Русенски истории
ЖИВОТЪТ НА „ПЕВЕЦА НА БЪЛГАРИЯ” В РУСЕ. 170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО…

Има имена, които всеки българин знае, без значение на възраст, пол, вероизповедание. Тези имена са оставили следа след себе си и ще пребъдат, в това спор няма. Спомене ли се името на Иван Вазов, всеки се сеща за романа „Под игото”, повестите „Немили-недраги“, „Чичовци“, разказа „Иде ли?“ и др. Но малко известен е фактът, че той е живял в Русе, тук сключва брак и има незабравими срещи с друга голяма личност – Любен Каравелов. Повече по темата тук. 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

Освобождението на Русе

120 години от първата кинопрожекция в България

Добри Немиров

Бални страсти от преди две столетия

Русенската тарла

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

"В началото бе словото"

Димитър Вятовски

Здравко Кисьов 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

Река Дунав

Васил Левски - 180 години безсмъртие

Спомен за ваканцията

Стоян Михайловски

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

Как русенци са творили добро в миналото

Леон Даниел

Пробуждането като състояние на духа 

Сирни Заговезни

Всички лица на жената

Спасяването на българските евреи

Проф. Венелин Ганев 

Надя Винарова 

Български червен кръст

Спортът - воля, дух, обединение на хората

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Началото на волейболната игра в Русе и региона

115 г. от създаването на археологическата сберка при русенската мъжка гимназия "Княз Борис"

- 125 г. от рождението на Негово Величество Цар Борис III Обединител - последният властвал български монарх

- Любовни писма на повече от 100 години ни разкриват непреходната сила на любовта

- Зараждане на борбата в Русе и региона

- Разходка до Париж за рождения ден на Айфеловата кула

- Мотоциклетни вълнения... или как се заражда този спорт в Русе

- Светлините на града 140 години от изобретяването на електрическата крушка

- Каква е връзката между пощенските марки, магазин за шапки и американския град Чикаго?

Балетът като магия

- Русенецът Йордан Змейски срещу Дико Илиев за авторството на любимото "ДУНАВСКО ХОРО"

- 125 години от рождението на Гео Милев - космополита борещ се срещу глупостта

- С поздрав към носителя на Оскар за шахмат Веселин Топалов

- Русе и борбата му с епидемиите в миналото

- 60 години куклен театър в Русе

Новини

ЛЮБОВНИ ПИСМА НА ПОВЕЧЕ ОТ 100 ГОДИНИ НИ РАЗКРИВАТ НЕПРЕХОДНАТА СИЛА НА ЛЮБОВТА
11.02.2019
„Съдби, години – всичко отминава...
 Отива си светът и идва нов.
 Но това, което винаги остава,
 нарича се единствено ЛЮБОВ...”
Тя е вечната искра в сърцата на хората, която чака да бъде възпламенена. Тя не остарява, не се разболява и не умира никога. Нахлува без покана в живота ти, зашеметява те и не те пита искаш или не искаш. Оглупяваш от нея, вярно е, опияняваш се, но само чрез нея можеш да прозреш смисъла, да усетиш истинския вкус на живота. Прическите, дрехите, имената, порядките, хората даже се променят през годините и ще продължават да се променят, но не и Тя. Любовта си остава все същата, каквато я познаваме днес и каквато е била за Адам и Ева,  хубавата Елена и Парис, Роуз и Джак, крадецът на праскови и жената на коменданта... и за безброй още други известни и неизвестни хора от всяко кътче на земята и от всяка епоха - смели воини от нейната армия, пожертвали много, понякога дори живота си... Всичко, за да й останат верни до края.

Държавен архив – Русе пази ценно съкровище, което ни разкрива непреходната сила на любовта. Разтворим ли съкровището пред нас се разкрива света на двама влюбени, които вероятно не успяват да изживеят чувствата си, зародили се в началото на ХХ в. в Русчук. Героят в днешната история е Ангел Кесяков, племенник на известния революционер Ангел Кънчев, син на неговата сестра Кина. Малко сведения има за Ангел Кесяков. Той е поет-символист, учил в Софийския университет от 1912 до 1914 г. Интересна подробност е, че паметникът на Ангел Кънчев, намиращ се в двора на църквата „Свето Възнесение”, е поставен през 1894 г. от бащата на Ангел Кесяков - подполковник Александър Кесяков - опълченец по време на Руско-турската война, а впоследствие в Сръбско-българска и в двете Балкански и войни. Ангел Кесяков умира в Русе през 1950 г., все още неженен. Дамата на неговото сърце е Даня – също от Русе, но без да знаем подробности за нея.

„Милий Ангеле, пиша ви посред нощ и в най-разнебитено състояние на моите нерви…Ей сега нашите едвам ме оставиха - имахме дълга разправия…Само когато имам вашата ръка в своята, когато ви слушам, мен ми се иска да живея! Аз съм ваша и ваша ще остана! В живота и в смъртта! Изнемогвам! Искам и имам да ви казвам много…В четвъртък, в 3 часа на кея! Горещо ви целувам. Ваша: Даня!”. Това е част от съкровището. Писмо от влюбената Даня до нейния любим Ангел Кесяков с дата 10 февруари 1915 г. В Русенския архив прилежно подредени лежат и други писма на двамата влюбени, разкриващи ни колко пламенни са техните чувства, но и  колко неразбрани от света са. „Те не знаят как и защо и откога  аз ви обичам. А вий знаете това обаче…Понякога само ми става много, много тежко, че тъй късно ви срещнах или по-право, че тъй късно сме се срещнали…” пише Даня. И в друго писмо добавя: „По дяволите всички, които ви мразят! Да бихме могли да отидем някъде далеч, далеч от тук!”.

Не е ясно как свършва тази нежна история. Съкровището от Русенския архив вдига завесата за една миниатюрна част от любовната история на двамата влюбени. Разлиствайки пожълтелите писма и четейки нежните слова ние можем за сетен път да установим, че любовта и в миналото, и днес, и утре с все същата сила вилнее в сърцата на хората. И пак няма да пита, няма да чака покани. Такава е тя - своенравна, нахална и дръзка! И млада, вечно млада, като пролетта! А днес нейният неугасващ факел е в твоите ръце, а нейната магия живее и в твоето сърце. Бъди неин  проводник, бъди и ти неин всеотдаен воин, усмихвай се, радвай се! Но стига  пледоарии и гръмки фрази, нека го кажем простичко - Любовта е най-якото, най-шантавото и най-красивото нещо на света! Обичайте се! 

Толя Чорбаджиева
Държавен архив – Русе

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                               

 

                                                           

 

                                                      

 

                                                                  

 

                                                    

 

                                                                                                                  

                                                                                

Съмишленици