Русенски истории
Каква е връзката между пощенските марки, магазин за шапки…

Наглед несъвместими области като пощенските, модните и пътешествията са обединени по странен и неочакван начин от един исполините на българското перо Алеко Константинов. Повече по темата можете да научите тук. 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

Освобождението на Русе

120 години от първата кинопрожекция в България

Добри Немиров

Бални страсти от преди две столетия

Русенската тарла

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

"В началото бе словото"

Димитър Вятовски

Здравко Кисьов 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

Река Дунав

Васил Левски - 180 години безсмъртие

Спомен за ваканцията

Стоян Михайловски

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

Как русенци са творили добро в миналото

Леон Даниел

Пробуждането като състояние на духа 

Сирни Заговезни

Всички лица на жената

Спасяването на българските евреи

Проф. Венелин Ганев 

Надя Винарова 

Български червен кръст

Спортът - воля, дух, обединение на хората

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Началото на волейболната игра в Русе и региона

115 г. от създаването на археологическата сберка при русенската мъжка гимназия "Княз Борис"

- 125 г. от рождението на Негово Величество Цар Борис III Обединител - последният властвал български монарх

- Любовни писма на повече от 100 години ни разкриват непреходната сила на любовта

- Зараждане на борбата в Русе и региона

- Разходка до Париж за рождения ден на Айфеловата кула

- Мотоциклетни вълнения... или как се заражда този спорт в Русе

- Светлините на града 140 години от изобретяването на електрическата крушка

Събития

Програма на Фестивала за съвременна градска култура „Аз, Градът“ на 28.06 и 29.06
27.06.2014

Русе е поредната спирка от обиколката на Детския панаир на изкуствата из България. На 28 и 29 юни от 10 до 18 ч. на площад „Свобода” панаирът ще предложи на всички малки и пораснали деца много игри, творчески работилници и куп забавления. Над 40 детски ателиета на откритотърсачи на съкровища, детска архитектурна работилничка, фокуси и жонглиране, кукли, сапунена работилница, занимания по енкаустика, стенопис, стъклопис, пикселарт , зумба, брейк и какво ли още не за най-малките и техните родители.Истински празник за всички деца, организиран от Фондация „Изиарт”и Фондация „Америка за България“

 

На 28 и 29 юни от 11:00 до 18:00 ч. на разходка по кея, русенци и гости на града ще могат да разгледат експозицията на открито „Русе – град новатор”. Сдружение „Европеистика” представя в макети някои от иновациите, случили се в Русе за първи път в България - първата жп линия, първата кинопрожекция, първите улични фенери и павирани улици, първата географска карта, първото номериране и именуване на улици, първата бирена фабрика „Света Петка“, първият асансьор, първата българска печатница.

 

По същото време, от 11 до 18 ч., Регионален исторически музей дава възможност на всички любители да вкусят от духа на миналото – римски пазар, възстановки и демонстрации на кухня от времето на римляни и тракище очакват публиката на римската крепост „Сексагинта Приста”. Римският пазар също ще се състои в двата дни, на 28 и 29 юни.

 

Русе е част от още едно турне – това на мобилната кабина „Съзнателно кино”, която дава възможност да всеки да се докосне до първото по рода си българско интерактивно кино. То позволява на всеки сам да избере, по какъв път ще тръгнат героите от филма „Помисли”, чрез натискането на два бутона. Главните герои в краткия филм са артистите Деси Денекеджиева, Михаил Мутафов, Марин Маринов, Борис Касиков и Даниела Викторова.  На 26 юни кинокабината се радва на голям интерес в Младежкия парк. На 27-и тя е позиционирана в кв. Здравец пред блок „Енергетик“, а на 28 юни ще очаква всички в кв. Дружба 3, от 11 до 20 ч.

 

Последният ден от фестивала „Аз, Градът” е и последната възможност на желаещите да пробват новия формат кино. В неделя кабината „Съзнателно кино” ще набира ентусиасти на площада пред Съдебната палата, отново по същото време – от 11 до 20 ч.

 

На 28 и 29 юни любителите на фотографията ще имат възможност да разгледат изложбата „Русе през камера обскура” от 11 до 18 ч. в Русенската художествена галерия. Изложбата ни връща към позабравения класически процес за създаване на образи с камера обскура.

 

На 28 юни феновете на тежката музика и високите скорости ще могат да се насладят на втория ден от десетия юбилеен Мото Рок Фест в Русе, организиран от Мото клуб „The Thunders”. Мястото на събитието е по традиция хижа „Приста”, началото е от 11 ч. Публиката я очакват състезания с мотоциклети - атрактивно каране, състезание за скорост, игри с публиката, голям рок концерт, и други забавления и атракции.

 

Същият ден, 28 юни, предлага на русенци и гости на града едно от най-атрактивните събития в програмата – „Опера над Русе”. От 16 ч. внебето над Русе ще звучат любими оперни изпълнения, под съпровода на наземен оркестър.MMIСтудио подарява на публиката това незабравимо изживяване.

 

Веднага след края на небесното шоу, започва танцувалното предизвикателство на Общински младежки дом и Сдружение «Импулс», които ще ни изненадат с един флашмоб от 18 ч.

 

Вечерта на 28 юни от 21 ч. Студентски театър «Пирон» ще постелят «Чергите, шарените...» на Дълбокия път на кея, провокирайки публиката с клоунадна театрална импровизация по текстове и диалози на Петко Р. Славейков.

 

На 29 юни, новото в програмата е заключителният концерт, който ще закрие фестивала – „Дунавски залез”. Международно дружество „Елиас Канети” ще предложи на публиката едно музикално преживяване с участието на Бобо, както и рок групите Чопърс, Скролетикс и Рокада. Публиката очакват още изпълненията на Пламен Бейков, вокалната формация на Вили Икономов, както и модно ревю, което ще представят ученици от Професионална гимназия по облекло в Русе. Концертът ще се състои на кея и ще започне в 19 ч. С пускане на хартиени фенери и послания в бутилка по Дунава, Русе ще изпрати слънцето и поредното издание на фестивала „Аз, Градът”.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                               

 

                                                           

 

                                                      

 

                                                                  

 

                                                    

 

                                                                                                                  

                                                                                

Съмишленици