Русенски истории
115 Г. ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА АРХЕОЛОГИЧЕСКАТА СБИРКА ПРИ РУСЕНСКАТА…

Напоследък стана модерно да се говори за патриотизъм и колко е важно да се обича Родината. Замисляме ли се обаче, какво се прави реално в тази посока? Защото на всички ни е ясно, че единствено с „приказки” няма да започнем да се чувстваме повече патриоти. Нужни са примери! Като този от далечното минало, когато на 1 януари 1904 г. е открита първата в Русе музейна сбирка, която този месец навършва 115 г. от създаването си. Сбирка, която години наред е учила не само русенци, не само българите, а и много чужденци, посетили Русе, че е важно да знаем откъде идва българският род и защо трябва да се гордеем с историята си. Прочети повече тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

Освобождението на Русе

120 години от първата кинопрожекция в България

Добри Немиров

Бални страсти от преди две столетия

Русенската тарла

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

"В началото бе словото"

Димитър Вятовски

Здравко Кисьов 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

Река Дунав

Васил Левски - 180 години безсмъртие

Спомен за ваканцията

Стоян Михайловски

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

Как русенци са творили добро в миналото

Леон Даниел

Пробуждането като състояние на духа 

Сирни Заговезни

Всички лица на жената

Спасяването на българските евреи

Проф. Венелин Ганев 

Надя Винарова 

Български червен кръст

Спортът - воля, дух, обединение на хората

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Началото на волейболната игра в Русе и региона

Новини

СТАРТИРА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ВОЛЕЙБОЛ ЗА МЪЖЕ В РУСЕ
12.09.2018

 

 

Днес, пред „Арена Монбат“ се състоя официалното откриване на Световното първенство за мъже по волейбол, на което град Русе е домакин от 12-ти до 18-ти септември.

В словото си, кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов  заяви: „За Русе - градът на свободния дух е чест да посрещне отборите на Бразилия, Франция, Китай, Холандия, Канада и Египет! Русе се доказа като отличен организатор на мащабни спортни инициативи и сега той е в елитната компания на градовете-домакини на едно от най-големите световни спортни събития за 2018-та година в модерната мултифункционална спортна зала – „Арена Монбат“. Русенският градоначалник благодари за безпрецедентната подкрепа, оказана от Българската федерация по волейбол и за доверието към Русе на Президента на Българската федерация по волейбол Данчо Лазаров и на вицепрезидента Любомир Ганев, както и на министър Кралев които повярваха, че Русе е достоен град, на който му отиват престижни събития от такъв мащаб.

Официални гости на събитието бяха министърът на младежта и спорта г-н Красен Кралев, както и вицепрезидентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев, които високо оцениха организацията, която Русе показа като домакин на първенството.

В програмата за откриването се включиха Биг Бенд Русе, Мажоретен състав „Екстрийм“ при Общински младежки дом-Русе, вокална група „Приста“ с ръководител Доротея Бальовска, ВС „Слънчеви ноти“ с ръководител Наталия Константинова, ФТТ „Найден Киров“ с ръководител Богдан Донев и деца от шест русенски детски градини – „Радост“, „Детелина“, „Снежанка“, „Здравец“, „Синчец“ и „Пролет“. За публиката бяха предвидени игри, сред които и предизвикателство да правят снимка с хаштаг #RUSEVOLLEY, която да качат в Инстаграм до края на първенството в Русе, като всеки ден, притежателят на най-харесваната снимка ще получава награда.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                    

 

 

                                            

 

                                                                       

 

                                                        

 

                                                                   

 

                                                                                                                           

 

 

Съмишленици