Русенски истории
Спортът - воля, дух, обединение на хората

От 2006 г. 17 май е обявен за Ден на българския спорт и празнуват всички, които работят в сферата на спорта. През далечната 1894 г. българският спорт прави първите си крачки, с пристигането на швейцарските учители по физическо. Русе може да се гордее, че е един от малкото градове, в които Шарл Шампо, Луи Айер и компания внасят футболни топки, боксови ръкавици, ски. Луи Айер дори е учител по физическо в Русенската мъжка гимназия в периода 1912 – 1915 г. Повече за постиженията на Русе свързани със спорта може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

Новини

Програмата на "Мартенски музикални дни" за 20 - 22 март
20.03.2017

Тази вечер, 20 март, от 19 ч. в Доходно здание русенската публика ще има удоволствието да се срещне с един от своите любимци – маестро Минчо Минчев, който ще излезе на сцената в компанията на своя син Николай Минчев.

 

Минчо Минчев е дългогодишен приятел на фестивала „Мартенски музикални дни“, като за поредна година освен че ще излезе на концертната сцена, по традиция паралелно той ще води и майсторския клас по цигулка в Международната музикална академия „Проф. Саша Попов“. Неизмеримият талант на Минчо Минчев е оценяван със суперлативи по цял свят. Свири като солист с много от водещите оркестри в света и работи със световноизвестни диригенти, концертира в най-престижните световни зали. Има множество записи за български и световни лейбъли. Журира престижни междунаодни конкурси в страната и чужбина, а от 1990 г. е професор по цигулка в Университета по изкуствата Фолкванг в Есен, Германия.

 

Неговият син, Николай Минчев също е доказал своя изключителен талант. Той завършва Университета Фолкванг в Есен при проф. Нана Яшвили и своя баща. През 1996 получава отличието Музикант на годината на БНР за най-добър дебют. Следват редица престижни награди и гастроли с именити оркестри из цяла Европа. От 2005 Николай Минчев е доцент по цигулка в Университета Фолкванг в Есен.

 

На сцената на Мартенски музикални дни Дуо Минчеви ще изпълни произведения от Льоклер, Шпор, Моцарт и Халворсен.

 

В 17:30 ч. на същия ден, 20 март, ще се състои заключителният концерт на майсторския клас по оперно пеене, воден от Дарина Такова. Концертът ще се проведе в зала Европа на Доходно здание.

 

На 21 и 22 март фестивалната програма предлага срещи с блестящия талант на Камерен оркестър Московски солисти и техния брилянтен артистичен директор, диригент и солист – Юри Башмет.

 

Юри Башмет е изключителна фигура в музикалния свят. Рециталите му, както и неговите концерти в ансамбъл, съвместно с такива музиканти като Рихтер, Ростропович, И. Щерн, Кремер, винаги препълват залите, предизвиквайки огромен интерес. Името му се свързва още с първите в света рецитали за виола в едни от най-известните световни концертни зали.

 

На 21 март, вторник, от 19 ч., именитите руснаци ще представят „своя любим 20 век“ в произведения от Свиридов, Стравински, Шнитке, Прокофиев и Шостакович. Диригент и солист на ансамбъла ще бъде самият маестро Юри Башмет, а солисти: Андрей Проскробко – цигулка и Алексей Найденов – виолончело.

 

Във втория си концерт в рамките на фестивала, 22 март от 19 ч., виртуозният виолист и неговите музиканти ще пренесат публиката на едно зашеметяващо пътуване из света. Техни партньори на сцената ще бъдат пианистите от прочутото клавирно дуо Аглика Генова & Любен Димитров. Заедно ще изпълнят богат репертоар от произведения от Бах, Григ, Моцарт, Такемицу, Чайковски, Шостакович, Бенда и Росини.

 

МФ Мартенски музикални дни 2017 се провежда от 10 до 26 март, предлагайки на публиката за поредна година незабравими срещи с над 600 артиста от България и чужбина, класни изпълнения на едни от най-добрите в света, над 40 събития, една оперна премиера и богата съпътстваща програма за малки и големи.

 

Фестивалът и тази година се подкрепя от широка мрежа от партньори, сред които Министерството на културата,  генералният партньор на фестивала от 14 години насам Обединена българска банка, Италианският културен институт в София, Гьоте институт – София, Чешкият център в София, Фондация „Америка за България“, Министерството на културата на Чехия, Държавна опера – Русе, НУИ „Проф. В. Стоянов“, редица частни фондации от САЩ (MID Atlantic Arts Foundation, Interculture Foundation и USArtists International и др.), Регионалният исторически музей в Русе, Русенската художествена галерия, основните медийни партньори БНТ и БНР, както и русенските печатни и електронни медии.   

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици