Русенски истории
Всички лица на жената

8 март е денят, в който жените днес си припомнят и почитат дамите от миналото, които стъпка по стъпка са допринесли за една по-голяма независимост във всички сфери на живота. Тази независимост е изградена от малки триумфи, като правото да носиш къса пола или големи – като правото да гласуваш и сама да бъдеш избирана. Толкова много жени по света са били пионер в различни области, че е трудно да обхванем с поглед цялото това наследство, което днес малко или много приемаме за даденост. Нашето родно наследство също не е за пренебрегване. Любопитна информация, посветена на празника може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Лицата на Русе

Катрин Терзич
02.12.2015

Ученичката от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ Катрин Терзич получи трета награда от осмото издание на Международния конкурс „Млад пианист на севера“, който се проведе от 25 до 29 ноември 2015 г. в Нюкасъл, Англия. Участието й стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе-град на свободния дух“ и ВН-социален проект на Еконт

 

15-годишната пианистка от Русе беше избрана след селекция на организаторите на конкурса и свири в категория „Б“, до 17-годишна възраст, на една сцена с още 39 музиканти, разпределени в три възрастови групи, от държави в Европа, Азия, Америка и от Австралия. Катрин представи произведения на Моцарт, Шопен и Дебюси.

 

Катрин Терзич свири на пиано от 6-годишна и в момента е ученичка на клавирния педагог Евгени Желязков в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“Тя е участвала в редица майсторски класове, водени от утвърдени имена в класическата музика като проф. Милена Моллова, проф. д-р Атанас Куртев, проф. Даниела Андонова, Мария Принц и дрЛауреат е на национални и международни конкурси. Част от наградите й са от конкурсите „Карл Филич“ „Крайова пиано“ в Румъния, конкурса „Слънце, радост, красота“ в Несебър и конкурса „Мила Михайлова“ във Варна.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици