Русенски истории
Началото на волейболната игра в Русе и региона

Източниците за появата на волейболната игра в Русе и региона са оскъдни. Според историческата справка на Димитър Млекаров – известен спортен деятел от миналото, запазена в Държавен архив – Русе и базирана на спомените на представители на спортни клубове от близкото минало, за появата на волейбола в Русе няма точни данни. По спомените на Благовест Николов - председател и Никола Павлов – секретар на спортния клуб “Победа” от с. Хотанца, Русенско в селото още през 1925-1926 г. е бил основан спортният клуб и впоследствие през 1930 г. легализиран към Б.Н.С.Ф. като си изработили печат, създали архив и др. 

 

Прочети повече тук

 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

 

Спортът - воля, дух, обединение на хората

 

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

 

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

 

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

пРОЕКТ "зЕМЯТА Е ДОМЪТ НИ"
12.07.2018

На 9 юли 2018 г., /понеделник/, в Русе, ще бъде даден старт на научни работилнички за деца с екологична насоченост. В продължение на седмица 60 участници от 5 до 8 клас ще имат възможност да присъстват на интересни срещи, да обменят знания, да участват в научни експерименти и да създават сами екологични проекти. Учениците сами ще станат активисти по каузите на проекта. Инициативата е по проект „Земята е домът ни“ на Сдружение „Диалог 2017“ и Образователен център „Диалог“, който се реализира по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация „Русе – град на свободния дух" с подкрепата на Фондация „Еконт“. Партньори по проекта са РБ „Любен Каравелов“ и РИОСВ – Русе.

Инициативата цели да се привлекат деца от различни възрасти към идеята да живеем разумно на Земята, която е наш дом. За целта са поканени като ментори учени, изследователи, обществени личности, млади хора, които ще покажат как науката може да бъде любопитна, приложна, достъпна и как тя служи, за да бъдат хората полезни на природата.

ПРОГРАМА

 

 

Ден четвърти 12.07.2018 Място: РБ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“ и Образователен център „Диалог“
9.00 – 10.30 Ролеви и симулационни игри – ментори: Елица Цанкова и Нели Маркова
10.30 – 10.45 Почивка
10.45 – 12.00 Ролеви игри и поставяне на отборни изследователски задачи - ментори: Елица Цанкова и Нели Маркова

Ден пети 13.07.2018 Място: РБ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“ и Образователен център „Диалог“
9.00 – 10.30 Подготовка на отборите за публично представяне и защита на идея за опазване на земята – ментори: Елица Цанкова и Нели Маркова
10.30-10.45 Почивка
10.45 – 12.30 Подготовка на отборите за публично представяне и защита на идея за опазване на земята - ментори: Елица Цанкова и Нели Маркова
17.00-19.00 Закриване на проекта в РБ „Л. Каравелов“ – публична защита на идейни проекти пред родители, ментори и други гости

Инж. Йордан Йорданов – командир на Българската полярна база в Антарктида, ще запознае децата с начина на живот в базата, с енергийните източници и логистиката, с редките видове и с екологичните проблеми, които са видни и на Ледения континент, подготвил е и изненада, чрез която участниците ще може да се пренесат на Антарктида виртуално.

Спелеологът Теодор Кисимов, известен като българина, поставил рекорд за България като достига 2 145 метра в най-дълбоката пещера в света Крубер-Вороня в Абхазия и остава там 12 дни, е вторият ментор, който ще работи с децата. Той ще презентира своите пътешествия към върховете или под земята и ще прикани младежите да се запознаят с екологичните каузи, в които самият той вярва.

Весела Михова и Михаил Михов, университетски преподаватели, които в свободното си време се посвещават на екологични мисии. Пещерняци, алпинисти, планинари, те работят по различни проекти с екологична насоченост, занимават се с компостиране, български биохрани и имат опит в работа с младежи.

Гергана Кръстева е физик и математик, член на Управителния съвет на Сдружение “Диалог 2017“ и ръководител на проекта. В нейните ателиета децата ще се запознаят с източници на енергия и ще експериментират или играят с приложни игри, свързани с енергии и физични закони.

Даниела Станева, обучител по развитие на критическото мислене и председател на Управителния съвет на Сдружение „Диалог 2017“, ще подготви децата върху техники за креативно мислене с цел по-късно да отстояват свои научни тези или изобретения. Най-малките участници ще изработват приложни модели.

Елица Цанкова, студент по биология и екология от Хумболт университет в Берлин, и Нели Маркова, студент по Мениджмънт на качеството и метрология и участник в Клуб по роботика към Русенския университет. Целта на занятията с тях са да се играят игри, в които децата ще бъдат поставени в ситуации на екологични катастрофи, и влизайки в роли, ще предлагат концепции за справяне с проблемите в глобален план. В тези игри те ще подготвят свои научни тези или идейни проекти, които ще представят.

Цветелина Цветанова, първият български учител с номинация за световната награда за вдъхновяващи учители Global Teacher Prize, управител на “Образователен център ДИАЛОГ“

Текуща информация в страницата по проекта във фейсбук https://www.facebook.com/dialog.zemqta/

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                    

 

 

                                            

 

                                                                       

 

                                                        

 

                                                                   

 

                                                                                                                           

 

 

Съмишленици