- Любовни писма на повече от 100 години ни разкриват непреходната сила на любовта

- Зараждане на борбата в Русе и региона

- Разходка до Париж за рождения ден на Айфеловата кула

- Мотоциклетни вълнения... или как се заражда този спорт в Русе

- Светлините на града 140 години от изобретяването на електрическата крушка

- Каква е връзката между пощенските марки, магазин за шапки и американския град Чикаго?

Балетът като магия

- Русенецът Йордан Змейски срещу Дико Илиев за авторството на любимото "ДУНАВСКО ХОРО"

- 125 години от рождението на Гео Милев - космополита борещ се срещу глупостта

- С поздрав към носителя на Оскар за шахмат Веселин Топалов

- Русе и борбата му с епидемиите в миналото

- 60 години куклен театър в Русе

- Животът на "ПЕВЕЦА НА БЪЛГАРИЯ" в Русе. 170 години от рождението на Иван Вазов

- Бадминтонът в Русе - вчера, днес и утре

Новини

ФАМИЛИЯ ОДЖАКОВИ
17.11.2020

ВИДНИТЕ ЛИЧНОСТИ НА РУСЕ

ФАМИЛИЯ ОДЖАКОВИ

Една от насоките, в която работи Държавен архив - Русе е периодично да припомня за различни исторически събития – културни, обществени, политически, спортни, както и за видни личности, оставили със своята дейност неизличима диря в живота на града ни. В това отношение в Русе като град на първите неща, можем да се похвалим, че са живели, работили, творили изключителни личности със свободен дух, които променят облика на града през годините, за да се превърне Русе в “Малката Виена”.

Днес ще припомним за една много интересна фамилия – Оджакови и за някои от нейните по-изявени представители. И разбира се ще започнем с Петър Василев Оджаков - изключителна личност, много противоречива, за която може да се говори и пише много. Работи и се развива на различни поприща – учител, учен, юрист, адвокат, съдия, прокурор, политик, основател, дописен и редовен член на БАН, деец на църковно-освободителното движение, публицист, поет, редактор, издател, преводач.

Петър В. Оджаков е роден на 15 окт. 1934 г в Лясковец. След смъртта на майка си, баща му го изпраща да учи в Галац. По късно продължава образованието си в Белградската гимназия и Класическата гимназия в Карловац в Австрия. Петър В. Оджаков се включва в съзаклятието на капитан дядо Никола през 1856 г. Сътрудничи на Георги С. Раковски при издаването на в. “Българска дневница” през 1859 г.

Още преди Освобождените той учителства в Лясковец, Плевен, Комрат (Бесарабия.) По време на Руско-турската война е военен кореспондент на руските вестници “Одеский вестник” и “Руский мир”, както и преводач при полевия щаб на Руската действуваща армия. Член е на българската делегация при подписването на Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя през 1978 г.

Петър В. Оджаков се дипломира като юрист в Одеса през 1871 г. От 1879 г. е председател на Окръжния съд в Русе, след това е адвокат. Той издава първото българско юридическо списание “Древная и новая България” през 1879-1880 г. Основоположник е на обичайното наследствено право, публикува първите трудове за обичайното право, за историята на българското право и др. – “Обичайното и наследствено право”, Русе 1885 г.; “История на българското право”, Видин 1894 г.; “Касационно съдебно ръководство”. Тук приносът му е изключително голям. Бил е прокурор при Върховния касационен съд. Работил е във Видинския и Врачанския окръжни съдилища.

 Книжовната му дейност е изключително разностранна: учебна, правна, етнографска, по църковни въпроси, журналистическа и друга литература, а по-голяма част от стихотворните му опити не са публикувани. Още като учител издава няколко книги: “Практическо наставление по френски език”, Браила 1863; “Разни полезни наставления за деца”, Русе, 1866 г. и др. Най важният му литературен труд “Наука за песнотворство и стихотворство” от 1871 г. е първото българско ръководство по словестност, обясняващо основни понятия на литературната теория. Посвещава го на своите родители.

В Цариград, където се установява за кратко се занимава и с публицистична и обществена дейност. Сътрудничи на вестниците: “Български книжници” и “България” на “Драган Цанков”; “Българска пчела”; “ Време”; “Право” и др. След създаването на Българската Екзархия Петър Оджаков публикува редица статии по нейното устройство, като поддържа тезата за несменяемостта на екзарха.

Петър В. Оджаков пръв разглежда в теоретичен труд въпроси на фолклора, свързани с обощообразователни, възпитателни и естетически задачи, свързва развитието на културата с фолклора. Записва народни песни, издадени в “Български народен сборник” от 1872 г.

Изключително прям и своенравен той има големи неприятности с местната власт, заради постоянните му критики на обществено-политическия живот. Издига глас за порядък и мирно развитие, за демократично управление начело с княз. Петър В. Оджаков умира на 31 юли 1906 г. в Русе.

От брака си с Тодора Добрева, бесарабска българка им се ражда син Петър П. Оджаков (1889 г. -1954 г.).  Той продължава по пътя на баща си, също завършва право и работи като съдия в Апелативния съд в София. През 1932 г. е председател на Морски сговор в Русе. Със съпругата си Марийка имат двама сина Константин и Тодор - лекар. Ще се спрем на Константин Оджаков, който също завършва право, но голямата му страст е музиката.

Констатин Оджаков е роден на 8 дек. 1922 г. в Русе. Учи във Втора народна държавна мъжка гимназия в София. По примера на дядо си и баща си продължава образованието си в Юридическия факултет на Софийския университет. Но още в гимназията се увлича по музиката. Негов съученик е бъдещия диригент Добрин Петков, с когото свирят заедно в един квартет в младежкия оркестър. Докато отбива военната си служба Констатин Оджаков дирижира войнишкия хор при 21-ви пехотен черноморски полк в Бургас.

 Връща се в Русе и през 1950 г. сключва брак с Лидия Георгиева. Дипломираният юрист заедно с Никола Боздуганов, Георги Чернаков, Никола Данев, Петър Петров – Парчето и други русенци е сред основателите на Държавен симфоничен оркестър – Русе. Първият концерт изнасят на 4 ян. 1948 г. под диригенството на младия Константин Илиев.

Констатин Оджаков умира в Русе на 11 февруари 2011 г., като до навършване на пенсионна възраст е в състава на Русенската филхармония.

Цветомира Димитрова
главен експерт

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                               

 

                                                           

 

                                                      

 

                                                                  

 

                                                    

 

                                                                                                                  

                                                                                

Съмишленици