Русенски истории
Спортът - воля, дух, обединение на хората

От 2006 г. 17 май е обявен за Ден на българския спорт и празнуват всички, които работят в сферата на спорта. През далечната 1894 г. българският спорт прави първите си крачки, с пристигането на швейцарските учители по физическо. Русе може да се гордее, че е един от малкото градове, в които Шарл Шампо, Луи Айер и компания внасят футболни топки, боксови ръкавици, ски. Луи Айер дори е учител по физическо в Русенската мъжка гимназия в периода 1912 – 1915 г. Повече за постиженията на Русе свързани със спорта може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

Новини

Представят изложба на 6 съвременни испански художници
14.07.2017

На 17 юли 2017 г. (понеделник), от 18.00 ч., в Художествена галерия – Русе ще бъде представена изложба на 6 съвременни испански художници. Организатор и арт уредник на експозицията е г-жа Надежда Костадинова – писателка, живееща от дълги години в град Мурсия, Испания. Тя ще присъства на официалното откриване, заедно с двама от авторите.  


Има много кътчета по света, където човек се чувства като у дома си, въпреки че се е родил на хиляди километри от там. Мурсия, земята където живее Слънцето, един райски кът, смесица от култури и обичаи, люлка на много писатели и художници, скулптори и музиканти. Днес повече от всякога запазването на културните ценности, които сме наследили, е приоритет. Затова всяка крачка е важна сама по себе си и не съществуват граници, които да спрат ентусиазма на тези, които сме отдали живота си на изкуството.
"6DISPARES6" е една смесица от различни стилове с една единствена цел - да представи модерното испанско, и в случая преди всичко, мурсианско изкуство. Всеки един от художниците е заложил на своето виждане за заобикалящата го среда. Всеки един от тях, артисти с международен престиж, всеки със своят стил, формират тази необичайна смесица, която е тази изложба. Диспар, в превод "различен, не еднакъв", е ключовата дума за формиране на тази група.
Би било отегчително да се впусна в описание и представяне на всеки един, този лабор е приоритет на тяхното изкуство. И регионът от който произхождат, без съмнение, е най- добрият извор на вдъхновение, което макар да е изразено в абстрактна форма, крие онази красота, онези истински и неповторими форми и отражения, които ги заобикалят.
Мурсия е прекрасна, екстравагантна и в същото време антична, загадъчна и обикновена, носеща върху раменете на миналото нотки от модерното, една симбиоза, която я отличава, която й дава име на място, където възможностите са неограничени за този който успее да я оцени.

    

Надежда Петкова Костадинова,

писателка

 

Алваро Пеня, мурсиански художник експресионист с признат международен престиж, свързан с неговия  личен стил и гледна точка за заобикалящата го реалност. Участник в множество​ изложби, национални и международни, колективни и индивидуални. Изкуството на Алваро Пеня е част от живота на град Мурсия. Афиши и стенописи с негови произведения придружават важни събития от мурсианското ежедневие. От голяма важност са също илюстрациите, които е реализирал в продължение на артистичната си кариера.


 
Силвия Виняо, мурсианска художничка, завършила Приложни Изкуства в Университета на Гранада. Участник в множество национални и международни изложби, както индивидуални, така и колективни. Въпреки че голяма част от нейната артистична дейност е живописна, също се изразява в други аспекти като илюстрация, видео и други различни артистични интервенции. Паралелно на тези дейности​ е реализирала също изследвания и тезиси свързани с изкуството.


 
Маркос Аморос, мурсиански художник и музикант, свързва ежедневието си с живописта и блуса. Неговата смесена техника разкрива без съмнение неговите амбиции. Използва акрил, масло, акварел и прибягва също до молива, за да улови точния момент и да го превърне в изображение по- късно. Участник в множество национални и международни изложби, както индивидуални, така и колективни. Реализира също илюстрации и стенописи в църкви и граждански учреждения. Сътрудник в различни асоциации и артистичен кръстник на СЕОМ (Асоциация за изследване на интелектуалната инвалидност).


 
Моисес Ягуес, мурсиански художник, чието изкуството е удостоено с множество национални и международни премии, също са му били присъдени няколко стипендии за развиване и обогатяване на стила му. Участник в множество национални и международни изложби, както индивидуални, така и колективни. Някои от произведенията на Моисес Ягуес са изложени в различни центрове на съвременното изкуство и музеи в Испания и други европейски държави.


 
Олга Родригес Помарес, испанска скулпторка, родена в Елче (Аликанте). Завършва Приложни Изкуства, Доктор в Университета на Мурсия, осъществявайки изследвания и разработка на различни техники и материали, свързани със скулптурата. Участник в множество национални и международни изложби, както индивидуални така и колективни.


 
Хосе Мария Гаррес, мурсиански художник и скулптор, който се изправя в своят вътрешен дуел и го отразява в продълженията си. Напрежението на живота, това сложно пътуване, което оставя вътрешни рани и носи между плочите си промяната. "Представя едно модерно виждане за философията на живота, но не с поглед в миналото, а с друг, който не можем да видим, но чувстваме."  Херардо Роблес
 

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици