Русенски истории
Проф. Венелин Ганев

Денят на Конституцията и юриста е ден за гордост и преклонение пред нашите предци, които, с приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 г.,  поставят началото и въвеждат конституционализма и правото като основополагащи принципи в устройството на  младата българска държава. Учредителното събрание изработва първата българска конституция в духа на възрожденските идеали, съчетани с най-модерните възгледи за държавността в Европа, за да осигури и защити своите граждани във всички сфери на обществения живот.  От тогава до днес българските юристи отстояват тези достижения, а ние като русенци можем да изпитваме огромна гордост, че част от големите имена - пазители на правото е роденият в Русе проф. Венелин Ганев. Повече за живота на известния общественик можете да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

Новини

Русе отбелязва Международния ден на джаза с Джаз уикенд
11.04.2018

По повод Международния ден на джаза, Общинско предприятие „Русе арт“ и Клуб на дейците на културата организират Джаз уикенд на 29 и 30 април. Концертите ще се състоят в голямата зала на Доходно здание от 18 часа.

 

На 29 април  ще се състои концерт на големия джаз изпълнител  Васил Петров в компанията на Йордан Тоновски (пиано), Христо Минчев (бас китара), Кристиян Желев (ударни). В програмата ще прозвучат джаз класики в нов прочит. Тя събира музиката на Кол Портър, Джордж и Айра Гершуин, Дюк Елингтън и Ал Жиро на едно място. В навечерието на международния ден на джаза и рождения ден на Васил Петров, ще се насладим на нова селекция от джаз стандарти.

 

На 30 април ще се изявят една българска и една унгарска група:

 

Уникалният унгарски джаз квартет Роуд Сикс Сакс е създаден през 2001 година.

 

Представя микс от джаз, фънк, съвременна и българска народна музика в преработка на Виктор Тот. В състава участват: Виктор Тот - Алт-Саксофон, Габор Вайс – Баритон- саксофон, Милан Шоймоши – Тенор – Саксофон, Имре Хааз – Тенор – Саксофон.

 

Съставът започва своя път с акапелни изпълнения на собствени аранжименти, оформени в духа на джаз и фънк, налагайки свой специфичен стил. Чрез виртуозните импровизации, по време на концерт, музиката се ражда и оживява в присъствието на слушателите. Вероятно на това се дължат както успехите на състава пред широката публика, така и положителната оценка на изтъкнати представители от света на джаза в Унгария, Европа и Америка.

 

Христо Йоцов Квартет "Jazz Cats" Project

 

Христо Йоцов представя най-новия си проект "Jazz Cats", създаден есента на 2016 г. и реализиран като студиен албум през юни 2017г.

 

През годините Христо Йоцов представя в неговите формации много и различни музиканти, както български, така и гости от Европа.  Характерното е, че във всичките си проекти той представя млади и талантливи музиканти. В настоящия проект е поканил Арнау Гарофе, един млад саксофонист от Испания с много потенциал, пианиста Любо Цанев, получил образованието си в САЩ, и басиста Митко Карамфилов, с когото са свързани повечето от нещата, които прави Христо през последните години.

 

Билетите за джаз концертите се продават на касата на Доходно здание от днес, 11 април.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици