Русенски истории
Как е отбелязван Денят на детето в Русе преди 100 години

„Най-добрият начин да направим децата добри е като ги правим щастливи“ е написал отдавна Оскар Уайлд. И е прав! Защото щастливите деца, стават щастливи възрастни, които ще направят света едно по-добро място за живеене! Дали от тази максима са водени хората, които някога някъде вземат решение да има празник, посветен на децата, ние не знаем. Факт е, обаче, че вече почти 100 години много държави по света отделят специален ден от календара, за да покажат на малките човеци, че са важни и обичани! Това се случва през 1925 г. на Световна конференция в Женева, на която се разискват въпросите на детското здраве и благосъстоянието на децата. Включването на България в тази кауза става след създаването на Съюз за закрила на децата (1925 г.) от Констанца Ляпчева, княгиня Евдокия и д-р Стефан Ватев. Много скоро се учредяват и клонове на съюза в по-големите български градове. Повече ТУК:

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

Освобождението на Русе

120 години от първата кинопрожекция в България

Добри Немиров

Бални страсти от преди две столетия

Русенската тарла

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

"В началото бе словото"

Димитър Вятовски

Здравко Кисьов 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

Река Дунав

Васил Левски - 180 години безсмъртие

Спомен за ваканцията

Стоян Михайловски

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

Как русенци са творили добро в миналото

Леон Даниел

Пробуждането като състояние на духа 

Сирни Заговезни

Всички лица на жената

Спасяването на българските евреи

Проф. Венелин Ганев 

Надя Винарова 

Български червен кръст

Спортът - воля, дух, обединение на хората

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Началото на волейболната игра в Русе и региона

115 г. от създаването на археологическата сберка при русенската мъжка гимназия "Княз Борис"

- 125 г. от рождението на Негово Величество Цар Борис III Обединител - последният властвал български монарх

- Любовни писма на повече от 100 години ни разкриват непреходната сила на любовта

- Зараждане на борбата в Русе и региона

- Разходка до Париж за рождения ден на Айфеловата кула

- Мотоциклетни вълнения... или как се заражда този спорт в Русе

- Светлините на града 140 години от изобретяването на електрическата крушка

- Каква е връзката между пощенските марки, магазин за шапки и американския град Чикаго?

Балетът като магия

- Русенецът Йордан Змейски срещу Дико Илиев за авторството на любимото "ДУНАВСКО ХОРО"

- 125 години от рождението на Гео Милев - космополита борещ се срещу глупостта

- С поздрав към носителя на Оскар за шахмат Веселин Топалов

- Русе и борбата му с епидемиите в миналото

- 60 години куклен театър в Русе

- Животът на "ПЕВЕЦА НА БЪЛГАРИЯ" в Русе. 170 години от рождението на Иван Вазов

- Бадминтонът в Русе - вчера, днес и утре

- Фамилия Оджакови

- Когато в киносалоните започва да звучи екранът

- Няколко поколения русенски лекари - фамилия Доганови

- Заедно на сцената и в живота

- Петър Морзов - талантлив художник, първи в България фоторепортер и творец с безброй интереси

- Община Русе в Деня на Общините

- Как се строи град

- 1918 г. или как епидемия прекъсва русенския театрален живот

- Магията на танца води Димитър Гайдаров в Русе

- От партийните архиви за строителството на летище Русе

- 60 години русенски духов оркестър

- Посещение на Цар Борис III в Русе преди 100 години

- От архивите на русенския Яхтклуб

90 години от рождението на маестро Георги Делиганев

Дарителски фондове в русенска девическа гимназия

Новини

Над 200 автомобила от 4 държави в десетия Парад на ретро автомобили в Русе
07.06.2024

10-ото юбилейно издание на „Парад на ретро автомобили Русе 2024“ очаква своите гости и участници в събота, 8 юни в Парка на младежта на алея „Перистери“. Събитието се организира от Авто-мото клуб „РусчукЪ“ с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и партньори от бизнеса, като преминава под егидата на Кмета на Община Русе.

 

Повече от 200 автомобила от 4 държави ще се включат в юбилейното издание на събитието. То преобразява „Парка на младежта“, като ни пренася назад във времето посредством десетките исторически превозни средства, участващи в него. Стотици колекционери на ретро автомобили и мотоциклети от цялата страна и чужбина ще представят леки и товарни автомобили, бусове, кемпери, мотоциклети, велосипеди, педал карс, представители на различни епохи, марки и модели, произведени на три континента, които ни пренасят в едни отминали времена.

 

Паркирането и подредбата на превозните средства ще бъде от 9:00 часа на 8 юни, а официалното откриване - в 10:00 часа на алея „Перистери“. Посетителите на Ретро парада ще имат възможност да разгледат автомобили и други превозни средства от всички континенти, марки и видове, както и да се снимат с тях. Всеки ще може да даде гласа си за най-атрактивните возила, които ще бъдат отличени в края на събитието.

 

Изключително разнообразна съпътстваща програма обогатява цветното събитие, като всеки пол и възраст може да намери нещо за себе, а забавлението и усмивките са задължителни. Благодарение на партньорството с „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД, всички собственици на ретро автомобили, които участват в „Парад на ретро автомобили Русе 2024“, ще имат възможност да посетят напълно безплатно Музея на транспорта. В програмата със свои изпълнения ще се включат младите таланти от вокална група „Слънце“ на Наталия Константинова, Мажоретен състав „Екстрийм“ и Фолклорно танцово студио „Зора“ при Общински младежки дом Русе. На шатрата на образователен център „Дворецът на децата“ малчуганите ще могат да рисуват и оцветяват ретро автомобили, да си направят такъв от хартия, както и да сглобят своето мечтано превозно средство с помощта на специални конструктори.

 

Специалните гост-изпълнители на събитието ще бъдат Дует „МАНИЯ“, които участваха и в първото издание на събитието. Истинската мания на дуета е в тяхната сила на сцената: прекрасни гласове, секси саксофон, танци и пленяващо сценично поведение, като те винаги се стараят да предложат нещо ново на публиката си. Дует „МАНИЯ“ съвсем наскоро представи най-новата си песен - "Аз и Ти” с участието на Дидо от Deep Zone, която ще изпълнят и пред публиката в Русе.

 

Изкуството и ретро автомобилите са обединени отново чрез проекта „Чарът на русенската архитектура и изкуството на автомобилните инженери“, който се реализира по Програма „Култура“ на Община Русе от Авто – мото клуб „РусчукЪ“. Изложба на художествените творби, взели участие в едноименния конкурс, ще се проведе в рамките на събитието, а публиката ще има възможността да гласува за тях, като по този начин ще бъде определен носителят на Наградата на публиката в конкурса. Чрез томбола някой от гласувалите също ще си тръгне с подарък от събитието. В рамките на проекта ще бъде преобразен в произведение на изкуството и тролейбус от подвижния състав на Общински Транспорт Русе ЕАД.

 

Организаторите апелират към русенци и гостите на града да бъдат търпеливи и внимателни, както и да спазват всички указания за безопасност, които ще им бъдат дадени от стюардите и организаторите на събитието.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

 

     

 

                                                                                       

                                                                                

Съмишленици