Русенски истории
Началото на волейболната игра в Русе и региона

Източниците за появата на волейболната игра в Русе и региона са оскъдни. Според историческата справка на Димитър Млекаров – известен спортен деятел от миналото, запазена в Държавен архив – Русе и базирана на спомените на представители на спортни клубове от близкото минало, за появата на волейбола в Русе няма точни данни. По спомените на Благовест Николов - председател и Никола Павлов – секретар на спортния клуб “Победа” от с. Хотанца, Русенско в селото още през 1925-1926 г. е бил основан спортният клуб и впоследствие през 1930 г. легализиран към Б.Н.С.Ф. като си изработили печат, създали архив и др. 

 

Прочети повече тук

 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

 

Спортът - воля, дух, обединение на хората

 

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

 

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

 

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Новини

Спортист №1 на Русе за 2017 г. е Севда Асенова
12.01.2018

Днес, в Доходно здание, се състоя официалната церемония по връчването на наградите „Спортист на годината“. На събитието присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, зам. областният управител на Област Русе Свилен Иванов, председателят на Общински съвет - Русе проф. Христо Белоев, ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ проф. д-р Велизара Пенчева, зам.-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, зам.-кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров, главният редактор на вестник „Утро“ Младен Любенов, началникът на РУО - Русе Росица Георгиева, Иван Дончев – представител на Министерството на спорта, състезатели, треньори, представители на спортни клубове и преподаватели по физическо възпитание и спорт.

 

В началото на церемонията кметът Пламен Стоилов и главният редактор на вестник „Утро“ Младен Любенов приветстваха присъстващите в залата.

 

„Спортът е приоритет за Община Русе. Ние се гордеем с всеки един медал, който печелите за родния град. Това, което вие правите, увлича много деца да тръгнат по вашите стъпки. Продължавайте да давате най-доброто от себе си“, заяви г-н Стоилов в началото на церемонията и пожела здраве и още по-успешна 2018-а година за всички.

 

„Благодаря на Община Русе за подкрепата и ви уверявам, че следващата година отново ще сме тук, за да отличим великолепната десетка“, заяви Младен Любенов.

 

За осъществяването на тазгодишната 47-ма по ред церемония допринесоха 10 русенски медии, номинирали 25 състезатели в анкетата на вестник „Утро“.

 

Десета позиция с 24 точки, е за футболиста Станислав Антонов – вратар на ФК „Дунав“. Наградата се връчва за основен принос за четвъртото място на отбора в Първа лига и участието му в „Лига Европа“. През изминалата година е избиран 5 пъти в Отбора на кръга;

 

Деветото място е за Иван Банчев, клуб „Джамбо“. Той е бронзов медалист /индивидуално/ на европейското първенство за кадети по стрелба с лък, трети с тима на България на европейско за кадети, 17-и /индивидуално/ на световно за кадети;

 

Осмата позиция е за Ангел Вецов от Спортен клуб „Ипон-Русе“ с 30 точки. Той е спечелил бронзов медал от европейското първенство за мъже по карате, вицешампион е на турнир „Верея“, втори е на международен турнир във Варна;

 

На седмо място в престижната класация с 32 точки е Мелек Айнурова – боксов клуб „Русе“, европейска шампионка при девойките до 16 години;

 

Шестата позиция в класацията на 10-те най-добри русенски спортисти е футболистът от ФК „Дунав“ - Васил Шопов. Плеймейкърът има основен принос за четвъртото място на отбора в Първа лига и участието му в Първа лига. Избиран 5 пъти в Отбора на кръга;

 

На пето място в класацията с 39 точки от клуб „Дунав“ е Мирослав Кирчев. Той завоюва шесто място на световното първенство в единичния каяк в олимпийската дисциплина при мъжете на 1 000 метра;

 

Четвъртото място в класацията е за боксьорката от клуб „Русе“ – Габриела Димитрова. Тя е бронзова медалистка при жените на първенството на страните от Европейския съюз, вицешампионка на турнира „Странджата“, вицешампионка на турнир „Златна ръкавица“, с бронзов медал от турнир „Балкан“.

 

Третото място е за Мирослав Будинов, футболист от ФК „Дунав“, който събра 53 точки. Той е голмайстор на отбора през миналия сезон с 10 попадения /5 през новия/, с основен принос за четвъртото място на отбора в Първа лига и участието му в „Лига Европа“. 5 пъти е избиран в Отбора на кръга в елита.

 

На престижното второ място в класацията със 76 точки е Борислав Новачков, от Спортен клуб „Юнак-Локомотив“ - вицешампион на европейското първенство за мъже в категория до 65 килограма по свободна борба.

 

Фаворитът в класацията тази година, на първо място в класацията, със 78 точки е Севда Асенова, състезател на боксов клуб „Русе“. Тя е шампионка при жените на първенството на страните от Европейския съюз, шампионка и носителка на международната купа „Балкан“, Спортист №1 на месец октомври 2017 на България.

 

Чрез анкетата бе определен и най-добрият отбор за 2017-а година - ФК „Дунав“, който беше удостоен с Кристален знак за успехите си в Първа лига през изминалата година и участието в Лига „Европа“. Кметът Пламен Стоилов връчи наградата на  президента на ФК „Дунав“ д-р Симеон Симеонов.

 

С приза за най-добър приложник бе отличена Никол Павлова, завоювала престижни награди от национални и международни състезания.

 

С титлата най-добър треньор беше удостоен Веселин Великов, бившият футболен наставник на „Дунав“, който изведе отбора до А група и до Лига „Европа“. Наградата от негово име получи председателят на фен клуб „Дунав завинаги“ Андрей Кючуков.

 

От името на Валентин Йорданов - почетен председател на Българската федерация по борба, вицепрезидент на БОК и спортист номер 1 на Русе за 20 век, Младен Любенов връчи статуетки „Спортен Олимп“ и парични премии за най-добър спортист, най-добър треньор и най-добър отбор на годината.

 

За пета година с грамоти бяха отличени учители по физическо възпитание и спорт, водили отбори, класирали се на призови места на финали на ученически игри на Министерството на образованието и науката през учебната 2016/17 г. Това са:

 

•     Мариета Мирчева – водач на отбора по волейбол на момичета от 5-7 клас от СУПНЕ „Фридрих Шилер“, класирал се на трето място;

•     Венета Симеонова – водач на отбора по хандбал на момичета от 11-12 клас от ПГТ „Иван П. Павлов“, класирали се на трето място;

•     Илко Канатов – водач на отбора по хандбал на момичета от 5-7 клас от ОУ „Отец Паисий-Мартен“, класирали се на трето място;

•     Таня Пенчева – водач на отбора по бадминтон на момчета от 8-10 клас от ПМГ „Баба Тонка“, класирал се на трето място;

•     Енчо Василев – водач на отбора по лека атлетика на юноши от 8-10 клас от ПМГ „Баба Тонка“, класирали се на трето място.

 

В събитието се включиха и талантливите деца Мирослава Димитрова – възпитаник на Музикалното училище в Русе и на вокално студио „Приста“ към Общински младежки дом с ръководител г-жа Доротея Бальовска, както и Виктория Миланова от вокално студио „Слънчеви ноти“ с ръководител Наталия Константинова.

 

Церемонията приключи традиционно с обща снимка и пожелания за нови завоювани отличия през 2018-а година.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                    

 

 

                                            

 

                                                                       

 

                                                        

 

                                                                   

 

                                                                                                                           

 

 

Съмишленици