Русенски истории
Началото на волейболната игра в Русе и региона

Източниците за появата на волейболната игра в Русе и региона са оскъдни. Според историческата справка на Димитър Млекаров – известен спортен деятел от миналото, запазена в Държавен архив – Русе и базирана на спомените на представители на спортни клубове от близкото минало, за появата на волейбола в Русе няма точни данни. По спомените на Благовест Николов - председател и Никола Павлов – секретар на спортния клуб “Победа” от с. Хотанца, Русенско в селото още през 1925-1926 г. е бил основан спортният клуб и впоследствие през 1930 г. легализиран към Б.Н.С.Ф. като си изработили печат, създали архив и др. 

 

Прочети повече тук

 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

 

Спортът - воля, дух, обединение на хората

 

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

 

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

 

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Новини

ПИАНИСТ ПРЕДСТАВЯ РУСЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ В ХОЛАНДИЯ
23.07.2018

Николай Димитров, който е ученик в 11 клас в НУИ ,,Проф. Веселин Стоянов“ – Русе, в класа по пиано на Даниела Кюркчиева, е одобрен за участие в Лятната академия на Международния фестивал „Peter de Grote“. Тя ще се проведе от 25 юли до 4 август 2018 г. в град Грьонинген, Холандия. Академията включва майсторски класове при изявени педагози по пиано и камерна музика, както и ежедневни концерти. Пианистът ще има всеки ден индивидуален урок с различни преподаватели от Италия, Испания, Холандия, Русия, Грузия, Мексико, Израел и България, което означава срещи с различни школи, различен стил на свирене и преподаване. Всеки ден ще репетира с трио и квартет, в които е разпределен да свири по камерна музика, като ще получава и уроци със същите състави. Участието на Николай Димитров в лятната академия се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Русе – град на свободния дух“.

През изминалата година Николай има над 25 награди от международни и национални конкурси: 3 Гран при, 1 номинация за Гран при, 8 първи, 2 втори и 13 специални награди. Той е член на Клуб 2017 на Фондация „Димитър Бербатов“ и бе финалист в категорията „Изкуство“. Беше избран и сред най-добрите трима в същата категория на Годишните награди на фондация „Енчо Керязов“. За изключителните си успехи получи наградата „Русе 21 век“ от Община Русе и стана носител на специалната награда „Олга Камбурова“ в подкрепа на млад талант в „Музикант на годината 2017“.

Николай Димитров е сред четиримата възпитаници на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, избрани от големия български пианист Людмил Ангелов да изнесат концерт на Международния фестивал „Варненско лято“ през следващата година. Наградата на Николай беше обявена по време на заключителния концерт на Деветия майсторски клас на Людмил Ангелов, който се проведе от 11 до 22 юли в Нов български университет в София.  

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                    

 

 

                                            

 

                                                                       

 

                                                        

 

                                                                   

 

                                                                                                                           

 

 

Съмишленици