Русенски истории
МАГИЯТА НА ТАНЦА ВОДИ ДИМИТЪР ГАЙДАРОВ В РУСЕ

Повече за Димитър Гайдаров (Матрито) и връзката му с Русе може да прочетете  тук. 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

Освобождението на Русе

120 години от първата кинопрожекция в България

Добри Немиров

Бални страсти от преди две столетия

Русенската тарла

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

"В началото бе словото"

Димитър Вятовски

Здравко Кисьов 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

Река Дунав

Васил Левски - 180 години безсмъртие

Спомен за ваканцията

Стоян Михайловски

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

Как русенци са творили добро в миналото

Леон Даниел

Пробуждането като състояние на духа 

Сирни Заговезни

Всички лица на жената

Спасяването на българските евреи

Проф. Венелин Ганев 

Надя Винарова 

Български червен кръст

Спортът - воля, дух, обединение на хората

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Началото на волейболната игра в Русе и региона

115 г. от създаването на археологическата сберка при русенската мъжка гимназия "Княз Борис"

- 125 г. от рождението на Негово Величество Цар Борис III Обединител - последният властвал български монарх

- Любовни писма на повече от 100 години ни разкриват непреходната сила на любовта

- Зараждане на борбата в Русе и региона

- Разходка до Париж за рождения ден на Айфеловата кула

- Мотоциклетни вълнения... или как се заражда този спорт в Русе

- Светлините на града 140 години от изобретяването на електрическата крушка

- Каква е връзката между пощенските марки, магазин за шапки и американския град Чикаго?

Балетът като магия

- Русенецът Йордан Змейски срещу Дико Илиев за авторството на любимото "ДУНАВСКО ХОРО"

- 125 години от рождението на Гео Милев - космополита борещ се срещу глупостта

- С поздрав към носителя на Оскар за шахмат Веселин Топалов

- Русе и борбата му с епидемиите в миналото

- 60 години куклен театър в Русе

- Животът на "ПЕВЕЦА НА БЪЛГАРИЯ" в Русе. 170 години от рождението на Иван Вазов

- Бадминтонът в Русе - вчера, днес и утре

- Фамилия Оджакови

- Когато в киносалоните започва да звучи екранът

- Няколко поколения русенски лекари - фамилия Доганови

- Заедно на сцената и в живота

- Петър Морзов - талантлив художник, първи в България фоторепортер и творец с безброй интереси

- Община Русе в Деня на Общините

- Как се строи град

- 1918 г. или как епидемия прекъсва русенския театрален живот

Новини

Михаела Филева, „Фактор“ и Дуги Уайт в Есенния салон на изкуствата и културата в Русе
09.09.2022

 

Богата и атрактивна е програмата на 20-ия Есенен салон на изкуствата и културата 2022, организиран от Община Русе в партньорство с културни институти и организации от Русе, страната и чужбина. Градът ще бъде домакин на 38 международни, национални и регионални събития в различни области на културата и изкуството – научни форуми, литературни и филмови фестивали, конкурси, концерти, театрални и оперни постановки, изложби, тематични събития, срещи и акции в периода от септември до края на ноември.

Акценти в септемврийската програма са няколко големи събития. Сред тях са концертът на 9 септември с участието на Михаела Филева и симфоничния оркестър на Русенската опера, под диригентската палка на Максим Ешкенази. 14-ото издание на Green Rock Fest Ruse е на 10 и 11 септември. Участват групите „Фактор“ и „Кикимора“, а специален гост ще бъде легендарният вокалист на „Рейнбоу“ Дуги Уайт. На 11 септември Русе ще бъде домакин и на националната кампания „Стара хартия за нова книга“. За любителите на Мелпомена са премиерните постановки на „Балкански синдром“ по Станислав Стратиев на 12 и 14 септември, с които ДТ „Сава Огнянов“ ще открие новия си творчески сезон. А Русенската опера кани на 16 септември ценителите на оперното изкуство на постановката „Кармен“.

Силен акцент в Есенния салон са още три събития. На 17 септември Община Русе организира първия Фестивал на торта „Гараш“ с богата програма от съпътстващи събития. Международният фестивал „Живи статуи“ 2022, организиран от ДТ „Сава Огнянов“ на 17 и 18 септември, се финансира по Програма „Култура“ на Община Русе. Също на 17 септември Регионалният исторически музей кани русенци и гостите на града на традиционния Римски пазар на „Сексагинта Приста“, едно от събитията, присъстващи трайно в културния календар на града.

На 21 септември по повод предстоящия Ден на независимостта в  Рeгионалната библиотека  „Любен Каравелов“ ще бъде подредена документална изложба. Инициативата се реализира съвместно с Областна администрация – Русе.

Планирани са и събития за децата на Русе. Забавното образователно турне на National Geographic Kids гостува в града на 24 септември, а на следващия ден Кукленият театър кани малките русенчета на спектакъла „Кучето, което….“ по Джани Родари. Режисьор на спектакъла е Деница Дончева. На 30 септември РБ „Любен Каравелов“ се включва в инициативата “Европейска нощ на учените”. Същия ден в Художествената галерия в Русе ще бъде открита изложбата на художника Иван Иванов – Йоаний – „Sub Rosa“, която може да бъде разгледана до 14 октомври.

През октомври Есенният салон започва с две музикални събития. На 1 октомври „Русе дирижира операта“ с участието на оркестъра на Държавна опера – Русе. Същия ден е и концертът на Николай Иванов – ОМ в Художествената галерия в Русе. На 2 октомври ще бъде представена постановката на Държавна опера – Русе и Русенската детска опера – „Рицарски поход“ на Карл Волрат.

От 3 до 9 октомври Дом Канети ще бъде домакин на 15-ия Международен литературен фестивал, организиран от МД „Елиас Канети“. Тазгодишното издание ще предложи провокативна програма от четения, пърформанси, изложби,  инсталации, концерти и литературни срещи. В рамките на фестивала, който и тази година е финансиран по Програма „Култура“ на Община Русе, ще участват автори от България, Германия, Австрия, Чехия, Полша, Унгария и Северна Македония.

На 7 октомври Русенският исторически музей е домакин на традиционната Нощ на прилепите. Същия ден в Доходното здание е откриването на Международния конкурс „Северно сияние“ - Русе 2022, който ще продължи до 8 октомври. Организаторите от Общинския младежки дом и Сдружение „Северно сияние“ очакват с нетърпение изпълненията на младите таланти.

МД „Елиас Канети“ организира на 11 и 12 октомври Международна конференция, посветена на Иван Шишманов, а на 13 и 14 октомври Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ е домакин на литературния фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“.

Две изложби ще бъдат открити на 18 октомври. Първата е с адрес Русенския исторически музей, под мотото „Стари български фотографии“, а домакин на втората експозиция – „Без дистанция: България – Северна Македония“, е Художествената галерия. На 20 и 21 октомври Регионалният исторически музей и Министерството на културата организират в Доходното здание Панаир на музейните изложби.

На 28 октомври с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Община Русе ще се проведе 18-ият Международен конкурс за екс либрис, организиран от Регионалната библиотека „Любен Каравелов“. На 28 октомври започва и осмата Национална хорова среща - Русе 2022. Организатор на събитието е Общинският младежки дом. Ден след това Доходното здание ще бъде домакин на 15-ия Национален ученически конкурс за литература и журналистика „Стоян Михайловски“, организиран от Община Русе и ОбДЦКИ – Русе. В последния ден на октомври Държавна опера – Русе кани почитателите на класическата музика на празничен концерт, посветен на Деня на народните будители.

Есенният салон на изкуствата и културата продължава своята наситена програма и през ноември. На 1 ноември в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ ще бъде подредена изложба по повод 100 години от обявяването на Деня на народните будители и 300 години от рождението на Паисий Хилендарски.

От 11 до 13 ноември Доходното здание отново ще се превърне в най-предпочитания киносалон. 13-ото издание на София Филм Фест, организиран от Арт фест и Община Русе, ще предложи на русенската публика селекция от най-доброто европейско кино за миналата година. Една от премиерите на фестивала е и филмът „Рибена кост“, чийто режисьор е талантливият русенец Драгомир Шолев. Той ще представи кинолентата заедно с целия творчески екип.

На 15 ноември в Русенската художествена галерия се открива изложба, посветена на 90-годишнината на художника проф. Николай Русчуклиев. Финал на Есенния салон ще сложи мащабно музикално събитие. От 17 до 19 ноември Доходното здание става сцена на престижния музикален форум Национална джаз среща. Организатори са Фондация „Петър Петров – Парчето“, Община Русе и ОП „Русе Арт“.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

 

     

 

                                                                                       

                                                                                

Съмишленици