Русенски истории
Проф. Венелин Ганев

Денят на Конституцията и юриста е ден за гордост и преклонение пред нашите предци, които, с приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 г.,  поставят началото и въвеждат конституционализма и правото като основополагащи принципи в устройството на  младата българска държава. Учредителното събрание изработва първата българска конституция в духа на възрожденските идеали, съчетани с най-модерните възгледи за държавността в Европа, за да осигури и защити своите граждани във всички сфери на обществения живот.  От тогава до днес българските юристи отстояват тези достижения, а ние като русенци можем да изпитваме огромна гордост, че част от големите имена - пазители на правото е роденият в Русе проф. Венелин Ганев. Повече за живота на известния общественик можете да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

Новини

РУ организира обучение по лични финанси за студенти
21.03.2018

Русенският университет става първият в България, в който започва обучение по лични финанси за студенти от неикономически университети и специалности. Проектът, иницииран от Junior Achievement България и NN България, има за цел да даде практически знания по лични финанси на младите хора от висшите училища. Проведена анкета сред студенти неикономисти показва, че 84% от тях вярват, че са им необходими допълнителни знания за управлението на личните им финанси.

 

Първото за България обучение със серия лекции ще се проведе на 23 и 24 март. Началото на курса е в 10 часа в зала 2.101 на Русенския университет, а лектор ще бъде доц. Даниела Бобева от УНСС – един от авторите на учебника „Лични финанси: Въведение”. Събитието е отворено както за студенти, така и за граждани, които искат да придобият знания как да планират финансите си, за да постигат целите си, как да използват финансови продукти и услуги за студенти и какви грешки трябва да избягват при управление на парите си. Участниците в курса ще получат сертификати за завършеното обучение.

 

Въвеждането на дисциплината в Русенския университет е в специалностите от професионално направление 1.2. Педагогика. Партньорството на Русенския университет с Junior Achievement България е дългогодишно, като сред реализираните общи инициативи са провеждането на Иновационни лагери за средните училища, създаването на учебни компании за студенти, а в последните две години и участие в Националните обучения за студенти.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици