Русенски истории
Спортът - воля, дух, обединение на хората

От 2006 г. 17 май е обявен за Ден на българския спорт и празнуват всички, които работят в сферата на спорта. През далечната 1894 г. българският спорт прави първите си крачки, с пристигането на швейцарските учители по физическо. Русе може да се гордее, че е един от малкото градове, в които Шарл Шампо, Луи Айер и компания внасят футболни топки, боксови ръкавици, ски. Луи Айер дори е учител по физическо в Русенската мъжка гимназия в периода 1912 – 1915 г. Повече за постиженията на Русе свързани със спорта може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

Новини

Програма на 58. МФ Мартенски музикални дни 27 – 28 март
26.03.2018

На 27 и 28 март предстои една изключително вълнуваща серия от концерти и събития от фестивалния афиш на Мартенски музикални дни.

 

На 27 март, от 17 ч. в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ паралелната програма на фестивала Мартенски музикални дни ще предложи премиера на книгата на проф. д-р Юлиан Куюмджиев, озаглавена „Страници от архива“, посветена на Лазар Николов.

 

Във вторник, 27 март, от 19 ч., в Доходно здание виртуозните музиканти Светлин Русев и Евгени Божанов ще пренесат Духът на Франция на сцената на МФ Мартенски музикални дни. Светлин Русев и Евгени Божинов – космополитни световни таланти, с които родният им град Русе се гордее и винаги приема с радост и нетърпение, ще свирят произведения от Клод Дебюси, Камий Сен-Санс, Морис Равел и Пабло Сарасате. Специален гост на концерта ще е Н. Пр. Ерик Льобедел – Посланик на Франция в България.

 

Светлин Русев е роден в Русе през 1976 в Русе и започва да свири на цигулка на 5-годишна възраст под ръководството на своята майка. След като завършва НУИ Проф. В. Стоянов, през 1991 г. постъпва във Висшата национална консерватория за музика в Париж, като само 3 години по-късно журито на Консерваторията го награждава с Първа награда за цигулка и Първа награда за камерна музика. Носител е на множество награди и свири в едни от най-престижните световни зали. Двукратен носител на наградата Кристална лира през 2006 и 2016, както и е носител на Награда Русе и почетно отличие на Община Русе Плакет Русе. От 2017 г. е привлечен за артистичен консултант на Мартенски музикални дни, което е особена чест за фестивала.

 

Брилянтният пианист Евгени Божанов е роден през 1984 г. През последните сезони свири с водещи европейски оркестри, сред които Белгийският национален оркестър, Кралската филхармония на Ливърпул, Камерният оркестър на Баварското радио и др. Чест гост на фестивала Мартенски музикални дни, като през 2017 и 2018 освен с изявите си на сцена, Божанов участва във фестивала и със свой майсторски клас по пиано. Тази година русенската публика има невероятния шанс да го види в три концерта от фестивалната програма.

 

На 28 март, сряда, в зала Европа от 17:30 ч. ще се състои заключителният концерт на Майсторския клас по ансамбли, воден от саксофонния квартет SIGNUM.

 

По същото време от 18:00 ч. в Художествената галерия – Русе се открива фотоизложба за именития диригент и композитор Кара Караев на Държавния музей на музикалната култура на Азербайджан. Изложбата е част от паралелната програма на МФ Мартенски музикални дни. На изложбата ще присъстват Н. Пр. Наргиз Гурбанова – посланик на Република Азербайджан в България и директорът на музея Ала Байламова.

 

Същата вечер на 28 март, от 19 ч. в Доходно здание фестивалът ще предложи едно истинско изкушение за меломаните – концерт на струнен квартет Шуман. Омагьосващите музиканти Ерик Шуман (цигулка), Кен Шуман (цигулка), Лиза Рандалу (виола) и Марк Шуман (виолонело) с изискано майсторство ще представят струнни квартети от Моцарт, Шостакович и Чайковски.

 

Тримата братя Марк, Ерик и Кен Шуман свирят заедно от най-ранно детство. През 2012 г. към тях се присъединява виолистката Лиза Рандалу, родена в естонската столица Талин и израснала в Германия. Критиката ги определя за един от най-добрите квартети от тяхното поколение.  „Огън и енергия!“ – възкликва за тях вестник Зюддойче Цайтунг, като добавя категорчино: „Квартет Шуман е без съмнение една от най-добрите формации сред днешното квартетно поколение!“

 

58. МФ Мартенски музикални дни (16 март – 1 април) ще предлага на публиката една богата програма с над 40 събития и многобройни вълнуващи срещи с над 600 участника от 16 страни: България, Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Италия, Словения, Румъния, САЩ, Япония, Русия, Аржентина, Швеция, Холандия, Финландия и Корея.

 

Партньори в реализацията на МФ Мартенски музикални дни на Община Русе са Министерството на културата, Фондация „Америка за България“, Американското посолство в София, Фондация „Про Хелвеция“, Пушченс Перкашън Продъктс, Националният фонд за изкуства на Холандия, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Държавна опера – Русе, Регионалният исторически музей, Русенската художествена галерия, Регионалната библиотека „Л. Каравелов“, Общинското предприятие „Русе арт“ и СМТДБ.

 

Генерален спонсор на този амбициозен проект от 14 години е Обединена българска банка. Сериозен дял в подготовката и провеждането на фестивала имат и редица фирми и дарители от Русе  и страната, сред които Инвестбанк АД, Мтел, Ирим – Русе, Монтюпе – България, Дунарит, Винпром, Дунав турс, БТБ България, Общински пазари, както и хотелите „Дунав плаза“, „Бистра и Галина“ и „Рига“.  

 

Официални медийни партньори: БНТ и БНР

 

Програма на фестивала: www.marchmusicdays.eu.

Билети: каса Опера и www.eventim.bg

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици