Русенски истории
Как е отбелязван Денят на детето в Русе преди 100 години

„Най-добрият начин да направим децата добри е като ги правим щастливи“ е написал отдавна Оскар Уайлд. И е прав! Защото щастливите деца, стават щастливи възрастни, които ще направят света едно по-добро място за живеене! Дали от тази максима са водени хората, които някога някъде вземат решение да има празник, посветен на децата, ние не знаем. Факт е, обаче, че вече почти 100 години много държави по света отделят специален ден от календара, за да покажат на малките човеци, че са важни и обичани! Това се случва през 1925 г. на Световна конференция в Женева, на която се разискват въпросите на детското здраве и благосъстоянието на децата. Включването на България в тази кауза става след създаването на Съюз за закрила на децата (1925 г.) от Констанца Ляпчева, княгиня Евдокия и д-р Стефан Ватев. Много скоро се учредяват и клонове на съюза в по-големите български градове. Повече ТУК:

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

Освобождението на Русе

120 години от първата кинопрожекция в България

Добри Немиров

Бални страсти от преди две столетия

Русенската тарла

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

"В началото бе словото"

Димитър Вятовски

Здравко Кисьов 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

Река Дунав

Васил Левски - 180 години безсмъртие

Спомен за ваканцията

Стоян Михайловски

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

Как русенци са творили добро в миналото

Леон Даниел

Пробуждането като състояние на духа 

Сирни Заговезни

Всички лица на жената

Спасяването на българските евреи

Проф. Венелин Ганев 

Надя Винарова 

Български червен кръст

Спортът - воля, дух, обединение на хората

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Началото на волейболната игра в Русе и региона

115 г. от създаването на археологическата сберка при русенската мъжка гимназия "Княз Борис"

- 125 г. от рождението на Негово Величество Цар Борис III Обединител - последният властвал български монарх

- Любовни писма на повече от 100 години ни разкриват непреходната сила на любовта

- Зараждане на борбата в Русе и региона

- Разходка до Париж за рождения ден на Айфеловата кула

- Мотоциклетни вълнения... или как се заражда този спорт в Русе

- Светлините на града 140 години от изобретяването на електрическата крушка

- Каква е връзката между пощенските марки, магазин за шапки и американския град Чикаго?

Балетът като магия

- Русенецът Йордан Змейски срещу Дико Илиев за авторството на любимото "ДУНАВСКО ХОРО"

- 125 години от рождението на Гео Милев - космополита борещ се срещу глупостта

- С поздрав към носителя на Оскар за шахмат Веселин Топалов

- Русе и борбата му с епидемиите в миналото

- 60 години куклен театър в Русе

- Животът на "ПЕВЕЦА НА БЪЛГАРИЯ" в Русе. 170 години от рождението на Иван Вазов

- Бадминтонът в Русе - вчера, днес и утре

- Фамилия Оджакови

- Когато в киносалоните започва да звучи екранът

- Няколко поколения русенски лекари - фамилия Доганови

- Заедно на сцената и в живота

- Петър Морзов - талантлив художник, първи в България фоторепортер и творец с безброй интереси

- Община Русе в Деня на Общините

- Как се строи град

- 1918 г. или как епидемия прекъсва русенския театрален живот

- Магията на танца води Димитър Гайдаров в Русе

- От партийните архиви за строителството на летище Русе

- 60 години русенски духов оркестър

- Посещение на Цар Борис III в Русе преди 100 години

- От архивите на русенския Яхтклуб

90 години от рождението на маестро Георги Делиганев

Дарителски фондове в русенска девическа гимназия

Новини

С балони ще посрещат пътуващите в някои линии на „Общински Транспорт Русе“ ЕАД по случай Деня на река Дунав
27.06.2024

На 29 юни (събота), в Деня на река Дунав, две събития - „Водни битки – лято 2024“ на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и Детски Арт хепънинг „На брега на Реката“ на Сдружение „Дунавско сияние“, ще предложат много забавления за малки и големи. В 10:00 часа, когато ще започне веселбата, са поканени русенци и гости на града от всички възрасти, които обичат да се състезават, да предизвикват себе си, да научават нови неща и да творят.

 

Служителите на „Общински Транспорт Русе“ ЕАД ще се погрижат за доброто настроение на русенските деца и техните родители, които ще дойдат на празника на реката с автобусна линия № 23 и тролейбусни линии №2 и №27. Пътуващите по тези линии ще получат балони от контрольорите, а с автобус №23, русенци ще могат да спрат точно на хотел „Рига“ в близост до мястото на събитието.

 

Разнообразни работилници очакват посетителите на празника на река Дунав: от Сдружение „Дунавско сияние“ ще предложат на децата възможността да рисуват с боички, моливи и флумастри, да работят с природни материали като черупки от дунавски миди, както и да правят рисунки с цветен пясък. От „Дворецът на децата“ са подготвили магически водни експерименти за всички малчугани, а любителите художници ще могат да се изявят и в голямата рисунка на асфалт, която ще пресъздаде красотата и богатството на река Дунав.

 

„Водни битки – лято 2024“ на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ ще предложи на публиката серия от забавни игри, в които ще се състезават 6 отбора от по 3 играчи. Предизвикателствата ще са свързани с вода, преодоляване на препятствия, точност, ловкост, баланс и бързина. За публиката неуморните аниматори от „Веселяците“ са подготвили викторина за река Дунав, както и много забавни игри с награди, осигурени от euShipments.com. Дечица от ДГ „Чучулига“ ще танцуват на сцената на кея, ученици от детски балет „Дъга“ към ОУ „Васил Априлов“, с ръководител  Дени Филева, също ще представят два танца и зумба. Петокласничката Дария Стефанова от ОУ „Любен Каравелов“ ще изпълни песента на Стунджи и Елица „Вода“, а по инициатива на Общински младежки дом Русе в събитието ще се включат и доброволци от различни европейски страни. Те ще рисуват лицата на децата и ще ги научат да си правят гривнички.   

 

На кея ще има още: работилници за хартиени кораби, лодки, жабки, рибки и шапки, ръководени от талантливите аниматори от Професионалната гимназия по туризъм. Те ще допринесат и за веселото настроение с авторската си игра „Развълнувай реката“ и анимацията, която ще представят. Екипът на „Катерица“ ще подредят за децата стени за катерене, въжени люлки и различни дървени съоръжения за игра. Организаторите на събитието призовават: „Носете си водните пистолети и пръскалки – ако нямате – ние ще ви дадем, за да се включите във финалната водна битка на събитието“.

 

Русенци ще могат да видят и красивите дунавски обитатели, направени през май и началото на юни месец в приложните арт работилнички в БЧК, КСУДС и Дворецът на децата от подрастващи в риск, неравностойно социално  положение и бежанци, с които работят доброволците от Сдружение „Дунавско сияние“. Ще бъде обявен и окончателният състав на Отбора Мечта (Dream Team), с който русенци ще участват в международния конкурс Danube Art Master. През 2023 г. творбата, изработена от отбора на Сдружение „Дунавско сияние“ и Дворецът на децата, завоюва първо място. В престижния конкурс участват деца от държави в Дунавския басейн и целта е да покажат своето лично отношение към опазването на реката и водните ресурси.

 

В събитието ще се включат още: представители на РИОСВ – Русе, Басейнова дирекция „Дунавски регион“ и РД ПБЗН – Русе. Малчуганите ще разберат колко важен ресурс е водата, особено в пожароопасни ситуации, ще могат да разгледат отблизо пожарна кола – да сложат пожарникарска каска и да се снимат за спомен. 

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

 

     

 

                                                                                       

                                                                                

Съмишленици