Русенски истории
Спортът - воля, дух, обединение на хората

От 2006 г. 17 май е обявен за Ден на българския спорт и празнуват всички, които работят в сферата на спорта. През далечната 1894 г. българският спорт прави първите си крачки, с пристигането на швейцарските учители по физическо. Русе може да се гордее, че е един от малкото градове, в които Шарл Шампо, Луи Айер и компания внасят футболни топки, боксови ръкавици, ски. Луи Айер дори е учител по физическо в Русенската мъжка гимназия в периода 1912 – 1915 г. Повече за постиженията на Русе свързани със спорта може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

Новини

Клубът по предприемачество към ПМГ “Баба Тонка”- Русе ще се включи в Световната седмица на парите
21.02.2017

Клубът по предприемачество „Успешните хора” към ПМГ “Баба Тонка”-Русе ще се включи в Световната седмица на парите (GMW 2017) с редица инициативи. Тази година седмицата ще се проведе от 25 март до 2 април. Темата е „Учи. Спестявай. Печели.“

Русенските математици ще участват с:

  • открит урок на тема „Пари в банката“ с гост лектор от УниКредит Булбанк и домакин Startup Factory Русе;
  • иновационен лагер (за ученици 5.-7. клас), с участие на други партньорски училища;
  • иновационен лагер (за ученици 11.-12. клас), който се организира с подкрепата на РУ „Ангел Кънчев“;
  • посещения в Българската фондова борса, банки и други финансови институции;
  • публикации в социалните мрежи и т.н.

Каним ви да се включите и в световните състезания на GMW за селфи, видео и снимка със спестовна касичка, което ще ви даде правото да участвате и в националните състезания, организирани от Джуниър Ачийвмънт България. За целта е необходимо само да направите своята публикация в профила си във Facebook, Twitter, Instagram с ВСИЧКИ хаштагове: #GMWJABulgaria – за участие в състезанието на JA България, #GMWSelfie, #GMW2017, #GlobalMoneyWeek – за участие в световните състезания.

Световните предизвикателства на GMW 2017 се организират от CYFI и се провеждат в целия свят в периода 25 март – 2 април 2017 г. Те включват състезания за селфи (Selfie Challenge), видео (Video Challenge) и снимка със спестовна касичка (Money Box Challenge), както и инициативи като младежки разговори (Youth Talk), посещения във фондови борси (Stock Exchanges) и посещения в музеи на парите или музейни сбирки, посветени на парите (Money Museums).

Победителите във всички световни състезания ще бъдат обявени на Facebook страницата на GMW в 14:00 ч. (CET) в петък, 7 април 2017 г. За тях ще бъде отделено специално място в Доклада за GMW 2017, а визуалните им материали ще бъдат споделени по всички канали на CYFI в социалните медии.

Победителите в националните състезания ще бъдат обявени също в 15:00 ч. (ЕET) в петък, 7 април 2017 г. на страницата на JA България. Те ще намерят специално място в доклада за България и ще получат награди от JA България! Всички регистрирани участвали училища, ученици, учители и доброволци ще получат сертификати.

КАК МОЖЕТЕ ДА УЧАСТВАТЕ?

Възможностите са много и зависят само от вашето желание!

За регистрация и допълнителни въпроси - Нели Тихомирова

e-mail: tihomirova.neli@gmail.com

НАЦИОНАЛНИ И СВЕТОВНИ СЪСТЕЗАНИЯ

СЪСТЕЗАНИЕ ЗА СЕЛФИ

Световната седмица на парите е време за селфи! Състезанието за селфи е страхотен начин да се свържете с други млади хора и организации от целия свят, като споделите своите невероятни инициативи и събития в областта на финансовата грамотност. Включете се в четвъртото издание на Състезанието за селфи, за да ни покажете как отбелязвате Световната седмица на парите!

Какво трябва да направите?

Състезание за видео

Тази година стартира едно ново предизвикателство – състезание за видео.

Изпратете своето кратко видео, за да споделите с какви дейности отбелязвате GMW 2017, поканете представител на институция и снимайте интервюто с него и др.

Специалното предизвикателство на JA България е да споделите в това видео своите креативни идеи, свързани с основната тема на GMW 2017 – „Учи. Спестявай. Печели“ – как младежите да учат всичко важно, което се отнася до парите, как да спестяват и печелят!

 

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици