Русенски истории
Спортът - воля, дух, обединение на хората

От 2006 г. 17 май е обявен за Ден на българския спорт и празнуват всички, които работят в сферата на спорта. През далечната 1894 г. българският спорт прави първите си крачки, с пристигането на швейцарските учители по физическо. Русе може да се гордее, че е един от малкото градове, в които Шарл Шампо, Луи Айер и компания внасят футболни топки, боксови ръкавици, ски. Луи Айер дори е учител по физическо в Русенската мъжка гимназия в периода 1912 – 1915 г. Повече за постиженията на Русе свързани със спорта може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

Новини

Проведе се кръгла маса на тема "Доброволчество"
14.11.2017

Състоянието на доброволчеството в Русенския регион, стратегия за популяризирането му и др., бяха сред темите, които младежи – доброволци, местни ментори, представители на читалища от региона, лица, отговорни за младежките политики и др. обсъдиха на кръгла маса.

 

Събитието се проведе на 12.11.2017 в зала на КДК. Общо 25 участници дискутираха по темата за доброволчеството, споделяха опит, прогнозираха развитието му на местно, национално и европейско ниво. Обсъди се и стратегията за популяризиране сред повече младежи и местно население, тъй като доброволчеството се нуждае от по-голяма популярност, за да бъде и  по-често практикувано.

 

Събитието е част от проект за Стратегическа европейска доброволческа служба „Доброволчеството: Стъпка нагоре в твоя живот“ на Сдружение „Вдъхновение“, финансиран от програма „Еразъм+“. Продължителността на проекта е две години, като основната дейност ще включва изпълнение на  две дългосрочни и две краткосрочни доброволчески служби на територията на град Русе, с участието на общо 44 чуждестранни доброволци. Освен това, за периода на проекта ще се проведат още две кръгли маси, обучение за мултиплаери и инфромационни кампании в Русе и региона.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици