Русенски истории
Спортът - воля, дух, обединение на хората

От 2006 г. 17 май е обявен за Ден на българския спорт и празнуват всички, които работят в сферата на спорта. През далечната 1894 г. българският спорт прави първите си крачки, с пристигането на швейцарските учители по физическо. Русе може да се гордее, че е един от малкото градове, в които Шарл Шампо, Луи Айер и компания внасят футболни топки, боксови ръкавици, ски. Луи Айер дори е учител по физическо в Русенската мъжка гимназия в периода 1912 – 1915 г. Повече за постиженията на Русе свързани със спорта може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

Новини

Русе отбелязва Международния ден на джаза с Джаз уикенд
11.04.2018

По повод Международния ден на джаза, Общинско предприятие „Русе арт“ и Клуб на дейците на културата организират Джаз уикенд на 29 и 30 април. Концертите ще се състоят в голямата зала на Доходно здание от 18 часа.

 

На 29 април  ще се състои концерт на големия джаз изпълнител  Васил Петров в компанията на Йордан Тоновски (пиано), Христо Минчев (бас китара), Кристиян Желев (ударни). В програмата ще прозвучат джаз класики в нов прочит. Тя събира музиката на Кол Портър, Джордж и Айра Гершуин, Дюк Елингтън и Ал Жиро на едно място. В навечерието на международния ден на джаза и рождения ден на Васил Петров, ще се насладим на нова селекция от джаз стандарти.

 

На 30 април ще се изявят една българска и една унгарска група:

 

Уникалният унгарски джаз квартет Роуд Сикс Сакс е създаден през 2001 година.

 

Представя микс от джаз, фънк, съвременна и българска народна музика в преработка на Виктор Тот. В състава участват: Виктор Тот - Алт-Саксофон, Габор Вайс – Баритон- саксофон, Милан Шоймоши – Тенор – Саксофон, Имре Хааз – Тенор – Саксофон.

 

Съставът започва своя път с акапелни изпълнения на собствени аранжименти, оформени в духа на джаз и фънк, налагайки свой специфичен стил. Чрез виртуозните импровизации, по време на концерт, музиката се ражда и оживява в присъствието на слушателите. Вероятно на това се дължат както успехите на състава пред широката публика, така и положителната оценка на изтъкнати представители от света на джаза в Унгария, Европа и Америка.

 

Христо Йоцов Квартет "Jazz Cats" Project

 

Христо Йоцов представя най-новия си проект "Jazz Cats", създаден есента на 2016 г. и реализиран като студиен албум през юни 2017г.

 

През годините Христо Йоцов представя в неговите формации много и различни музиканти, както български, така и гости от Европа.  Характерното е, че във всичките си проекти той представя млади и талантливи музиканти. В настоящия проект е поканил Арнау Гарофе, един млад саксофонист от Испания с много потенциал, пианиста Любо Цанев, получил образованието си в САЩ, и басиста Митко Карамфилов, с когото са свързани повечето от нещата, които прави Христо през последните години.

 

Билетите за джаз концертите се продават на касата на Доходно здание от днес, 11 април.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици