Русенски истории
Спортът - воля, дух, обединение на хората

От 2006 г. 17 май е обявен за Ден на българския спорт и празнуват всички, които работят в сферата на спорта. През далечната 1894 г. българският спорт прави първите си крачки, с пристигането на швейцарските учители по физическо. Русе може да се гордее, че е един от малкото градове, в които Шарл Шампо, Луи Айер и компания внасят футболни топки, боксови ръкавици, ски. Луи Айер дори е учител по физическо в Русенската мъжка гимназия в периода 1912 – 1915 г. Повече за постиженията на Русе свързани със спорта може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

Новини

Програма на 58. МФ Мартенски музикални дни 22-23 март
21.03.2018

Предстоящите дни от фестивалния афиш на МФ Мартенски музикални дни са изключително наситени и обещават вълнуващи срещи с ансамбловите изкушения от тазгодишната програма.

 

В четвъртък, 22 март, в зала Европа, от 17:30 ч., публиката ще се срещне с младите надежди на оперното пеене от Майсторския клас на оперната прима Дарина Такова. Тя води майсторския клас по оперно пеене в рамките на фестивала от 16 до 22 март, когато учениците ще представят наученото на заключителен концерт.

 

Същата вечер, от 19 ч., в Голяма зала на Доходно здание предстои едно истинско ансамблово предизвикателство, майсторски поднесено от струнен квартет Микеланджело и звездната пианистка Пламена Мангова. Те ще изпълнят произведения от Й. Хайдн, Ц. Франк и А. Дворжак.

 

Квартет Микеланджело, в състав Михаела Мартин (цигулка), Даниел Аустрих (цигулка), Нобуко Имаи (виола) и Франс Хелмерсон (виолончело), е основан през 2002 г. от четирима музиканти, популярни като солисти, камерни изпълнители и преподаватели, които споделят желанието да свирят заедно най-добрия репертоар. От създаването си квартетът печели симпатиите на критиците, които високо ценят колективната виртуозност на членовете му.

 

Русенската публика ще има привилегията за втори път в една седмица да посрещне ненадминатата Пламена Мангова. След блестящото си изпълнение заедно с Румънския национален оркестър на 18 март, само няколко дни по-късно тя отново стъпва на сцената на Мартенски музикални дни, за да зарадва всички ценители с брилянтното си майсторство.

 

В петък, 23 март, от 17:30 ч., зала Европа за пореден път ще се превърне в сцена на изгряващи музиканти, а именно - носителите на първи награди от 11. Международен конкурс Франц Шуберт Русе‘ 2017. Конкурсът е уникален за България и региона музикален форум, посветен на австрийския композитор. Популяризирайки неговото творчество, той открива таланти, създава контакти между изпълнители и педагози на високо професионално ниво и привлича вниманието на Европа и света към Русе. 11-то издание на конкурса се проведе през ноември 2017 и в него участие взеха 62 млади таланти от 12 държави: България, Австрия, Холандия, Полша, Канада, Германия, Украйна, Грузия, Румъния, Сърбия, Черна гора и Япония. Концертът на 23 март е специална награда на МФ Мартенски музикални дни за лауреатите от конкурса.

 

Петъчната вечер на 23 март е изпълнена с изключителен заряд и вдъхновение. От 19 ч., в Голяма зала на Доходно здание, следва концерт на Русенска филхармонияМъжки хор при Държавна опера – Русе, диригент е Маестро Георги Димитров и солисти – Оливие Казал (пиано) и Андреана Николова (алт). Вечерта е посветена на 70 години Държавен симфоничен оркестър – Русе, а на сцената ще звучат произведения от Й. Брамс.

 

Оливие Казал е роден през 1962 г. във Франция, като от ранна детска възраст започва да свири на пиано. През 1988 г. участва в редица клавирни конкурси и печели над 30 международни награди. Концертира в над 50 страни, цяла Европа, Япония, Китай, Южна Африка, Австралия, Америка. От 1981 г. е професор в Консерваторията в Шантили (Франция).

 

Оперната певица Андреана Николова е добре позната на русенската публика. Завършва НУИ Проф. В. Стоянов в класа на Георги Делиганев и ДМА Проф. Панчо Владигеров в класа на проф. Илка Попова. Специализира в Културния институт Борис Христов в Рим при Мирела Парутто, участва в майсторски класове на Гена Димитрова, Ана Томова-Синтова и др. Печели редица национални и международни награди от престижни конкурси.

 

Диригентът Георги Димитров няма нужда от представяне, тъй като името му се е превърнало в музикална емблема. Дирижира всички български оркестри, гостува в редица държави като Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания и др. От сезон 1995/96 е музикален директор и главен диригент на Пловдивска филхармония, впоследствие на ОФД – Пловдив. В периода 2000 – 2005 г. е главен директор на ОФД – Русе, а от 2005 до 2009 г. – на ОФД – Пловдив. В настоящия момент е главен диригент на Държавна опера – Русе.

 

Симфоничният оркестър на Държавна опера – Русе е създаден през 1948 от именития български диригент и композитор Константин Илиев. Изключително събитие в историята на състава е съвместната му работа с Дмитрий Шостакович и авторската премиера на неговия Втори клавирен концерт през 1958 г. След учредяването на ОФД – Русе през 1999 г. съставът успешно изпълнява новите си задачи като оперно-симфоничен оркестър. От 2005 г. директор на ОФД – Русе е диригентът Найден Тодоров. Съставът на ОФД – Русе е трикратно удостоен с наградата Кристална лира. От лятото на 2010 г. ОФД – Русе е преобразувано в Държавна опера – Русе, като през 2012 и 2014 отново печели наградата Кристална лира. От 2017 г. директор на Държавна опера – Русе е именитият български тенор Иван Кюркчиев.

 

58. МФ Мартенски музикални дни (16 март – 1 април) предлага на публиката богата програма с над 40 събития, една оперна премиера и многобройни вълнуващи срещи с над 600 участника от 16 страни: България, Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Италия, Словения, Румъния, САЩ, Япония, Русия, Аржентина, Швеция, Холандия, Финландия и Корея.

 

Партньори в реализацията на МФ Мартенски музикални дни на Община Русе са Министерството на културата, Фондация „Америка за България“, Американското посолство в София, Фондация „Про Хелвеция“, Пушченс Перкашън Продъктс, Националният фонд за изкуства на Холандия, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Държавна опера – Русе, Регионалният исторически музей, Русенската художествена галерия, Регионалната библиотека „Л. Каравелов“, Общинското предприятие „Русе арт“ и СМТДБ.

 

Генерален спонсор на този амбициозен проект от 14 години е Обединена българска банка. Сериозен дял в подготовката и провеждането на фестивала имат и редица фирми и дарители от Русе  и страната, сред които Инвестбанк АД, Мтел, Ирим – Русе, Монтюпе – България, Дунарит, Винпром, Дунав турс, БТБ България, Общински пазари, както и хотелите „Дунав плаза“, „Бистра и Галина“ и „Рига“. 

 

Официални медийни партньори: БНТ и БНР

 

Програма на фестивала: www.marchmusicdays.eu.

Билети: каса Опера и www.eventim.bg

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици