Русенски истории
Началото на волейболната игра в Русе и региона

Източниците за появата на волейболната игра в Русе и региона са оскъдни. Според историческата справка на Димитър Млекаров – известен спортен деятел от миналото, запазена в Държавен архив – Русе и базирана на спомените на представители на спортни клубове от близкото минало, за появата на волейбола в Русе няма точни данни. По спомените на Благовест Николов - председател и Никола Павлов – секретар на спортния клуб “Победа” от с. Хотанца, Русенско в селото още през 1925-1926 г. е бил основан спортният клуб и впоследствие през 1930 г. легализиран към Б.Н.С.Ф. като си изработили печат, създали архив и др. 

 

Прочети повече тук

 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

 

Спортът - воля, дух, обединение на хората

 

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

 

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

 

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Новини

РУ организира обучение по лични финанси за студенти
21.03.2018

Русенският университет става първият в България, в който започва обучение по лични финанси за студенти от неикономически университети и специалности. Проектът, иницииран от Junior Achievement България и NN България, има за цел да даде практически знания по лични финанси на младите хора от висшите училища. Проведена анкета сред студенти неикономисти показва, че 84% от тях вярват, че са им необходими допълнителни знания за управлението на личните им финанси.

 

Първото за България обучение със серия лекции ще се проведе на 23 и 24 март. Началото на курса е в 10 часа в зала 2.101 на Русенския университет, а лектор ще бъде доц. Даниела Бобева от УНСС – един от авторите на учебника „Лични финанси: Въведение”. Събитието е отворено както за студенти, така и за граждани, които искат да придобият знания как да планират финансите си, за да постигат целите си, как да използват финансови продукти и услуги за студенти и какви грешки трябва да избягват при управление на парите си. Участниците в курса ще получат сертификати за завършеното обучение.

 

Въвеждането на дисциплината в Русенския университет е в специалностите от професионално направление 1.2. Педагогика. Партньорството на Русенския университет с Junior Achievement България е дългогодишно, като сред реализираните общи инициативи са провеждането на Иновационни лагери за средните училища, създаването на учебни компании за студенти, а в последните две години и участие в Националните обучения за студенти.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                    

 

 

                                            

 

                                                                       

 

                                                        

 

                                                                   

 

                                                                                                                           

 

 

Съмишленици