Русенски истории
ЖИВОТЪТ НА „ПЕВЕЦА НА БЪЛГАРИЯ” В РУСЕ. 170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО…

Има имена, които всеки българин знае, без значение на възраст, пол, вероизповедание. Тези имена са оставили следа след себе си и ще пребъдат, в това спор няма. Спомене ли се името на Иван Вазов, всеки се сеща за романа „Под игото”, повестите „Немили-недраги“, „Чичовци“, разказа „Иде ли?“ и др. Но малко известен е фактът, че той е живял в Русе, тук сключва брак и има незабравими срещи с друга голяма личност – Любен Каравелов. Повече по темата тук. 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

Освобождението на Русе

120 години от първата кинопрожекция в България

Добри Немиров

Бални страсти от преди две столетия

Русенската тарла

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

"В началото бе словото"

Димитър Вятовски

Здравко Кисьов 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

Река Дунав

Васил Левски - 180 години безсмъртие

Спомен за ваканцията

Стоян Михайловски

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

Как русенци са творили добро в миналото

Леон Даниел

Пробуждането като състояние на духа 

Сирни Заговезни

Всички лица на жената

Спасяването на българските евреи

Проф. Венелин Ганев 

Надя Винарова 

Български червен кръст

Спортът - воля, дух, обединение на хората

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Началото на волейболната игра в Русе и региона

115 г. от създаването на археологическата сберка при русенската мъжка гимназия "Княз Борис"

- 125 г. от рождението на Негово Величество Цар Борис III Обединител - последният властвал български монарх

- Любовни писма на повече от 100 години ни разкриват непреходната сила на любовта

- Зараждане на борбата в Русе и региона

- Разходка до Париж за рождения ден на Айфеловата кула

- Мотоциклетни вълнения... или как се заражда този спорт в Русе

- Светлините на града 140 години от изобретяването на електрическата крушка

- Каква е връзката между пощенските марки, магазин за шапки и американския град Чикаго?

Балетът като магия

- Русенецът Йордан Змейски срещу Дико Илиев за авторството на любимото "ДУНАВСКО ХОРО"

- 125 години от рождението на Гео Милев - космополита борещ се срещу глупостта

- С поздрав към носителя на Оскар за шахмат Веселин Топалов

- Русе и борбата му с епидемиите в миналото

- 60 години куклен театър в Русе

Новини

Представяне на сборник с научно-приложни материали по проект на Клуб на социалния работник
29.01.2020

На 28 януари (вторник) 2020 г., в Русенския университет беше представен сборник с научно-приложни материали „Добри образователни и професионални практики по социални дейности – знание и опит за растеж и развитие“ с автор доц. дн Сашо Нунев.  Изданието анализира резултатите от дейностите по проект „Образователна и социална платформа за знание, творчество, растеж и развитие“ (Клуб на социалния работник) към Русенския университет.  Сборникът е първият по рода си на регионално и национално ниво и създава образователна и социална платформа за усвояване на важни ценности, знания, умения и опит.

Участниците в събитието бяха приветствани от заместник-ректора по Развитие, координация и продължаващо обучение проф. д-р Пламен Даскалов, който отбеляза значението на проекта за взаимодействието между образование и практика и активността и постиженията на Клуб на социалния работник като един от най-успешните в Русенския университет.

Поздравления отправи и г-н Енчо Енчев - заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ в Община Русе. Той обърна внимание на необходимостта от продължаване на доброто партньорство между Русенски университет и Община Русе с фокусиране върху по-тясното обвързване между науката и професионално-практическата дейност в областта на социалните дейности.

Приветствие от името на деканското ръководство към участниците в проекта поднесе доц. дн Никола Събев.

Координаторът на проекта и автор на сборника доц. дн Сашо Нунев акцентира върху необходимостта от проекти, ориентирани към реализиране на дейности и създаване на продукция със значим образователен, професионален и социален ефект. Заедно с това той отбеляза, че те имат съществено значение за повишаване на обществения престиж на образованието и практиката по социални дейности и на професията на социалния работник. Доцент дн Нунев представи количествения и качествения анализ на резултатите от дейностите по проекта. Той заключи, че моделът на взаимодействие между образование и професионална практика по социални дейности надгражда и усъвършенства съществуващия модел в Русенски университет и в други висши училища. Доц. Нунев благодари на всички участници в проекта и изрази надеждата си, че съвместната им дейност ще продължи в други инициативи.  

В дискусионната част на събитието Маргарита Събева от фондация „Приятелска подкрепа“ акцентира върху необходимостта от реализирането на ициативи като приключилия проект и на ежегодния Регионален форум (прераснал в международен) за добри образователни и професионални практики в областта на  социалните дейности. Директорът на дирекция „Здравни и социални дейности“ към община Русе Катя Петрова поздрави всички участници с постигнатите отлични резултати, а заместник-кметът по „Хуманитарни дейности“ в община Русе Енчо Енчев изрази увереността си, че ще има нови възможности за развитие на доброто партньорството между община Русе, Русенски университет и социалните услуги на територията на общината.

                Всички участници в проекта получиха сборник с научно-приложни материали „Добри образователни и професионални практики по социални дейности – знание и опит за растеж и развитие“. Сборникът ще бъде предоставен и на библиотеката в Русенски университет.

Проектът се реализира с подкрепата на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и съвместно с партньори: Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Русе; Дирекция „Социално подпомагане“ – Русе, общинска администрация към община Русе (Дирекция „Здравни и социални дейности“, отдел „Социални дейности“, отдел „Обществено здраве“); неправителствени организации: Сдружение с нестопанска цел „Еквилибриум“ – Русе, Русенска асоциация на лица с интелектуални затруднения – БАЛИЗ, Сдружение с нестопанска цел „Дете и пространство“, Сдружение с нестопанска цел „Център Динамика“, Фондация „Приятелска подкрепа“ – Русе, Фондация „Трета възраст”; съюзни организации: Районна организация на глухите – Русе (Съюз на глухите – България), Районна организация на слепите – Русе (Съюз на слепите в България), Български червен кръст, Българска асоциация на социалните работници; Българска асоциация за образование по социална работа, Каритас – Русе; Център за психично здраве – Русе ЕООД.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                               

 

                                                           

 

                                                      

 

                                                                  

 

                                                    

 

                                                                                                                  

                                                                                

Съмишленици