Русенски истории
Спортът - воля, дух, обединение на хората

От 2006 г. 17 май е обявен за Ден на българския спорт и празнуват всички, които работят в сферата на спорта. През далечната 1894 г. българският спорт прави първите си крачки, с пристигането на швейцарските учители по физическо. Русе може да се гордее, че е един от малкото градове, в които Шарл Шампо, Луи Айер и компания внасят футболни топки, боксови ръкавици, ски. Луи Айер дори е учител по физическо в Русенската мъжка гимназия в периода 1912 – 1915 г. Повече за постиженията на Русе свързани със спорта може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

Новини

Русенски истории за изкуство и култура: Стоянка Мутафова
02.02.2017

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе започват инициатива под мотото „Русенски истории за изкуство и култура“. 

В продължение на 11 месеца ще бъдат представени любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух.

Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

Пожълтелите страници и снимки ще оживеят на сайта на Фондацията www.free-spirit-city.eu, в секция „Русенски истории за изкуство и култура“.

Началото поставяме с любопитна информация за голямата актриса Стоянка Мутафова, която навършва 95 години, и връзката й с Русе. 

 

Стояна-Мария Константинова Мутафова става по-известна като Стоянка Мутафова, след като истинското име на актрисата е объркано в един афиш. Родена е на 2 февруари 1922 г. в София и през 2016-а е предложена за вписване в книгата на световните рекорди "Гинес" като най-възрастната активно играеща на сцената актриса. На 94 продължава да играе в комедията от Алдо Николай "Г-жа Стихийно бедствие", постановка на Сатиричния театър "Алеко Константинов". През изминалата година осъществи мащабно турне в театралните зали на САЩКанадаГерманияНидерландияШвейцария и Великобритания.

 

 

Стоянка Мутафова в Русе, спектакъл ЯНУАРИ, 1977 г.

 

Автобиографията ѝ, написана в съавторство с Юрий Дачев, е озаглавена "Една фурия на 90". "Деветдесетте години не са я укротили, не е притихнало любопитството й, нито са се замъглили преценките й. Нито пък е станала по-лесен човек. Не, не е! Същата непредвидима, бушуваща виелица си е и сега, както и преди. Стояна и на 100 ще бъде дете, което бързо забравя лошото, опасностите, разумните доводи", казват издателите ѝ от "Слънце". Зрителите я помнят и от популярни български кинокомедии като "Топло", "Кит", "Специалист по всичко", „Любимец 13” и безброй други любими филми и спектакли.

 

Константин Мутафов

 

Стоянка Мутафова е дъщеря на Константин Мутафов -  русенецът, поет, белетрист, артист, драматург, преводач, театрален критик, библиотекар, режисьор и детски писател. Любовта към театъра на Стоянка Мутафова, явно е наследствена. Баща й играе два сезона в театър "Сълза и смях". И не само това. Константин Мутафов е всеобхватна личност: Бил е директор-режисьор на Хасковския театър, уредник на Архивния отдел при Народната библиотека, артистичен секретар и библиотекар на Народния театър. Превел от италиански, френски и руски над 30 драми, романи, повести и разкази. Пише поезия, приказки за деца, разкази, театрална критика. Автор на драмите "Над живота", "Иуда", "Пленникът в Трикери", "Дядо Климе", "Омуртаг", "Убитата лисица", комедията "Юбилеят на Калистена"; романа "Невеста неневестная"; 2 тома детски пиеси. С драмата "Омуртаг хан" печели първия конкурс за литературни награди, учреден според Закона за поощрение на литературата и изкуството. За драмата "Убитата лисица" получава първа награда за драма на Министерството на просвещението.

 

Една от последните снимки на Стоянка с баща ѝ

 

 

1934 г. - Спектакъл Убитата лисица на Русенска сцена, за която Константин Мутафов е награден

 

Синовете на хана, по Константин Мутафов в Русенски драматичен театър, 1936 г.

 


Пожелаваме на Госпожа Стихийно бедствие здраве и с все същата упоритост да твори и създава красота и усмивки! 

 

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици