Русенски истории
Спортът - воля, дух, обединение на хората

От 2006 г. 17 май е обявен за Ден на българския спорт и празнуват всички, които работят в сферата на спорта. През далечната 1894 г. българският спорт прави първите си крачки, с пристигането на швейцарските учители по физическо. Русе може да се гордее, че е един от малкото градове, в които Шарл Шампо, Луи Айер и компания внасят футболни топки, боксови ръкавици, ски. Луи Айер дори е учител по физическо в Русенската мъжка гимназия в периода 1912 – 1915 г. Повече за постиженията на Русе свързани със спорта може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

Новини

Семинар "Върхови технологии за експериментални изследвания и обучение" в РУ
18.05.2017

На 17 май 2017 г. в зала 2Г.204 „Вернер фон Сименс“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“ се проведе научен семинар на тема Върхови технологии за експериментални изследвания и обучение, включващ технически презентации и демонстрации на живо. Събитието бе организирано от Центъра за трансфер на технологии и привлече над 60 участници – студенти, научни работници и инженери, както и преподаватели от факултет „Електротехника, електроника и автоматика“. Семинара откри доц. д-р Теодор Илиев – ръководител на Центъра за трансфер на технологии, а приветствие от името ректора поднесе проф. д-р Диана Антонова - зам.-ректор по научноизследователската работа. С откриващи думи се включи и инж. Виктор Митрев – мениджър системи за автоматизация в Сименс България. Лектори на семинара бяха: инж. Бойко Бойков – технически експерт системи за автоматизация, инж. Здравко Александров – мениджър индустриален контрол; инж. Петър Кацаров – мениджър задвижващи технологии; инж. Ангел Ангелов – технически експерт задвижващи технологии; инж. Антон Наумов – инженер продажби.

 

Участниците се запознаха с последните новости в платформата на Siemens TIA Portal, иновации в индустриалната автоматизация, възможности за повишаване на продуктивността на производството, решения и референции в тази област, базирани на TIA (Totally Integrated Automation). Лекторите на семинара представиха софтуер пакет Digital Enterprise – отговор на Сименс на изискванията на Industry 4.0, както и основните изисквания, които са поставени към основата на бъдещите индустриални концепции Totally Integrated Automation – сигурно управление на данните; световни стандарти; унифицирани стандарти. При технологията TIA съществува така наречената хоризонтална и вертикална интеграция, включваща в себе си автномно изпълнение на инженерни задачи; PLN интеграция; ефикасни облачни технологии; виртуален тест и пуск; интегриране на инженеринговия мениджмънт; защита на машините и производствените процеси; събиране на данни и облачни услуги; комуникационни протоколи за обработка на IoT данни.

 

На семинара присъстваха зам.-ректорът по научноизследователската дейност проф. д-р Диана Антонова, ръководителят на Центъра за кариерно развитие проф. д-р Иван Евстатиев, ръководителите на катедри „Телекомуникации“ и „Автоматика и мехатроника“ – доц. д-р Нина Бенчева и доц. д-р Цветелина Георгиева, преподаватели, докторанти и студенти и представители от бизнеса, които поставиха въпроси във връзка с трудностите, които срещат при работа с продуктите на Siemens.

 

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици