Русенски истории
БАЛЕТЪТ КАТО МАГИЯ

Съвършеният танц, наречен балет, е като магия, от която никой не може да избяга. Събрал в себе си толкова грация, нежност, въображение, суета, това е изкуството, което ни въвежда в един вълшебен свят изпълнен с магия, мечти, младост и красота. Повече по темата тук. 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

Освобождението на Русе

120 години от първата кинопрожекция в България

Добри Немиров

Бални страсти от преди две столетия

Русенската тарла

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

"В началото бе словото"

Димитър Вятовски

Здравко Кисьов 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

Река Дунав

Васил Левски - 180 години безсмъртие

Спомен за ваканцията

Стоян Михайловски

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

Как русенци са творили добро в миналото

Леон Даниел

Пробуждането като състояние на духа 

Сирни Заговезни

Всички лица на жената

Спасяването на българските евреи

Проф. Венелин Ганев 

Надя Винарова 

Български червен кръст

Спортът - воля, дух, обединение на хората

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Началото на волейболната игра в Русе и региона

115 г. от създаването на археологическата сберка при русенската мъжка гимназия "Княз Борис"

- 125 г. от рождението на Негово Величество Цар Борис III Обединител - последният властвал български монарх

- Любовни писма на повече от 100 години ни разкриват непреходната сила на любовта

- Зараждане на борбата в Русе и региона

- Разходка до Париж за рождения ден на Айфеловата кула

- Мотоциклетни вълнения... или как се заражда този спорт в Русе

- Светлините на града 140 години от изобретяването на електрическата крушка

- Каква е връзката между пощенските марки, магазин за шапки и американския град Чикаго?

Новини

Празник на русенския рок и юбилей на Кирил Маричков на Грийн рок фест 2019 в Русе
13.08.2019

24 рок и метъл групи от Русе ще вземат участие в 11-тото издание на Грийн рок фест. Фестивалът ще се проведе на 13, 14 и 15 септември от 17:30 часа на пл. "Свобода" и е с акцент върху местния рокаджийски дух, а входът е свободен. Специален гост ще бъде супер групата "Фондацията", която на 15 септември в Русе ще представи проекта си "75 години Кирил Маричков", със специалното участие на Валди Тотев и Атанас Пенев от Б.Т.Р. Събитието се организира по инициатива на Община Русе, Фондация "Русе – град на свободния дух", Сдружение "Грийн рок фест" и рок общността на Русе, със съдействието на "Общински пазари" ЕООД, "Нетуоркс България" ЕООД "ВИТТЕ Аутомотив България" ЕООД,  "Хускварна Строително оборудване" ЕООД, "В и К" ООД - Русе, УМБАЛ "Медика", "Мегахим" АД и "Дунарит" АД.

Това стана ясно на пресконференция днес, в която взеха участие Ирена Петрова - директор на дирекция "Култура и образование" в Община Русе, Анна Сипос – началник на отдел "Култура" в Община Русе,  Елена Минкова - изпълнителен директор на Фондация "Русе - град на свободния дух",  Мария Атанасова - управител на Сдружение "Грийн рок фест", китаристът на известната русенска група "Фаворит" Владислав Маринов и вокалът на група "Клеймор" Емил Кехайов.

 „Тазгодишното издание на Грийн рок фест е по-специално с това, че за първи път рок общността на Русе си подаде ръка и всеки един от местните музиканти дава всичко от себе си за да направи един чудесен музикален подарък на русенци и гостите на града. Това е в унисон и с мисията на Фондация "Русе – град на свободния дух" да създава чувство на общност“, коментира Изпълнителният директор на Фондация "Русе – град на свободния дух" Елена Минкова. Тя допълни, че през тази година като съпътстващи събития в рамките на фестивала са предвидени изложба на шаржове на български рок музиканти с автор русенецът Огнян Балканджиев, както и художествено рисуване на лица, което ще бъде осъществено със съдействието на Общински младежки дом - Русе. На 15 септември публиката ще има възможност да се наслади на вечните хитове на българската рок легенда "Щурците", които ще прозвучат в изпълнение на група "Фондацията" Валди Тотев и Наско от Б.Т.Р. Проектът е посветен на 75-годишния юбилей на Кирил Маричков и ще бъде представен в Русе преди премиерата през октомври в София.

„Изпълненията на русенските рок групи винаги са били основна част от програмата на културните събития в Русе и са имали подкрепата на Общината. Участието им във фестивала е едно естествено продължение на тази традиция“, сподели г-жа Ирена Петрова.

Програмата на фестивала, която е своеобразна антология на русенския рок,  беше представена от Управителя на Сдружение "Грийн рок фест" Мария Атанасова. Грийн рок фест ще бъде открит на 13 септември с изпълнения на групите Dismounted, Artificial comet, „Пердах“, ROCKTRACER, „Хаос“, 4 Aces, „Силует“, „Трол“ и „Фобос“. През следващия ден ще прозвучат парчета на още 10 русенски банди: „Дилема“, Born for vengeance, „Слонът на принцесата“, Explicit, Claymore, „Скролетикс“, „Голата истина“, Waveslave –Селект, Ugly pearls, а изненадата на вечерта е познатата от близкото минало група  „Фаворит“.  В последният ден са предвидени изпълнения на групите: M.I.G. 21, Old Guns , Groovy makers, Hammer dance и „Попокатепетъл“.   На сцената през първите два дни на фестивала ще прозвучат авторски песни от различни стилове на твърдата музика, а в последният ден публиката ще има възможност да се наслади на кавъри на български и световни хитове. Някои от русенските групи имат дългогодишна история и се събират специално за Грийн рок фест през тази година, а други тепърва изгряват на сцената.  Програмата е съставена по идея на китариста на група „Фаворит“ Владислав Маринов, който пристигна  специално заради фестивала от Катар, на вокалът на група „Клеймор“ Емил Кехайов и на русенският китарист Димитър Митев. „Заедно осъществихме връзка с всички групи, някои от музикантите вече са в чужбина и ще пристигнат в Русе специално да свирят в родния си град. Ще се постараем това да е един от най-добре организираните фестивали“, коментира Емил Кехайов. Владислав Маринов не скри радостта си от възможността след 9 години отново да свири на русенска сцена заедно с група „Фаворит“, на която е отдал сърцето си. Той заяви, че в Русе има много добри музиканти, които правят авторска музика и тя трудно достига до публиката. Маринов вижда във фестивала една добра възможност за изявата, както на утвърдени музиканти, така и на прохождащи групи.

Грийн рок фест стартира през 2009 година и от тогава до сега е едно от значимите събития в Русе. Идеята на фестивала е да даде шанс на групи в началото на тяхната кариера да покажат музиката си, да свирят на една сцена с родни и световни звезди, да намерят приятели, да пазят природата. Мотото му е "Нека запазим природата си зелена!"

На сцената на Грийн рок фест през годините са се изявявали младежки банди от София, Русе, Враца, Пловдив, Пазарджик, Силистра, Бургас, Варна, Тутракан, от Румъния, Турция, Сърбия и Македония. Специални гости на фестивала са били звезди като легендите „Назарет“ , Джон Лоутън /Uriah Heep/, Джо Лин Търнър /Rainbow/, Тим „Рипър“ Оуенс /Judas Priest/, Миленко Матиевич /Steelheаrt/, „Бонфайър“, култовите български групи „Тангра“, „Б.Т.Р.“, „Кикимора“, „Обратен ефект“, българските рок емблеми Васко Кръпката, Милена Славова, Валди Тотев и Дими Димитрова. 

 

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                               

 

                                                           

 

                                                      

 

                                                                  

 

                                                    

 

                                                                                                                  

                                                                                

Съмишленици