Русенски истории
Спортът - воля, дух, обединение на хората

От 2006 г. 17 май е обявен за Ден на българския спорт и празнуват всички, които работят в сферата на спорта. През далечната 1894 г. българският спорт прави първите си крачки, с пристигането на швейцарските учители по физическо. Русе може да се гордее, че е един от малкото градове, в които Шарл Шампо, Луи Айер и компания внасят футболни топки, боксови ръкавици, ски. Луи Айер дори е учител по физическо в Русенската мъжка гимназия в периода 1912 – 1915 г. Повече за постиженията на Русе свързани със спорта може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

Семинар за личностно развитие на тийнеджъри в Русе
26.06.2018

Първи по рода си курс за личностно развитие на младежи ще бъде представен в Русе на 26-ти юни от 19:00ч. в х-л “Бистра и Галина”. “ТийнЩайн тренинг за тийнейджъри се организира регулярно от 2007 г. от  фондация  “Същност” в София, като от 2012 г. навлиза във Варна, а от 2017 г. и в  Бургас.  Русе е четвъртият  български   град, в който тийнейджърите ще могат да намират отговори на  най-важните за възрастта си въпроси с помощта на опитните фасилитатори от фондация “Същност”- Милена  Ненкова и Наталия Николова. Първият курс в града ще се проведе от 20-ти до 23-ти септември, като за организацията му е сформиран екип от местни доброволци, преминали през обучението в някои от другите градове.

Представянето на семинара на 26-ти юни ще бъде своеобразен уъркшоп, който ще демонстрира нагледно използваните интерактивни техники, базирани на принципа “учене чрез преживяване”. Представянето е с вход свободен и стартира в 19:00ч в х-л “Бистра и Галина” и е отворено за всички любопитни тийнейджъри, както и за техните родители.

Същинският тренинг се провежда в група между 15 и 30 участника и трае 4 дни. Четвъртък вечер, петък, събота и неделя по цял ден. На завършването са поканени родители и приятели на участниците. Тренингът е изпълнен с игри, групови упражнения и предизвикателства. В него се създава безопасна среда за споделяне на съкровени проблеми и важни за възрастта въпроси. Работата в група дава на участниците възможност да учат един от друг, да припознаят собствените си проблеми в другите участници и да се уверят, че не само те минават през подобни житейски ситуации. Записването за курса става на телефон 0878246945 или на сайта на фондацията: essence-foundation.bg

Водещите на тренинга Милена Ненкова и Наталия Николова са дипломирани психолози и специалисти в семейната терапия. Те имат дългогодишен опит в работата с групи като ко-водещи на семинарите “Същност” за възрастни, които се провеждат в София от 15 години. Вече единайста година те самостоятелно водят групи с младежи, като освен основните тренинги, те провеждат и поддържащи месечни срещи на различни теми, имащи за цел създаването на младежка общност за подкрепа, приятелство и развитие.

Фондация “Същност” е основана в София през 2004 г. с основната цел да подпомага хората в личностното им развитие посредством различни образователни програми. През последните 14 години през семинарите на фондацията са преминали над 15,000 човека, като много от тях твърдят, че участието им в семинар на фондация “Същност” се оказва повратна точка в техния житейски или кариерен път, защото са открили своето призвание или са осъзнали истинските си мечти и цели в живота.         

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици