Русенски истории
РУСЕНЕЦЪТ ЙОРДАН ЗМЕЙСКИ СРЕЩУ ДИКО ИЛИЕВ ЗА АВТОРСТВОТО…

Композитор, военен музикант и диригент Йордан Василев – Змейски. Почти е сигурно, че името ще бъде непознато за голяма част от читателите и именно това е смисъла на настоящата статия – да се осветли това име, останало изписано под нотите на  маршовете „Беломорски бисери”, „Река Мур”, „Черно море” и пр., както и хората „Пролетни мечти”, „Войнишко хоро”, „Великденско хоро” и пр.  Повече по темата тук. 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

Освобождението на Русе

120 години от първата кинопрожекция в България

Добри Немиров

Бални страсти от преди две столетия

Русенската тарла

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

"В началото бе словото"

Димитър Вятовски

Здравко Кисьов 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

Река Дунав

Васил Левски - 180 години безсмъртие

Спомен за ваканцията

Стоян Михайловски

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

Как русенци са творили добро в миналото

Леон Даниел

Пробуждането като състояние на духа 

Сирни Заговезни

Всички лица на жената

Спасяването на българските евреи

Проф. Венелин Ганев 

Надя Винарова 

Български червен кръст

Спортът - воля, дух, обединение на хората

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Началото на волейболната игра в Русе и региона

115 г. от създаването на археологическата сберка при русенската мъжка гимназия "Княз Борис"

- 125 г. от рождението на Негово Величество Цар Борис III Обединител - последният властвал български монарх

- Любовни писма на повече от 100 години ни разкриват непреходната сила на любовта

- Зараждане на борбата в Русе и региона

- Разходка до Париж за рождения ден на Айфеловата кула

- Мотоциклетни вълнения... или как се заражда този спорт в Русе

- Светлините на града 140 години от изобретяването на електрическата крушка

- Каква е връзката между пощенските марки, магазин за шапки и американския град Чикаго?

- Балетът като магия

Новини

СТАТУЕТКАТА НА ГРАН ПРИ „СЕВЕРНО СИЯНИЕ“ ОТИДЕ В ТЪРНОВО
07.10.2019

Вчера, 6 октомври (неделя) в Доходното здание се състоя тържествената гала-вечер и церемонията по връчването на наградите от 23-то издание на Международен конкурса за млади изпълнители на българска и популярна песен „Северно сияние“- Русе. Тази година в музикалната надпревара се изявиха млади таланти от София, Варна, Монтана, Велико Търново, Добрич, Свищов, Горна Оряховица, Плевен, както и от различни школи от Русе. Международното участие и тази година бе на изпълнители от Румъния. Разпределени в пет възрастови групи. Според регламента на конкурса, участниците са се представилис две песни, едната от които задължително на български език. Тяхното вокално майсторство бе оценявано от многоважаваното ни жури в състав с председател певицата Тони Димитрова, която изнесе рецитал в началото на гала-вечерта. По време на изпълненията й, емоционален момент бе импровизиран дует с една от участничките от Монтана, явила се в конкурса с песен от репертоара на бургаската певица. Останалите членове на журито бяха Светослав Лобошки – композитор и аранжор, Хайгашод Агасян – композитор и изпълнител, Виорела Филип – изпълнител, композитор и вокален педагог (Румъния) и Вили Икономов – преподавател по поп и джаз пеене в Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ и директор на конкурса. Оценяването на журито определи и тазгодишните победители. В първа възрастова група (5-7 г.) първата награда спечели Миглена Тодорова от Свищов (школа за поп и рок изпълнители „Естрада“). Втора награда получи Мартин Колев от Русе (ВС „Слънчеви ноти“), а трета - Естелина Демирова от Варна (ВФ „Бънджи сингърс“). Във втора възрастова група (8-10 г.) бяха връчени поощрения - почетна грамота и медал, осигурени от сдружене „Северно сияние“, за Бориса Кунева (ВС „Слънчеви ноти“-Русе), Ели Ганчева и Стефан Кочовски от Велико Търново и Яна Ангелова (ВС за поп и джаз „Икономов“-Русе). Трета награда получиха Магдалена Тодорова (ВС за поп и джаз „Икономов“-Русе) и Рая Атанасова (ВС „Детски смях“ при  ЦПЛР ОДК „Ние, врабчетата“ – Монтана). В тази възрастова група бяха връчени и две втори награди – за Александра Стефанова (ВФ „Бънджи сингърс“-Варна) и за Борислава Борисова (школа за поп и рок изпълнители „Естрада“-Свищов). Статуетката на първа награда получи Лаура-Мария Данчу от Букурещ, Румъния.

В групата 11-13 г. поощрения получиха Преслава Петкова (школа за поп и рок изпълнители „Естрада“-Свищов), Грета Бакалова и Белослава Петрова (ВФ „Бънджи сингърс“ - Варна). С трета награда бяха отлични трима от участниците – Стефани Славчева (НЧ „Съгласие“ – Плевен), Десислава Василева (ВС за поп и джаз „Икономов“-Русе) и Вилияна Иванова от Свищов (Невена рекърдс-София). Втора награда са получили Стефан Иванов от Велико Търново (ДВДС Mamma Mia – Велико Търново) и Сара-Мария Комишан от Румъния. Първите награди отново са две – за Никола Желязков (ВС „Слънчеви ноти“-Русе) и Магдалена Александрова (ВС „Детски смях“ при  ЦПЛР ОДК „Ние, врабчетата“ – Монтана).

В четвърта група (14-17 г.) поощрения получиха Дейвид Георгиев (НУИ „Проф. В. Стоянов-Русе), Александра Папазова            (ВС „Слънчеви ноти“-Русе) и Алис Моллова (ВФ „Бънджи сингърс“ – Варна). Карина Колева и Галина Янева (ВФ „Бънджи сингърс“ – Варна) и Симона Стоянова (ВС „Детски смях“ при  ЦПЛР ОДК „Ние, врабчетата“ – Монтана) получиха трета награда. Втората награда е неподелена и бе връчена на Карина Илиева (школа за поп и рок изпълнители „Естрада“-Свищов). С първа награда бе отличена възпитаничката на СУ с профил изкуства „Климент Охридски“ гр. Добрич, Доротея Петкова.

В групата на най-големите (18-25 г.) първата награда получи Боряна Борисова (ВК за поп и джаз „Икономов-Русе“), а втора – Божидара Симеонова от София. Трета награда получиха Светлозар Христов (НЧ ,,Напредък 1869” гр.Горна Оряховица) и Габриела Гайдаджиева (ВФ „Бънджи сингърс“ – Варна).

Специалната награда на Вокално студио за поп иджаз „Икономов“ –Русе получиха Никол-Наоми Дечева (ВФ „Бънджи сингърс“ – Варна) от трета възрастова група и Виктория Червенкова и Елеонора Стоянова (ВФ „Бънджи сингърс“ – Варна) – участници в четвърта възрастова група.

Международен конкурс „Северно сияние“ се организира от Сдружение „Северно сияние“-Русе с подкрепата на община Русе, общинско предприятие „Русе Арт“ и Общински младежки дом – Русе и е под патронажа на кмета на община Русе, г-н Пламен Стоилов. Както всяка година, и в това издание на конкурса бе отличен един от участниците със Специалната награда на кмета – почетна грамота и предметна награда. От името на г-н Стоилов, наградата бе връчена от директора на ОП „Русе Арт“, г-н Мариян Савов. Получия Стефания Горнячка от ВС за поп и джаз „Икономов“-Русе.

В края на награждаването бе връчена и най-голямото отличие на конкурса ГРАН ПРИ – авторска статуетка със символа на конкурса – лира, почетна грамота и парична награда, осигурени от Сдружение „Северно сияние“-Русе. Носителят на статуетката е участничката в четвърта възрастова група, Гергана Стоянова (Център за Вокално и Инструментално Обучение „От До до Я“ при НЧ „Надежда“ гр. Велико Търново). Престижното отличие връчи директора на конкурса, маестро Вили Икономов.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                               

 

                                                           

 

                                                      

 

                                                                  

 

                                                    

 

                                                                                                                  

                                                                                

Съмишленици