Русенски истории
Всички лица на жената

8 март е денят, в който жените днес си припомнят и почитат дамите от миналото, които стъпка по стъпка са допринесли за една по-голяма независимост във всички сфери на живота. Тази независимост е изградена от малки триумфи, като правото да носиш къса пола или големи – като правото да гласуваш и сама да бъдеш избирана. Толкова много жени по света са били пионер в различни области, че е трудно да обхванем с поглед цялото това наследство, което днес малко или много приемаме за даденост. Нашето родно наследство също не е за пренебрегване. Любопитна информация, посветена на празника може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Новини

Концерт на възглавници с духов квинтет Windy
13.03.2018

Популярният проект „Концерти на възглавници“ представя най-новата програма на духов квинтет Windy в Русе в неделя (18.03.2018 г.) в Историческия музей. Ще прозвучат музикалната приказка „Петя и вълкът“ от Сергей Прокофиев, както и „Карнавал на животните“ от Камий Сен-Санс. Концертите са с начални часове 11.00 и 17.00 ч. Билети се предлагат на каса Опера. Количествата са ограничени.

 

Квинтет Windy включва Петьо Колев - флейта, Асен Цветанов – обой, Явор Добрев – кларинет, Таня Стайкова – фагот, Михаил Михайлов – валдхорна. Водещ ще е Ирина Първанова.

 

Един час преди всеки концерт в зала „Русе“ на музея ще започне традиционната "Работилница на възглавници". В нея децата ще могат да декорират своя карнавална маска на тема животни. След всеки концерт малките зрители ще могат да присъстват на увлекателен музикален урок, проведен от пианистката Венета Нейнска, както и да разгледат и проучат духовите инструменти. 

 

Концерт на възглавници с Windy в Русе се осъществява по покана на Международния фестивал “Мартенски музикални дни” в рамките на серията „Мартенски музикални дни Джуниър“ – партньорски проект на Община Русе и Фондация „Америка за България“. 

 

"Концерти на възглавници“ са проект на „Модо България“. Оценяват се от публиката като най-престижния и успешен цикъл от класически концерти за деца в България. Те са първите семейни камерни концерти в България, носители на наградата на Българско Национално Радио и предаването “Allegro Vivace” за Проект на годината, както и на приза “Златна игла”, връчван от Classic FM радио.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици