Русенски истории
Спортът - воля, дух, обединение на хората

От 2006 г. 17 май е обявен за Ден на българския спорт и празнуват всички, които работят в сферата на спорта. През далечната 1894 г. българският спорт прави първите си крачки, с пристигането на швейцарските учители по физическо. Русе може да се гордее, че е един от малкото градове, в които Шарл Шампо, Луи Айер и компания внасят футболни топки, боксови ръкавици, ски. Луи Айер дори е учител по физическо в Русенската мъжка гимназия в периода 1912 – 1915 г. Повече за постиженията на Русе свързани със спорта може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

Обучения за гимназисти с интерес към новите технологии
26.06.2018

Екипът на катедра „Телекомуникации“ към Факултета по електротехника, електроника и автоматика организира две обучения, насочени към ученици от гимназиите в региона по проект "Използване на иновативни технологии за създаване на приложения с виртуална и добавена реалност за визуализация и популяризиране на културно-историческо наследство". Инициативата се реализира в рамките на програма "Знание и растеж", осъществявана от Фондация „Русе - град на свободния дух“ с подкрепата на Фондация „Еконт“.

На 26 юни от 13:30 в зала 2.101 в Русенския университет екипът на катедрата ще представи „3D печатът, адитивни технологии и електроника", а на 28 юни от 13:30 в зала 2.203 ще бъде обучението за „Създаване на приложения с виртуална и добавена реалност". Преподавателите и докторантите от катедрата са готови да предадат своите знания и умения, придобити по време на работата им като експерти по дигитализация на обекти, артефакти и културно-исторически ценности.

Проектът е ориентиран към гимназисти, проявяващи интерес към новите тенденции и възможностите, които предлагат съвременните информационни и комуникационни технологии. Обучението е безплатно и не е необходима предварителна регистрация.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици