Русенски истории
Каква е връзката между пощенските марки, магазин за шапки…

Наглед несъвместими области като пощенските, модните и пътешествията са обединени по странен и неочакван начин от един исполините на българското перо Алеко Константинов. Повече по темата можете да научите тук. 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

Освобождението на Русе

120 години от първата кинопрожекция в България

Добри Немиров

Бални страсти от преди две столетия

Русенската тарла

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

"В началото бе словото"

Димитър Вятовски

Здравко Кисьов 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

Река Дунав

Васил Левски - 180 години безсмъртие

Спомен за ваканцията

Стоян Михайловски

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

Как русенци са творили добро в миналото

Леон Даниел

Пробуждането като състояние на духа 

Сирни Заговезни

Всички лица на жената

Спасяването на българските евреи

Проф. Венелин Ганев 

Надя Винарова 

Български червен кръст

Спортът - воля, дух, обединение на хората

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Началото на волейболната игра в Русе и региона

115 г. от създаването на археологическата сберка при русенската мъжка гимназия "Княз Борис"

- 125 г. от рождението на Негово Величество Цар Борис III Обединител - последният властвал български монарх

- Любовни писма на повече от 100 години ни разкриват непреходната сила на любовта

- Зараждане на борбата в Русе и региона

- Разходка до Париж за рождения ден на Айфеловата кула

- Мотоциклетни вълнения... или как се заражда този спорт в Русе

- Светлините на града 140 години от изобретяването на електрическата крушка

Новини

Министърът на образованието се срещна с академичното ръководство на Русенския университет
15.04.2019

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев оцени високо Русенския университет като „най-доброто и бързо развиващо се висше училище  в Северна България“, което „...щеше да е на първо място, ако се правеше оценка за добро управление“…“ , защото прилага “ всички  възможни стратегии за развитие“ и е „пример в това отношение за всички останали университети“.  

Министър Красимир Вълчев беше удостоен с почетен плакет на Русенския университет от ректора чл. кор. проф. д.т.н. Христо Белоев.

Студентите от Студентския съвет при Русенския университет получиха грамоти за своята доброволческа работа по време българското председателство на Съвета на Европейския съюз и организацията на международната конференция HEInnovate, посветена на иновациите във висшето образование.

Ректорът на университета чл. кор. проф. д.т.н. Христо Белоев представи висшето училище в две основни направления - неговата регионална значимост в областта на образованието и перспективите му за развитие, чрез иновации и дигитално образование. Русенският университет е най-големият български многопрофилен университет по поречието на река Дунав, със своите филиали във Видин, Силистра и Разград. Той е изцяло ориентиран към потребностите на регионите, които обслужва. Неговата многопрофилност определя и  изключителното му предимство в международните контакти и в избора му за партньор, а това от своя страна носи добавена стойност за България и българската система на висше образование.

Ректорът представи насоките за развитие на изследователската и приложна научна дейност  и последните разработки в новоизградените лаборатории: „Многомодални човеко-машинни интерфейси, системи за 3D кинематика и пространствена визуализация“, „Нисковъглеродна мобилност и интелигентни транспортни системи“, както и  „Център за иновационни образователни технологии“, част от университетския научно-изследователски комплекс. Предстои изграждане на „Университетски изследователски парк“, който ще включва всички изследователски лаборатории и центрове. В структурата му ще бъдат включени и „Център за върхови постижения“ и „Център за компетентност“, финансирани по националните оперативни програми. Предвидено е и целево финансиране от държавата в размер на 3 млн лева.

Министър Вълчев поздрави университета за неговия иновативен и предприемачески профил. Адмирира и инициативата за подаване на проектно предложение „Лига на европейски университети за креативно образование, иновативни изследвания и регионално развитие (EULeaD)“, на което висшето училище е координатор.  Препоръките, които той даде са за инвестиране в младите изследователи, тъй като след 20 години пенсионерите ще бъдат два пъти повече от младите, отиващи на пазара на труда. Препоръча да се работи повече и за изграждане на преносими умения, които съчетават знания, умения и нагласи  и определят пригодността за трудова заетост през 21 век.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                               

 

                                                           

 

                                                      

 

                                                                  

 

                                                    

 

                                                                                                                  

                                                                                

Съмишленици