Русенски истории
ЛЮБОВНИ ПИСМА НА ПОВЕЧЕ ОТ 100 ГОДИНИ НИ РАЗКРИВАТ НЕПРЕХОДНАТА…

Тя е вечната искра в сърцата на хората, която чака да бъде възпламенена. Тя не остарява, не се разболява и не умира никога. Нахлува без покана в живота ти, зашеметява те и не те пита искаш или не искаш. Оглупяваш от нея, вярно е, опияняваш се, но само чрез нея можеш да прозреш смисъла, да усетиш истинския вкус на живота. Любовта си остава все същата, каквато я познаваме днес и каквато е била за Адам и Ева... Прочети повече тук. 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

Освобождението на Русе

120 години от първата кинопрожекция в България

Добри Немиров

Бални страсти от преди две столетия

Русенската тарла

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

"В началото бе словото"

Димитър Вятовски

Здравко Кисьов 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

Река Дунав

Васил Левски - 180 години безсмъртие

Спомен за ваканцията

Стоян Михайловски

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

Как русенци са творили добро в миналото

Леон Даниел

Пробуждането като състояние на духа 

Сирни Заговезни

Всички лица на жената

Спасяването на българските евреи

Проф. Венелин Ганев 

Надя Винарова 

Български червен кръст

Спортът - воля, дух, обединение на хората

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Началото на волейболната игра в Русе и региона

115 г. от създаването на археологическата сберка при русенската мъжка гимназия "Княз Борис"

- 125 г. от рождението на Негово Величество Цар Борис III Обединител - последният властвал български монарх

Новини

Най-добрите чуждестранни студенти в Русенския университет получиха награди в навечерието на 24 май
15.05.2018

Чуждестранните студенти, които се обучават в Русенския университет, отбелязаха  24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На тържество в Канев център те се срещнаха с ректорското ръководство, а най-изявените получиха грамоти и награди заради постигнат успех, участие в общоуниверситетски събития или международни форуми.

 

Приветствие към младежите, които идват от 19 държави от три континента, отправи ректорът – чл.-кор. проф. Христо Белоев. Той им пожела да носят в сърцата си любовта към българския език и култура, а също и да пазят спомена за България, години след като завършат обучението си.

 

Тридесет и шест младежи бяха наградени за много добър и отличен успех, а пълният отличник сред тях е четвъртокурсничката от специалност „Промишлен дизайн“ – Валентина Балтаджи от Молдова. Студентите, които за първа година са в страната ни и учат български език в Подготвителен курс по езикова и специализираща подготовка, също получиха грамоти.

 

Александр Танасов от Молдова, Сергий Решетинский и Станислав Дерменжи от Украйна бяха наградени от директора на дирекция „Чуждестранни студенти“ – проф. Красимир Мартев. Александр стана победител в десетото издание на състезанието по силов многобой в Русенския университет Strong Man, Сергий се върна с една от големите награди от първия Международен младежки фестивал за научно-техническо творчество „От винта“, а Станислав, като член на Клуб "Роботика," помогна за успешното представяне на клуба на няколко състезания през годината.

 

Бяха наградени победителите във фотоконкурса, организиран от дирекция „Чуждестранни студенти“ и одобрен от Студентския съвет – „Добре  дошли в Русе и в Русенския университет“. Шестима младежи погледнаха през обектива в търсене на най-добрите кадри на града и университета. Изпратените от тях снимки бяха класирани на няколко етапа. Първите две места спечелиха студентки от Турция - Селин Филиз - трети курс „Ерготерапия“ и Селен Шанлъмерал – трети курс „Индустриално инженерство“, а третото място завоюва първокурсникът от специалност „Европеистика и глобалистика“ Суфян Аршад от Пакистан.

 

 

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                    

 

 

                                            

 

                                                                       

 

                                                        

 

                                                                   

 

                                                                                                                           

 

 

Съмишленици