Русенски истории
Началото на волейболната игра в Русе и региона

Източниците за появата на волейболната игра в Русе и региона са оскъдни. Според историческата справка на Димитър Млекаров – известен спортен деятел от миналото, запазена в Държавен архив – Русе и базирана на спомените на представители на спортни клубове от близкото минало, за появата на волейбола в Русе няма точни данни. По спомените на Благовест Николов - председател и Никола Павлов – секретар на спортния клуб “Победа” от с. Хотанца, Русенско в селото още през 1925-1926 г. е бил основан спортният клуб и впоследствие през 1930 г. легализиран към Б.Н.С.Ф. като си изработили печат, създали архив и др. 

 

Прочети повече тук

 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

 

Спортът - воля, дух, обединение на хората

 

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

 

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

 

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Семинар за личностно развитие на тийнеджъри в Русе
26.06.2018

Първи по рода си курс за личностно развитие на младежи ще бъде представен в Русе на 26-ти юни от 19:00ч. в х-л “Бистра и Галина”. “ТийнЩайн тренинг за тийнейджъри се организира регулярно от 2007 г. от  фондация  “Същност” в София, като от 2012 г. навлиза във Варна, а от 2017 г. и в  Бургас.  Русе е четвъртият  български   град, в който тийнейджърите ще могат да намират отговори на  най-важните за възрастта си въпроси с помощта на опитните фасилитатори от фондация “Същност”- Милена  Ненкова и Наталия Николова. Първият курс в града ще се проведе от 20-ти до 23-ти септември, като за организацията му е сформиран екип от местни доброволци, преминали през обучението в някои от другите градове.

Представянето на семинара на 26-ти юни ще бъде своеобразен уъркшоп, който ще демонстрира нагледно използваните интерактивни техники, базирани на принципа “учене чрез преживяване”. Представянето е с вход свободен и стартира в 19:00ч в х-л “Бистра и Галина” и е отворено за всички любопитни тийнейджъри, както и за техните родители.

Същинският тренинг се провежда в група между 15 и 30 участника и трае 4 дни. Четвъртък вечер, петък, събота и неделя по цял ден. На завършването са поканени родители и приятели на участниците. Тренингът е изпълнен с игри, групови упражнения и предизвикателства. В него се създава безопасна среда за споделяне на съкровени проблеми и важни за възрастта въпроси. Работата в група дава на участниците възможност да учат един от друг, да припознаят собствените си проблеми в другите участници и да се уверят, че не само те минават през подобни житейски ситуации. Записването за курса става на телефон 0878246945 или на сайта на фондацията: essence-foundation.bg

Водещите на тренинга Милена Ненкова и Наталия Николова са дипломирани психолози и специалисти в семейната терапия. Те имат дългогодишен опит в работата с групи като ко-водещи на семинарите “Същност” за възрастни, които се провеждат в София от 15 години. Вече единайста година те самостоятелно водят групи с младежи, като освен основните тренинги, те провеждат и поддържащи месечни срещи на различни теми, имащи за цел създаването на младежка общност за подкрепа, приятелство и развитие.

Фондация “Същност” е основана в София през 2004 г. с основната цел да подпомага хората в личностното им развитие посредством различни образователни програми. През последните 14 години през семинарите на фондацията са преминали над 15,000 човека, като много от тях твърдят, че участието им в семинар на фондация “Същност” се оказва повратна точка в техния житейски или кариерен път, защото са открили своето призвание или са осъзнали истинските си мечти и цели в живота.         

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                    

 

 

                                            

 

                                                                       

 

                                                        

 

                                                                   

 

                                                                                                                           

 

 

Съмишленици