Русенски истории
Стоян Михайловски

Тази година се навършват 90 години от смъртта на Стоян Михайловски - общественик, преподавател, писател, публицист. По време на своя 71-годишен живот Михайловски учи, твори, критикува, създава и защитава закони. Автор е на поеми, книги, басни и публицистични творби. Разглеждайки философската и сатиричната линии в творчеството му, едно стихотворение ни изненадва. При това въпросното стихотворение е върхов момент най-вече за българския народ, който той толкова дълбоко обича и брани. Става дума за Химна на светите братя Кирил и Методий, чийто текст Михайловски написва през 1892 г. в Русе. Малко известни факти за живота на Стоян Михайловски, запазени в Държавен архив – Русе, може да прочетете тук.

 

В продължение на 11 месеца Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

Новини

Магдалена Георгиева с втора награда от "Полските щурчета"
11.09.2017

В Полски Тръмбеш, родния град на Веселин Маринов, се състоя Третия Национален конкурс за млади изпълнители "Полските щурчета". Именно той е основател и директор на музикалния конкурс, който се организира съвместно с община Полски Тръмбеш. Тази година конкурсът се състоя от 7 до 9 септември и съвпадна с празника на града.


Магдалена Георгиева (8 г.) от Вокално студио за поп и джаз „Икономов“ - Русе при Възрожденско читалище „Зора“ завоюва втора награда в първа възрастова група в певческата надпревара сред най-малките. Председател на журито беше Мими Иванова. Заедно с нея талантите оценяваха Развигор Попов, Росица Кирилова и композиторите Пламен Велинов, който е и автор на химна на конкурса, Красимир Гюлмезов и Светослав Лобошки.


Тази година журито беше изключително затруднено в определянето на призьорите, тъй като всички участници представиха на откритата сцена в малкия град големия си талант и високото майсторство на вокалните педагози от цяла България. По време на пресконференцията в събота, журито изрази мнение, че представянето на участниците в това издание е на световно ниво. Това прави наградата на Маги изключително ценна, споделя нейния вокален педагог Вили Икономов.


Всяка конкурсна вечер на „Полските щурчета“ завършваше с концерти на популярни изпълнители. На 7 септември участниците и гостите на града имаха възможност да се насладят на Крисия и Дара, а на 8 септември - на рециталите на трио „Сопрано“ и на Миро.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                 

                                        

                                                                                            

 

 

Съмишленици