Русенски истории
Спортът - воля, дух, обединение на хората

От 2006 г. 17 май е обявен за Ден на българския спорт и празнуват всички, които работят в сферата на спорта. През далечната 1894 г. българският спорт прави първите си крачки, с пристигането на швейцарските учители по физическо. Русе може да се гордее, че е един от малкото градове, в които Шарл Шампо, Луи Айер и компания внасят футболни топки, боксови ръкавици, ски. Луи Айер дори е учител по физическо в Русенската мъжка гимназия в периода 1912 – 1915 г. Повече за постиженията на Русе свързани със спорта може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

Новини

С концерт, игри и забавления Младежкият дом отбелязва Международния ден на младежта
09.08.2017

Общински младежки дом Русе, съвместно с Младежки информационно консултантски център Русе, Сдружение „Вдъхновение“, Община Русе, Фондация „Русе – град на свободния дух“ и ЦРЧР организира празнична младежка инициатива по случай Международния ден на младежта – 12-ти август.

 

Този ден дава възможност на държавите по света да разгърнат потенциала на младите хора, да отбележат техните постижения и да планират начини за по-доброто им включване в развитието и прогреса на обществото. Денят предоставя уникалната възможност за това - младите хора да бъдат интегрирани в процеса на вземане на решения на глобално, национално и местно ниво. По този повод състави към младежкия дом - балет „Импулс“, мажоретен състав „Екстрийм“, Фолклорно танцово студио „Зора“ и Вокална група „Приста“ ще изнесат концерт на сцена, издигната зад Вазата в парка на младежта, а клубът по шах и клубът по ушу ще представят демонстрации в двата вида спорт.

 

От 16 ч., в сградата на Младежкия дом, ще се проведе дискусия с младежи от Младежкия парламент на тема „Младежки паралели във времето“. През цялото време в парка ще се организират игри на открито от детството - дама, скачане на въже и много други. Младежките работници, заедно с консултанти и специалисти от МИКЦ Русе, ще проведат информационна кампания и раздаване на флаери за дейностите в центъра и дома и възможностите за включване на младите хора в различни инициативи, акции и кампании. Празникът ще завърши с хепънинг, а ние ви очакваме на 11 август от 18 часа в парка на младежта да отпразнуваме заедно Международния ден на младежта!

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици