Русенски истории
115 Г. ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА АРХЕОЛОГИЧЕСКАТА СБИРКА ПРИ РУСЕНСКАТА…

Напоследък стана модерно да се говори за патриотизъм и колко е важно да се обича Родината. Замисляме ли се обаче, какво се прави реално в тази посока? Защото на всички ни е ясно, че единствено с „приказки” няма да започнем да се чувстваме повече патриоти. Нужни са примери! Като този от далечното минало, когато на 1 януари 1904 г. е открита първата в Русе музейна сбирка, която този месец навършва 115 г. от създаването си. Сбирка, която години наред е учила не само русенци, не само българите, а и много чужденци, посетили Русе, че е важно да знаем откъде идва българският род и защо трябва да се гордеем с историята си. Прочети повече тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

Освобождението на Русе

120 години от първата кинопрожекция в България

Добри Немиров

Бални страсти от преди две столетия

Русенската тарла

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

"В началото бе словото"

Димитър Вятовски

Здравко Кисьов 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

Река Дунав

Васил Левски - 180 години безсмъртие

Спомен за ваканцията

Стоян Михайловски

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

Как русенци са творили добро в миналото

Леон Даниел

Пробуждането като състояние на духа 

Сирни Заговезни

Всички лица на жената

Спасяването на българските евреи

Проф. Венелин Ганев 

Надя Винарова 

Български червен кръст

Спортът - воля, дух, обединение на хората

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Началото на волейболната игра в Русе и региона

Новини

С ФЕСТИВАЛ ХОР "СВЕТИ ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ" ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ЮБИЛЕЙ
05.11.2018

На 1 ноември се навършиха 25 години от създаването на Детско–младежки хор „Свети Георги Победоносец” към ОМД-Русе. По този повод се проведе фестивалът „Хорова среща Свети Георги Победоносец“, посветен на Деня на народните будители.

В първия ден на тридневния хоров фестивал, хорът отбеляза юбилея си с тържествен празничен концерт в зала Европа на Доходното здание. По време на концерта, с видео поздрави се включиха бивши възпитаници на хора, повечето от които се занимават професионално с музика.

Хорът получи много поздравителни адреси, цветя и аплодисменти и бе награден  със Сребърна Лира от Съюза на българските музикални и танцови дейци. Наградата бе връчена от заместник-председателя на съюза, оперния певец Момчил Миланов, един от първите хористи на Хор „Св. Георги”. Сред поздравителните адреси бяха тези от Европейската Федерация на хоровете със седалище в Брюксел, както и от кмета на Община Русе Пламен Стоилов.

Във втория фестивален ден, 3 ноември, на голямата сцена на Доходното здание, концерт изнесоха допуснатите след селекция: Дамски хор „Дунавски вълни” Русе, Смесен хор „Седянка” Силистра, Смесен хор „Родни звуци” Шумен, Камерна формация „Soul Voices” Добрич, Смесен хор „Железни струни” Разград, Камерен женски хор „Златна лира” Търговище, Вокален ансамбъл „Фортисимо” Бургас.

Третият фестивален ден, 4 ноември, се проведе в Храм-паметника „Света Троица”, с любезното съдействие на Русенска Митрополия. Хоровият фестивал  завърши с творческа среща на диригенти, пианисти и организатори.

Създател на хора и настоящ диригент е г-жа Мина Влайкова, с дългогодишното партньорство на пианистите Емилиян Акимов, Елена Колева и Божена Иванова. След първия си концерт в църквата „Света Троица“ Русе, на 1 ноември 1993 година, тогава мъжкият хор приема името „Свети Георги Победоносец“.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                    

 

 

                                            

 

                                                                       

 

                                                        

 

                                                                   

 

                                                                                                                           

 

 

Съмишленици