Русенски истории
ЖИВОТЪТ НА „ПЕВЕЦА НА БЪЛГАРИЯ” В РУСЕ. 170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО…

Има имена, които всеки българин знае, без значение на възраст, пол, вероизповедание. Тези имена са оставили следа след себе си и ще пребъдат, в това спор няма. Спомене ли се името на Иван Вазов, всеки се сеща за романа „Под игото”, повестите „Немили-недраги“, „Чичовци“, разказа „Иде ли?“ и др. Но малко известен е фактът, че той е живял в Русе, тук сключва брак и има незабравими срещи с друга голяма личност – Любен Каравелов. Повече по темата тук. 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

Освобождението на Русе

120 години от първата кинопрожекция в България

Добри Немиров

Бални страсти от преди две столетия

Русенската тарла

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

"В началото бе словото"

Димитър Вятовски

Здравко Кисьов 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

Река Дунав

Васил Левски - 180 години безсмъртие

Спомен за ваканцията

Стоян Михайловски

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

Как русенци са творили добро в миналото

Леон Даниел

Пробуждането като състояние на духа 

Сирни Заговезни

Всички лица на жената

Спасяването на българските евреи

Проф. Венелин Ганев 

Надя Винарова 

Български червен кръст

Спортът - воля, дух, обединение на хората

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Началото на волейболната игра в Русе и региона

115 г. от създаването на археологическата сберка при русенската мъжка гимназия "Княз Борис"

- 125 г. от рождението на Негово Величество Цар Борис III Обединител - последният властвал български монарх

- Любовни писма на повече от 100 години ни разкриват непреходната сила на любовта

- Зараждане на борбата в Русе и региона

- Разходка до Париж за рождения ден на Айфеловата кула

- Мотоциклетни вълнения... или как се заражда този спорт в Русе

- Светлините на града 140 години от изобретяването на електрическата крушка

- Каква е връзката между пощенските марки, магазин за шапки и американския град Чикаго?

Балетът като магия

- Русенецът Йордан Змейски срещу Дико Илиев за авторството на любимото "ДУНАВСКО ХОРО"

- 125 години от рождението на Гео Милев - космополита борещ се срещу глупостта

- С поздрав към носителя на Оскар за шахмат Веселин Топалов

- Русе и борбата му с епидемиите в миналото

- 60 години куклен театър в Русе

Новини

Художници сътворяват 3D приказен свят в Русе
09.09.2019

От 9 до 12 септeмври в Русе се провежда третото издание на 3D STREET ART. То се организира от Община Русе и Фондация „Русе – град на свободния дух“, със съдействието на ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп“. В продължение на четири дни на централния площад  „Свобода“ творците ще създадат четири триизмерни произведения на тема  „3D приказен свят в града“.  За първи път ще се рисува на три равнини, които оформят своеобразен ъгъл на стая, пренасяща русенци и гостите на града в един фантастичен свят. В него ще оживеят Джак и бобеното зърно, Алиса в страната на чудесата, Аладин и един добър великан. Това стана ясно на пресконференция днес, в която взеха участие началникът на отдел „Култура“ в Община Русе Анна Сипос, изпълнителният директор на Фондация „Русе – град на свободния дух“ Елена Минкова и ръководителят на проекта Десислава Василева, която е експерт „Програми и проекти“ във Фондация „Русе – град на свободния дух“.

В третото издание на 3D STREET ART ще вземат участие художници от творческа група GiArtCrew в България и от Босна и Херцеговина.

GiArtCrew е художествена група, която твори в сферата на триизмерното улично изкуство, оптичната илюзия, стенописите и стрийт арт. Групата е сформирана през 2014 г. в гр. Велико Търново, а в екипа й са Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева.

Невена Лефтерова е родена на 01.08.1989 г. в гр. Велико Търново. Завършва Факултет по изобразително изкуство, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност „Стенопис“, бакалавър при акад. проф. д-р О. Гочев през 2012 г. и магистър при доц. Б. Желев 2014 г. Редовен докторант от 2015 г. към катедра „Стенопис“, Факултет по изобразително изкуство, ВТУ. Основател на групата GiArtCrew, организатори на първия международен „3D Street Painting” фестивал във Велико Търново през 2017 г., по общинска програма „Изкуство и Култура – Велико Търново”. Участия по програма Еразъм с учебна и практическа цел в Испания, Сърбия, Кипър, Италия. Член на търновското представителство на СБХ от 2018 г.

Евгения Данаилова Лефтерова е родена на 20.12.1986 г. в гр. Велико Търново. Завършва Факултет по Изобразително Изкуство, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност „Графика“, магистър при доц. Христо Керин през 2010 г.

Нина Цветанова Ковачева е родена на 07.01.1981 г. в гр. Русе. Завършва Факултет по Изобразително Изкуство, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност „Живопис“, магистър (2005).

Художничките от Giartcrew, работят в сферата на портретна живопис и стенопис – тромп-льой, 3D улично изкуство, театрални декори и стрийт арт. Те участват в множество международни изложби, пленери и фестивали за улично изкуство в България, Сърбия, Франция, Холандия, Германия, Италия и др. От 2018 година са членове са на търновското представителство на Съюза на Българските Художници (СБХ).

Керим Мусанович е роден на 18.12.1991 г. в гр. Višegrad, Босна и Херцеговина. Завършва гимназия за приложни изкуства в Сараево в катедра „Живопис“ през 2010 г. Завършва и Академията за изящни изкуства в Сараево, катедра „Живопис“ през 2015 г. Две години по-късно той получава и магистърска степен в Академията за изящни изкуства в Сараево в катедра „Живопис“. Керим живее и работи в Сараево. През 2012 година започва да се занимава с 3D улично изкуство като хоби, а днес това е основната му професия. Той е единственият активен художник в Босна и Херцеговина, който се занимава с триизмерно улично изкуство. През 2015 г. започва да изследва съвременни техники на изкуството като „цифрово изкуство“ (живопис), с които днес проектира нови идеи за нови картини. Разширява своя работен процес в областта на изкуството с 3D моделиране, с което днес активно се занимава и създава архитектурни интериорни дизайни, мебели и други. От 2016 година започва да работи като илюстратор-фрилансер за марката дрехи „TrueLove“ на американската модна индустрия. От тази година е член на Асоциацията на художниците Босна и Херцеговина. Участвал е във множество фестивали в Босна и Херцеговина, Хърватия, Германия, САЩ, Обединените арабски емирства, Дания, Холандия, като печели и множество награди.

Награждаването на художниците е предвидено за 12 септември от 18 часа, а преди това те ще проведат уъркшоп с русенски ученици. Децата ще имат възможност да се запознаят с най-новите тенденции в техниките на изобразителното изкуство, свързани с триизмерните образи.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                               

 

                                                           

 

                                                      

 

                                                                  

 

                                                    

 

                                                                                                                  

                                                                                

Съмишленици