Русенски истории
Стоян Михайловски

Тази година се навършват 90 години от смъртта на Стоян Михайловски - общественик, преподавател, писател, публицист. По време на своя 71-годишен живот Михайловски учи, твори, критикува, създава и защитава закони. Автор е на поеми, книги, басни и публицистични творби. Разглеждайки философската и сатиричната линии в творчеството му, едно стихотворение ни изненадва. При това въпросното стихотворение е върхов момент най-вече за българския народ, който той толкова дълбоко обича и брани. Става дума за Химна на светите братя Кирил и Методий, чийто текст Михайловски написва през 1892 г. в Русе. Малко известни факти за живота на Стоян Михайловски, запазени в Държавен архив – Русе, може да прочетете тук.

 

В продължение на 11 месеца Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

Новини

Музикантите от НУИ с дъжд от награди от два международни конкурса
11.09.2017

Младите таланти от Училището по изкуствата се завърнаха с дъжд от 16 награди от два международни конкурса. „Рекордьори“ по отличия са флейтистът Димитър Димитров от класа на Красимира Великова и пианистът Николай Димитров от класа на Даниела Кюркчиева, които имат само първи награди и в индивидуалното си представяне, и като дуо „Апасионато“. 


Най-много са наградите на пианистите от Международния конкурс „Наследници на Орфей“ в Албена, където в своите възрастови групи първи награди и златен медал имат Николай Димитров и Кристиян Ангелов от класа на Веселинка Иванова. Втора награда и сребърен медал спечелиха Йоанна Иванова от класа на Красимира Иванова, Аделина Радева от класа на Евгени Желязков и Ивана Москова от класа на Веселинка Иванова. Николай, Аделина и Кристиян получиха и сертификат за допускане до втори тур на конкурса  ,,Музикален фойерверк” в Баден-Вюртемберг, Германия, а Николай Димитров има и серификат за допускане до конкурса ,,Звездите на Тенерифе”.


Дуо „Апасионато“ в състав Димитър Димитров-Николай Димитров спечели първа награда при камерните ансамбли, като двамата талантливи музиканти бяха сред шестте номинации за „Гран при“. Те получиха и златна статуетка ,,Лирата на Орфей”. Отделно Димитър Димитров има първа награда при флейтистите.


Конкурсът удостои и трима русенски преподаватели с диплома за високи педагогически постижения – Даниела Кюркчиева, Веселинка Иванова и Красимира Великова.


Девет са наградите за възпитаниците на НУИ и от Международния конкурс „Надежди, таланти, майстори“ в Добрич.  При най-малките Вероника Илиева от класа на Евгени Желязков има награда за отлично представяне, а с първи награди са флейтистът Димитър Димитров и дуото му с Николай Димитров „Апасионато“. Втора награда имат пианистът Кристиян Ангелов, цигуларката Виктория Даскалова от класа на Алекси Драганов, пианистката Катрин Терзич от класа на Евгени Желязков. Трета награда в камерната музика има дуото Виктория Даскалова и Катрин Терзич, а поощрения – флейтистите Лаура Цайтлер и Траян Марчев от класа на Красимира Великова.


Наградите в Добрич осигуряват за Димитър Димитров и Катрин Терзич и едногодишни стипендии от Министерството на културата по Програмата за закрила на деца с изявени дарби.

 

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                 

                                        

                                                                                            

 

 

Съмишленици