Русенски истории
Спомен за ваканцията

Лято е, а ученическата ваканция вече е в разгара си. Представяме на вниманието на любознателните деца, на техните родители и на всички, които се интересуват от миналото на Русе, спомен за ваканцията на един ученик от 1912 г., грижливо запазен от Държавен архив – Русе вече повече от 100 години, който може да прочетете тук

 

В продължение на 11 месеца Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

 

Концерт на Васил Петров
31.08.2017

31 август, 20:30 часа, Летен театър - Русе

 

Концерт на Васил Петров

 

Васил Петров ще представи най- новата си концертна програма „Summertime” в Русе. Едно напомняне от нежния глас на стилната и елегантна музика, че лятото не си отива, а може да продължи на брега на Дунав с букет от джаз, боса нова, поп музика и български хитове. В проекта „Summertime“ Васил Петров, в компанията на Йордан Тоновски (пиано), Христо Минчев (бас китара), Кристиян Желев (ударни), Станислав Иванов (саксофон), Цена Стефанова и Ния Стефанова (вокали), ще представят в нова светлина познатите Summertime, I’ve Got You Under My Skin, Fly me to the moon, Caravan, Spain и много други джаз стандарти с красиви и известни поп пиеси, като Fragile и Something, с боса нова темите на Антонио Карлос Жобим – The Girl from Ipanema, Quiet Night, Quiet Stars, A day in the life of a fool. 
Усещане за простор и лятна радост, елегантност и стил в Летния театър на Русе!
Цена на билетите от 10 до 20 лева.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                 

                                        

                                    

 

                                                          

 

 

Съмишленици