Русенски истории
Началото на волейболната игра в Русе и региона

Източниците за появата на волейболната игра в Русе и региона са оскъдни. Според историческата справка на Димитър Млекаров – известен спортен деятел от миналото, запазена в Държавен архив – Русе и базирана на спомените на представители на спортни клубове от близкото минало, за появата на волейбола в Русе няма точни данни. По спомените на Благовест Николов - председател и Никола Павлов – секретар на спортния клуб “Победа” от с. Хотанца, Русенско в селото още през 1925-1926 г. е бил основан спортният клуб и впоследствие през 1930 г. легализиран към Б.Н.С.Ф. като си изработили печат, създали архив и др. 

 

Прочети повече тук

 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

 

Спортът - воля, дух, обединение на хората

 

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

 

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

 

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Новини

Най-добрите чуждестранни студенти в Русенския университет получиха награди в навечерието на 24 май
15.05.2018

Чуждестранните студенти, които се обучават в Русенския университет, отбелязаха  24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На тържество в Канев център те се срещнаха с ректорското ръководство, а най-изявените получиха грамоти и награди заради постигнат успех, участие в общоуниверситетски събития или международни форуми.

 

Приветствие към младежите, които идват от 19 държави от три континента, отправи ректорът – чл.-кор. проф. Христо Белоев. Той им пожела да носят в сърцата си любовта към българския език и култура, а също и да пазят спомена за България, години след като завършат обучението си.

 

Тридесет и шест младежи бяха наградени за много добър и отличен успех, а пълният отличник сред тях е четвъртокурсничката от специалност „Промишлен дизайн“ – Валентина Балтаджи от Молдова. Студентите, които за първа година са в страната ни и учат български език в Подготвителен курс по езикова и специализираща подготовка, също получиха грамоти.

 

Александр Танасов от Молдова, Сергий Решетинский и Станислав Дерменжи от Украйна бяха наградени от директора на дирекция „Чуждестранни студенти“ – проф. Красимир Мартев. Александр стана победител в десетото издание на състезанието по силов многобой в Русенския университет Strong Man, Сергий се върна с една от големите награди от първия Международен младежки фестивал за научно-техническо творчество „От винта“, а Станислав, като член на Клуб "Роботика," помогна за успешното представяне на клуба на няколко състезания през годината.

 

Бяха наградени победителите във фотоконкурса, организиран от дирекция „Чуждестранни студенти“ и одобрен от Студентския съвет – „Добре  дошли в Русе и в Русенския университет“. Шестима младежи погледнаха през обектива в търсене на най-добрите кадри на града и университета. Изпратените от тях снимки бяха класирани на няколко етапа. Първите две места спечелиха студентки от Турция - Селин Филиз - трети курс „Ерготерапия“ и Селен Шанлъмерал – трети курс „Индустриално инженерство“, а третото място завоюва първокурсникът от специалност „Европеистика и глобалистика“ Суфян Аршад от Пакистан.

 

 

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                    

 

 

                                            

 

                                                                       

 

                                                        

 

                                                                   

 

                                                                                                                           

 

 

Съмишленици