Русенски истории
Началото на волейболната игра в Русе и региона

Източниците за появата на волейболната игра в Русе и региона са оскъдни. Според историческата справка на Димитър Млекаров – известен спортен деятел от миналото, запазена в Държавен архив – Русе и базирана на спомените на представители на спортни клубове от близкото минало, за появата на волейбола в Русе няма точни данни. По спомените на Благовест Николов - председател и Никола Павлов – секретар на спортния клуб “Победа” от с. Хотанца, Русенско в селото още през 1925-1926 г. е бил основан спортният клуб и впоследствие през 1930 г. легализиран към Б.Н.С.Ф. като си изработили печат, създали архив и др. 

 

Прочети повече тук

 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

 

Спортът - воля, дух, обединение на хората

 

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

 

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

 

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Новини

РУСЕНСКИ ДЕЦА НА 14-ТИ ФЕСТИВАЛ НА АНТИЧНОТО НАСЛЕДСТВО В КРЕПОСТТА НОВЕ КРАЙ СВИЩОВ
12.06.2018

100 деца от предучилищните групи на  ДГ "Детелина", ДГ "Звездица", ДГ "Русалка", ДГ "Незабравка", ДГ „Зора“ и ДГ "Снежанка", техните родители и педагози намериха нови приятели, древно познание и полезни практически умения в „лагерите на римските легиони“, разположени в историческа възстановка по хълмовете на античен град Нове на XIV Фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“ край гр. Свищов. В ролята на археолози те участваха в програмата на фестивала по време на образователна екскурзия, планирана в Дейност „Повишаване на образователния резултат по български език и природен свят“ по проекта на Община Русе „Богатството на различията – приобщаващо образование за интелигентен растеж“, договор BG05M2OP001-3.001-0035 на ОП „НОИР 2014-2020“.

Децата видяха римски легиони в параден строй и военна церемония за приемане от Императора, възстановка на голямата битка на римляни и варвари, антични танци, демонстрации по виртуозна конна езда, занаяти и ритуали. За деца и родители бе незабравимо преживяване да участват в тренировъчен лагер за бойна техника с меч и щит, за стрелба с лък, флангова отбрана в най-малката бойна единица на войската и индивидуална тактика за офанзива.        

Да добавят емоционални преживявания и знания за историята и природния свят чрез игра извън учебната среда е дейността, в която с най-голямо желание се включват децата и родителите в проекта „Богатството на различията – приобщаващо образование за интелигентен растеж“ по ОП „НОИР 2014-2020“. Образователните екскурзии и зелени училища по проекта са поставени от тях на първо място по коефициент на полезност и одобрение.      

Слънчевото пътуване в Международния ден на приятелството приобщи 100-те участници от 6 детски градини, синхронизира отношенията, обогати тяхната духовност, познания и добави усещане за гордост, че нашите земи са част от европейското и световно културно-историческо наследство.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                    

 

 

                                            

 

                                                                       

 

                                                        

 

                                                                   

 

                                                                                                                           

 

 

Съмишленици