Русенски истории
ПЪСТРОТА И ВЕСЕЛИЕ ЗАПАЗЕНИ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ В ЕДНА ОТ ЕМБЛЕМИТЕ…

Традиционният русенски панаир Тарла̀ съществува от преди Освобождението. Вероятно името идва от турски език и означава "нива" (тур.: tarla), защото панаирът се правел на празно място, извън града, на т. нар. Владикова бахча, където в момента е разположен Паркът на младежта. Откривала се винаги на първия ден на Великден и работела денонощно цяла седмица. Повече за това можете да научите тук.

В продължение на 11 месеца Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

Освобождението на Русе

120 години от първата кинопрожекция в България

Добри Немиров

Бални страсти от преди две столетия

 

Новини

Русенски истории за изкуство и култура: Стоянка Мутафова
02.02.2017

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе започват инициатива под мотото „Русенски истории за изкуство и култура“. 

В продължение на 11 месеца ще бъдат представени любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух.

Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

Пожълтелите страници и снимки ще оживеят на сайта на Фондацията www.free-spirit-city.eu, в секция „Русенски истории за изкуство и култура“.

Началото поставяме с любопитна информация за голямата актриса Стоянка Мутафова, която навършва 95 години, и връзката й с Русе. 

 

Стояна-Мария Константинова Мутафова става по-известна като Стоянка Мутафова, след като истинското име на актрисата е объркано в един афиш. Родена е на 2 февруари 1922 г. в София и през 2016-а е предложена за вписване в книгата на световните рекорди "Гинес" като най-възрастната активно играеща на сцената актриса. На 94 продължава да играе в комедията от Алдо Николай "Г-жа Стихийно бедствие", постановка на Сатиричния театър "Алеко Константинов". През изминалата година осъществи мащабно турне в театралните зали на САЩКанадаГерманияНидерландияШвейцария и Великобритания.

 

 

Стоянка Мутафова в Русе, спектакъл ЯНУАРИ, 1977 г.

 

Автобиографията ѝ, написана в съавторство с Юрий Дачев, е озаглавена "Една фурия на 90". "Деветдесетте години не са я укротили, не е притихнало любопитството й, нито са се замъглили преценките й. Нито пък е станала по-лесен човек. Не, не е! Същата непредвидима, бушуваща виелица си е и сега, както и преди. Стояна и на 100 ще бъде дете, което бързо забравя лошото, опасностите, разумните доводи", казват издателите ѝ от "Слънце". Зрителите я помнят и от популярни български кинокомедии като "Топло", "Кит", "Специалист по всичко", „Любимец 13” и безброй други любими филми и спектакли.

 

Константин Мутафов

 

Стоянка Мутафова е дъщеря на Константин Мутафов -  русенецът, поет, белетрист, артист, драматург, преводач, театрален критик, библиотекар, режисьор и детски писател. Любовта към театъра на Стоянка Мутафова, явно е наследствена. Баща й играе два сезона в театър "Сълза и смях". И не само това. Константин Мутафов е всеобхватна личност: Бил е директор-режисьор на Хасковския театър, уредник на Архивния отдел при Народната библиотека, артистичен секретар и библиотекар на Народния театър. Превел от италиански, френски и руски над 30 драми, романи, повести и разкази. Пише поезия, приказки за деца, разкази, театрална критика. Автор на драмите "Над живота", "Иуда", "Пленникът в Трикери", "Дядо Климе", "Омуртаг", "Убитата лисица", комедията "Юбилеят на Калистена"; романа "Невеста неневестная"; 2 тома детски пиеси. С драмата "Омуртаг хан" печели първия конкурс за литературни награди, учреден според Закона за поощрение на литературата и изкуството. За драмата "Убитата лисица" получава първа награда за драма на Министерството на просвещението.

 

Една от последните снимки на Стоянка с баща ѝ

 

 

1934 г. - Спектакъл Убитата лисица на Русенска сцена, за която Константин Мутафов е награден

 

Синовете на хана, по Константин Мутафов в Русенски драматичен театър, 1936 г.

 


Пожелаваме на Госпожа Стихийно бедствие здраве и с все същата упоритост да твори и създава красота и усмивки! 

 

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                         

      

                                                                                                            

 

 

Съмишленици