Русенски истории
Спортът - воля, дух, обединение на хората

От 2006 г. 17 май е обявен за Ден на българския спорт и празнуват всички, които работят в сферата на спорта. През далечната 1894 г. българският спорт прави първите си крачки, с пристигането на швейцарските учители по физическо. Русе може да се гордее, че е един от малкото градове, в които Шарл Шампо, Луи Айер и компания внасят футболни топки, боксови ръкавици, ски. Луи Айер дори е учител по физическо в Русенската мъжка гимназия в периода 1912 – 1915 г. Повече за постиженията на Русе свързани със спорта може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

Новини

РУСЕНСКИ ДЕЦА НА 14-ТИ ФЕСТИВАЛ НА АНТИЧНОТО НАСЛЕДСТВО В КРЕПОСТТА НОВЕ КРАЙ СВИЩОВ
12.06.2018

100 деца от предучилищните групи на  ДГ "Детелина", ДГ "Звездица", ДГ "Русалка", ДГ "Незабравка", ДГ „Зора“ и ДГ "Снежанка", техните родители и педагози намериха нови приятели, древно познание и полезни практически умения в „лагерите на римските легиони“, разположени в историческа възстановка по хълмовете на античен град Нове на XIV Фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“ край гр. Свищов. В ролята на археолози те участваха в програмата на фестивала по време на образователна екскурзия, планирана в Дейност „Повишаване на образователния резултат по български език и природен свят“ по проекта на Община Русе „Богатството на различията – приобщаващо образование за интелигентен растеж“, договор BG05M2OP001-3.001-0035 на ОП „НОИР 2014-2020“.

Децата видяха римски легиони в параден строй и военна церемония за приемане от Императора, възстановка на голямата битка на римляни и варвари, антични танци, демонстрации по виртуозна конна езда, занаяти и ритуали. За деца и родители бе незабравимо преживяване да участват в тренировъчен лагер за бойна техника с меч и щит, за стрелба с лък, флангова отбрана в най-малката бойна единица на войската и индивидуална тактика за офанзива.        

Да добавят емоционални преживявания и знания за историята и природния свят чрез игра извън учебната среда е дейността, в която с най-голямо желание се включват децата и родителите в проекта „Богатството на различията – приобщаващо образование за интелигентен растеж“ по ОП „НОИР 2014-2020“. Образователните екскурзии и зелени училища по проекта са поставени от тях на първо място по коефициент на полезност и одобрение.      

Слънчевото пътуване в Международния ден на приятелството приобщи 100-те участници от 6 детски градини, синхронизира отношенията, обогати тяхната духовност, познания и добави усещане за гордост, че нашите земи са част от европейското и световно културно-историческо наследство.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици