Русенски истории
Проф. Венелин Ганев

Денят на Конституцията и юриста е ден за гордост и преклонение пред нашите предци, които, с приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 г.,  поставят началото и въвеждат конституционализма и правото като основополагащи принципи в устройството на  младата българска държава. Учредителното събрание изработва първата българска конституция в духа на възрожденските идеали, съчетани с най-модерните възгледи за държавността в Европа, за да осигури и защити своите граждани във всички сфери на обществения живот.  От тогава до днес българските юристи отстояват тези достижения, а ние като русенци можем да изпитваме огромна гордост, че част от големите имена - пазители на правото е роденият в Русе проф. Венелин Ганев. Повече за живота на известния общественик можете да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

Новини

Програмата на "Мартенски музикални дни" за 20 - 22 март
20.03.2017

Тази вечер, 20 март, от 19 ч. в Доходно здание русенската публика ще има удоволствието да се срещне с един от своите любимци – маестро Минчо Минчев, който ще излезе на сцената в компанията на своя син Николай Минчев.

 

Минчо Минчев е дългогодишен приятел на фестивала „Мартенски музикални дни“, като за поредна година освен че ще излезе на концертната сцена, по традиция паралелно той ще води и майсторския клас по цигулка в Международната музикална академия „Проф. Саша Попов“. Неизмеримият талант на Минчо Минчев е оценяван със суперлативи по цял свят. Свири като солист с много от водещите оркестри в света и работи със световноизвестни диригенти, концертира в най-престижните световни зали. Има множество записи за български и световни лейбъли. Журира престижни междунаодни конкурси в страната и чужбина, а от 1990 г. е професор по цигулка в Университета по изкуствата Фолкванг в Есен, Германия.

 

Неговият син, Николай Минчев също е доказал своя изключителен талант. Той завършва Университета Фолкванг в Есен при проф. Нана Яшвили и своя баща. През 1996 получава отличието Музикант на годината на БНР за най-добър дебют. Следват редица престижни награди и гастроли с именити оркестри из цяла Европа. От 2005 Николай Минчев е доцент по цигулка в Университета Фолкванг в Есен.

 

На сцената на Мартенски музикални дни Дуо Минчеви ще изпълни произведения от Льоклер, Шпор, Моцарт и Халворсен.

 

В 17:30 ч. на същия ден, 20 март, ще се състои заключителният концерт на майсторския клас по оперно пеене, воден от Дарина Такова. Концертът ще се проведе в зала Европа на Доходно здание.

 

На 21 и 22 март фестивалната програма предлага срещи с блестящия талант на Камерен оркестър Московски солисти и техния брилянтен артистичен директор, диригент и солист – Юри Башмет.

 

Юри Башмет е изключителна фигура в музикалния свят. Рециталите му, както и неговите концерти в ансамбъл, съвместно с такива музиканти като Рихтер, Ростропович, И. Щерн, Кремер, винаги препълват залите, предизвиквайки огромен интерес. Името му се свързва още с първите в света рецитали за виола в едни от най-известните световни концертни зали.

 

На 21 март, вторник, от 19 ч., именитите руснаци ще представят „своя любим 20 век“ в произведения от Свиридов, Стравински, Шнитке, Прокофиев и Шостакович. Диригент и солист на ансамбъла ще бъде самият маестро Юри Башмет, а солисти: Андрей Проскробко – цигулка и Алексей Найденов – виолончело.

 

Във втория си концерт в рамките на фестивала, 22 март от 19 ч., виртуозният виолист и неговите музиканти ще пренесат публиката на едно зашеметяващо пътуване из света. Техни партньори на сцената ще бъдат пианистите от прочутото клавирно дуо Аглика Генова & Любен Димитров. Заедно ще изпълнят богат репертоар от произведения от Бах, Григ, Моцарт, Такемицу, Чайковски, Шостакович, Бенда и Росини.

 

МФ Мартенски музикални дни 2017 се провежда от 10 до 26 март, предлагайки на публиката за поредна година незабравими срещи с над 600 артиста от България и чужбина, класни изпълнения на едни от най-добрите в света, над 40 събития, една оперна премиера и богата съпътстваща програма за малки и големи.

 

Фестивалът и тази година се подкрепя от широка мрежа от партньори, сред които Министерството на културата,  генералният партньор на фестивала от 14 години насам Обединена българска банка, Италианският културен институт в София, Гьоте институт – София, Чешкият център в София, Фондация „Америка за България“, Министерството на културата на Чехия, Държавна опера – Русе, НУИ „Проф. В. Стоянов“, редица частни фондации от САЩ (MID Atlantic Arts Foundation, Interculture Foundation и USArtists International и др.), Регионалният исторически музей в Русе, Русенската художествена галерия, основните медийни партньори БНТ и БНР, както и русенските печатни и електронни медии.   

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици