Русенски истории
Сирни Заговезни

В българската народна традиция Сирни заговезни се намира на границата между зимата и пролетта и символизира възраждащата се природа. Хубав, цветен и пълен с добронамереност, Заговезни преплита в себе си традиционните християнски вярвания с тези, останали ни наследство от древните езически времена, когато по българските земи са се ширили множество племена, народи и етноси. Повече за това как празникът е бил отбелязван в Русе в началото на миналия век може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

Какво е Business analytics?
21.02.2018

21 февруари, 18:00 часа, Русенски университет "Ангел Кънчев"

 

Какво е Business analytics?

 

В първото за годината събитие от програмата на JUMP Project и Фондация Econt лекторът Орлин Стоянов ще засегне темите:

 

- Защо бизнес аналитиката е толкова популярна?
- Общото между бизнес интелиджънс и бизнес аналитика;
- Технологии използвани в бизнес аналитиката;
- Умения, които трябва да притежаваме;
- Реални бизнес сценарии.

 

Защо бизнес аналитиката е важна за компаниите?

 

Данните, с които разполагат малките и средни по-големина компании в България, са в огромни количества и стремително нарастват все повече, но не винаги се използват ефективно. Много често служителите ги анализират самоцелно без да решават конкретни бизнес цели. Умението за работа с аналитични инструменти и анализа на данни ще става все по-ключово предимство за компаниите, а инструментите за анализ и прогнозиране – мощно средство при вземането на решения на управленско ниво.


По време на събитието ще бъдат дискутирани тенденциите при използването на аналитични инструменти като средство за обработка, класификация, анализиране и визуализиране на данни и постигане на по-ефективно управление на информационните ресурси.

 

За лектора: 
Понастоящем Орлин Стоянов е Директор Интелигентни технологии в Econt. Той ръководи, проекти свързани с реализирането на Бизнес интелигентни системи (BI). 
Работил е в чуждестранни компании в Белгия и Полша като анализатор на данни. В IMGW Poland, е бил част от екип, занимаващ се с реализирането на прогнозни алгоритми за оценяване на щети при природни бедствия. Тези методи сега се прилагат в системи за защита на населението. 
Завършил e магистърска и докторска степен в областта на автоматизираните системи за обработка на информация към Русенски университет "Ангел Кънчев".

 

За програмата: JUMP Project - част от Центъра по предприемачество към Факултет "Бизнес и мениджмънт" Русенски университет и Фондация Econt стартират поредица от отворени лекции за студенти и ученици от града.

 

Целта на обученията е да допълнят и обогатят теоретичните знания, които студентите получават в университета с практически примери и казуси и да дадат основите за по-нататъшно професионално развитие на ученците и студентите. Лекторите в обученията са експерти с дългогодишен професионален опит в международна среда.


Вход свободен.

 

 

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                      

                                                                                                                                                                                

 

 

Съмишленици