Русенски истории
Спортът - воля, дух, обединение на хората

От 2006 г. 17 май е обявен за Ден на българския спорт и празнуват всички, които работят в сферата на спорта. През далечната 1894 г. българският спорт прави първите си крачки, с пристигането на швейцарските учители по физическо. Русе може да се гордее, че е един от малкото градове, в които Шарл Шампо, Луи Айер и компания внасят футболни топки, боксови ръкавици, ски. Луи Айер дори е учител по физическо в Русенската мъжка гимназия в периода 1912 – 1915 г. Повече за постиженията на Русе свързани със спорта може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

Новини

Магдалена Георгиева с втора награда от "Полските щурчета"
11.09.2017

В Полски Тръмбеш, родния град на Веселин Маринов, се състоя Третия Национален конкурс за млади изпълнители "Полските щурчета". Именно той е основател и директор на музикалния конкурс, който се организира съвместно с община Полски Тръмбеш. Тази година конкурсът се състоя от 7 до 9 септември и съвпадна с празника на града.


Магдалена Георгиева (8 г.) от Вокално студио за поп и джаз „Икономов“ - Русе при Възрожденско читалище „Зора“ завоюва втора награда в първа възрастова група в певческата надпревара сред най-малките. Председател на журито беше Мими Иванова. Заедно с нея талантите оценяваха Развигор Попов, Росица Кирилова и композиторите Пламен Велинов, който е и автор на химна на конкурса, Красимир Гюлмезов и Светослав Лобошки.


Тази година журито беше изключително затруднено в определянето на призьорите, тъй като всички участници представиха на откритата сцена в малкия град големия си талант и високото майсторство на вокалните педагози от цяла България. По време на пресконференцията в събота, журито изрази мнение, че представянето на участниците в това издание е на световно ниво. Това прави наградата на Маги изключително ценна, споделя нейния вокален педагог Вили Икономов.


Всяка конкурсна вечер на „Полските щурчета“ завършваше с концерти на популярни изпълнители. На 7 септември участниците и гостите на града имаха възможност да се насладят на Крисия и Дара, а на 8 септември - на рециталите на трио „Сопрано“ и на Миро.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици