Русенски истории
Спортът - воля, дух, обединение на хората

От 2006 г. 17 май е обявен за Ден на българския спорт и празнуват всички, които работят в сферата на спорта. През далечната 1894 г. българският спорт прави първите си крачки, с пристигането на швейцарските учители по физическо. Русе може да се гордее, че е един от малкото градове, в които Шарл Шампо, Луи Айер и компания внасят футболни топки, боксови ръкавици, ски. Луи Айер дори е учител по физическо в Русенската мъжка гимназия в периода 1912 – 1915 г. Повече за постиженията на Русе свързани със спорта може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

Новини

Представиха книгата "10-те принципа на медика и мениджъра"
18.05.2017

Днес, в Русенски университет „Ангел Кънчев“, проф. д-р Цекомир Воденичаров представи книгата си „10-те принципа на медика и мениджъра“. На събитието присъстваха заместник-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, председателят на Общински съвет Русе чл. кор. проф. Христо Белоев, областният управител на Област Русе Стефко Бурджиев, ректорът на РУ проф. д-р Велизара Пенчева, ръководители на факултети, преподаватели, студенти и колеги на проф. Воденичаров.

 

Д-р Карапчански връчи поздравителен адрес на именития професор, в който се казва: „Поздравявам Ви за неуморния дух и непрестанен стремеж към покоряване на нови върхове. Цялостната Ви научна работа, многобройните дисертации, публикации и дейностите, насочени към здравеопазването, са свидетелство за изключителен професионализъм и постоянство. Вие несъмнено сте достойна личност с индивидуализъм и характер, които не всеки може да притежава“. Заместник-кметът подари на проф. Воденичаров и грамота за връчената по-рано днес от кмета Пламен Стоилов златна значка „Русе“ за високи постижения и заслуги в областта на здравеопазването.

 

***

„10-те принципа на медика и мениджъра“ е книга за пътищата към величието в областта на медицината и мениджмънта. Разкривайки основните стъпала към успеха в медицината и здравеопазването, тя въвежда в света на асоциативното и интегрално мислене.

 

Книгата на проф. д-р Воденичаров отвежда в света на асоциативното и интегрално мислене. Тя разкрива основните стъпки към успеха и в медицината, и в здравеопазването. Неслучайно точно проф. д-р Воденичаров посяга към тази интересна и нелесна материя. Тя го вълнува отдавна и е естествено продължение на другите му трудове и научни публикации: „Седемте разлики между медика и мениджъра“, „Отвъд границите на възможното”, „Път към медицината” и др. В качеството си на създател и първи декан на Факултета по обществено здраве при Медицински университет – София, докторът на медицинските науки се е опитал да покаже стремежа на медика да мине отвъд границите на възможното в борбата за здравето и човешкия живот, а на мениджъра – в борбата за повече ефективност. Пределът и на единия, и на другия е съвършенството, като и новите здравни мениджъри, и новата генерация медици следва да са етични прагматици, твърди авторът още в първите страници на книгата си.

 

В богатата професионална и научна биография на проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн, фигурират още редица инициативи, на които той е основоположник: създател и изпълнителен директор е на ЗОФ Медико 21 АД, създател на либерално-социалния модел в здравеопазването, автор на повече от 300 публикации и 12 монографии; национален консултант по обществено здраве и здравен мениджмънт, носител на редица награди в областта на медицината и здравеопазването.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици