Русенски истории
Началото на волейболната игра в Русе и региона

Източниците за появата на волейболната игра в Русе и региона са оскъдни. Според историческата справка на Димитър Млекаров – известен спортен деятел от миналото, запазена в Държавен архив – Русе и базирана на спомените на представители на спортни клубове от близкото минало, за появата на волейбола в Русе няма точни данни. По спомените на Благовест Николов - председател и Никола Павлов – секретар на спортния клуб “Победа” от с. Хотанца, Русенско в селото още през 1925-1926 г. е бил основан спортният клуб и впоследствие през 1930 г. легализиран към Б.Н.С.Ф. като си изработили печат, създали архив и др. 

 

Прочети повече тук

 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

 

Спортът - воля, дух, обединение на хората

 

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

 

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

 

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Новини

Русенски истории за изкуство и култура: Стоянка Мутафова
02.02.2017

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе започват инициатива под мотото „Русенски истории за изкуство и култура“. 

В продължение на 11 месеца ще бъдат представени любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух.

Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

Пожълтелите страници и снимки ще оживеят на сайта на Фондацията www.free-spirit-city.eu, в секция „Русенски истории за изкуство и култура“.

Началото поставяме с любопитна информация за голямата актриса Стоянка Мутафова, която навършва 95 години, и връзката й с Русе. 

 

Стояна-Мария Константинова Мутафова става по-известна като Стоянка Мутафова, след като истинското име на актрисата е объркано в един афиш. Родена е на 2 февруари 1922 г. в София и през 2016-а е предложена за вписване в книгата на световните рекорди "Гинес" като най-възрастната активно играеща на сцената актриса. На 94 продължава да играе в комедията от Алдо Николай "Г-жа Стихийно бедствие", постановка на Сатиричния театър "Алеко Константинов". През изминалата година осъществи мащабно турне в театралните зали на САЩКанадаГерманияНидерландияШвейцария и Великобритания.

 

 

Стоянка Мутафова в Русе, спектакъл ЯНУАРИ, 1977 г.

 

Автобиографията ѝ, написана в съавторство с Юрий Дачев, е озаглавена "Една фурия на 90". "Деветдесетте години не са я укротили, не е притихнало любопитството й, нито са се замъглили преценките й. Нито пък е станала по-лесен човек. Не, не е! Същата непредвидима, бушуваща виелица си е и сега, както и преди. Стояна и на 100 ще бъде дете, което бързо забравя лошото, опасностите, разумните доводи", казват издателите ѝ от "Слънце". Зрителите я помнят и от популярни български кинокомедии като "Топло", "Кит", "Специалист по всичко", „Любимец 13” и безброй други любими филми и спектакли.

 

Константин Мутафов

 

Стоянка Мутафова е дъщеря на Константин Мутафов -  русенецът, поет, белетрист, артист, драматург, преводач, театрален критик, библиотекар, режисьор и детски писател. Любовта към театъра на Стоянка Мутафова, явно е наследствена. Баща й играе два сезона в театър "Сълза и смях". И не само това. Константин Мутафов е всеобхватна личност: Бил е директор-режисьор на Хасковския театър, уредник на Архивния отдел при Народната библиотека, артистичен секретар и библиотекар на Народния театър. Превел от италиански, френски и руски над 30 драми, романи, повести и разкази. Пише поезия, приказки за деца, разкази, театрална критика. Автор на драмите "Над живота", "Иуда", "Пленникът в Трикери", "Дядо Климе", "Омуртаг", "Убитата лисица", комедията "Юбилеят на Калистена"; романа "Невеста неневестная"; 2 тома детски пиеси. С драмата "Омуртаг хан" печели първия конкурс за литературни награди, учреден според Закона за поощрение на литературата и изкуството. За драмата "Убитата лисица" получава първа награда за драма на Министерството на просвещението.

 

Една от последните снимки на Стоянка с баща ѝ

 

 

1934 г. - Спектакъл Убитата лисица на Русенска сцена, за която Константин Мутафов е награден

 

Синовете на хана, по Константин Мутафов в Русенски драматичен театър, 1936 г.

 


Пожелаваме на Госпожа Стихийно бедствие здраве и с все същата упоритост да твори и създава красота и усмивки! 

 

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                    

 

 

                                            

 

                                                                       

 

                                                        

 

                                                                   

 

                                                                                                                           

 

 

Съмишленици