Русенски истории
Проф. Венелин Ганев

Денят на Конституцията и юриста е ден за гордост и преклонение пред нашите предци, които, с приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 г.,  поставят началото и въвеждат конституционализма и правото като основополагащи принципи в устройството на  младата българска държава. Учредителното събрание изработва първата българска конституция в духа на възрожденските идеали, съчетани с най-модерните възгледи за държавността в Европа, за да осигури и защити своите граждани във всички сфери на обществения живот.  От тогава до днес българските юристи отстояват тези достижения, а ние като русенци можем да изпитваме огромна гордост, че част от големите имена - пазители на правото е роденият в Русе проф. Венелин Ганев. Повече за живота на известния общественик можете да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

Новини

Проведе се кръгла маса на тема "Доброволчество"
14.11.2017

Състоянието на доброволчеството в Русенския регион, стратегия за популяризирането му и др., бяха сред темите, които младежи – доброволци, местни ментори, представители на читалища от региона, лица, отговорни за младежките политики и др. обсъдиха на кръгла маса.

 

Събитието се проведе на 12.11.2017 в зала на КДК. Общо 25 участници дискутираха по темата за доброволчеството, споделяха опит, прогнозираха развитието му на местно, национално и европейско ниво. Обсъди се и стратегията за популяризиране сред повече младежи и местно население, тъй като доброволчеството се нуждае от по-голяма популярност, за да бъде и  по-често практикувано.

 

Събитието е част от проект за Стратегическа европейска доброволческа служба „Доброволчеството: Стъпка нагоре в твоя живот“ на Сдружение „Вдъхновение“, финансиран от програма „Еразъм+“. Продължителността на проекта е две години, като основната дейност ще включва изпълнение на  две дългосрочни и две краткосрочни доброволчески служби на територията на град Русе, с участието на общо 44 чуждестранни доброволци. Освен това, за периода на проекта ще се проведат още две кръгли маси, обучение за мултиплаери и инфромационни кампании в Русе и региона.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици